Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Τους «καθοδηγητές» της απόδρασης Χριστόδουλου Ξηρού ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ

Όλοι οι κατηγορούμενοι για την 17Ν πλην δύο βρίσκονται εκτός φυλακών ή με άδειες


Φόβους για οργανωμένη πράξη από μία ένοπλη ομάδα που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον «διάδοχο της “17Νοέμβρη”» εκφράζουν τα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την παραβίαση της 7ης πολυήμερης άδειας (από τον Σεπτέμβριο του 2012 κάνει χρήση του δικαιώματος αδειών) και την εξαφάνιση του 55χρονου Χριστόδουλου Ξηρού.


Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν σωρεία πληροφοριών ότι εμπλεκόμενοι σε πρόσφατες επιθέσεις στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού ή στην κατοικία του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι είχαν «ανοικτή γραμμή» μέσω ιδιώτη με κρατούμενους για συμμετοχή στη 17Ν (σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής»). Κι έτσι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η «μεγάλη φυγή» του Χριστόδουλου Ξηρού που είχε κύριο ρόλο στην εκτελεστική ομάδα της 17Ν –κυρίως στις εκτοξεύσεις ρουκετών– να μην είναι «καθόλου τυχαία».

Ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν έδωσε το πρωί της Δευτέρας το «παρών» στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλικράτειας Χαλκιδικής –όπου βρίσκεται η κατοικία συγγενών του– και έκλεισε το κινητό του. Η τελευταία φορά που φέρεται να τον είδαν αστυνομικοί ήταν το μεσημέρι της Κυριακής όταν περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. ήλεγε την παρουσία του στην Καλλικράτεια.

Ο αναζητούμενος πήγαινε συχνά στη Θεσσαλονίκη, ενώ το προηγούμενο καλοκαίρι είχε ζητήσει εδική άδεια για να μεταβεί στη Σάμο και στην Ικαρία, όπου και ο τόπος καταγωγής του. Οι αξιωματικοί αναζητούν συγγενείς του –ανάμεσα σε αυτούς και τον αποφυλακισθέντα για συμμετοχή στη 17Ν αδελφό του Βασίλη Ξηρό– για να δώσουν σχετικές διευκρινίσεις.

Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι όλοι οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη 17Ν (αρχικά ήταν 19, στο εδώλιο κάθισαν 16 άτομα) πλην του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και του Δημήτρη Κουφοντίνα βρίσκονται εκτός φυλακών ή παίρνουν πολυήμερες άδειες. Ουσιαστικά μέσα στη φυλακή, πέρα από τους προαναφερθέντες, είναι ο 58χρονος Βασίλης Τζωρτζάτος, ο οποίος επίσης παίρνει άδειες, ενώ ο 51χρονος Σάββας Ξηρός νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Λάρισας και ο 46χρονος Ηρακλής Κωστάρης παίρνει εκπαιδευτικές άδειες καθώς σπουδάζει Πληροφορική.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός (είχε καταδικαστεί σε έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη) έλαβε άδεια παρ' ότι είχε υποπέσει σε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, αφού στις αρχές Φεβρουαρίου 2011 πυρπόλησε το κελί του διαμαρτυρόμενος με αυτό τον τρόπο για την άρνηση της διοίκησης των φυλακών Κορυδαλλού να τον απομακρύνει από τα υπόγεια κελιά της ειδικής πτέρυγας, όπου κρατούνται οι καταδικασθέντες ως μέλη της 17Ν.

Το αίτημα του Χριστόδουλου Ξηρού, που είχε υποβληθεί εγγράφως στις 27 Οκτωβρίου 2010, ήταν να απομακρυνθεί από τα υπόγεια κελιά της ειδικής πτέρυγας. Στο έγγραφο γινόταν επίκληση της προβληματικής κατάστασης της υγείας του – πάσχει από ιδιοπαθή κνίδωση που πολύ συχνά προκαλεί και αλλεργικά σοκ.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν ακόμη ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε δώσει τα τελευταία χρόνια αρκετές συνεντεύξεις στις οποίες υμνούσε τη «λαϊκή αντιβία». Σημειώνεται ότι τα μέλη της 17Ν κατηγορούντο για 23 ανθρωποκτονίες, 184 απόπειρες, 77 τραυματισμούς, 13 ληστείες και δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις. Τα μέλη της «17 Νοέμβρη» καταδικάστηκαν σε 55 φορές ισόβια και 9.288 χρόνια φυλάκισης.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...