Μοιρασμένη θα μπορούσε να θεωρηθεί η εικόνα του εν ελλάδι πολιτικού σκηνικού, με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση να καλπάζει προς την νίκη αλλά με τον Αντώνη Σαμαρά να θεωρείται καταλληλότερος για την πρωθυπουργία, σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά ταυτόχρονα τους πολίτες να εξακολουθούν να θέλουν τρικομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ. Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τι επιλέγουν οι πολίτες.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κρίθηκε καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 37% των Ελλήνων πολιτών, εκείνων που πήραν μέρος στην έρευνα δηλαδή, ενώ ο επικεφαλής του
ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε καταλληλότερος από το 31%.
Όμως πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Τσίπρας αυξάνει το ποσοστό του κατά 3%, ενώ ο κ. Σαμαράς χάνει ένα 4% (βαρόμετρο Οκτωβρίου).
Ένα 27% απάντησε πως κανένας από τους δύο αρχηγούς δεν είναι ο καταλληλότερος για το πρωθυπουργικό αξίωμα, έναντι 25% τον Οκτώβριο.
Καλύτερη κυβέρνηση θεωρείται σταθερά ο συνδυασμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, σχηματισμός που απολαμβάνει την υποστήριξη του 32% των Ελλήνων. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως το ίδιο ποσοστό είχε και τον Οκτώβριο η επιλογή αυτή.
Από την άλλη, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγράψει άνοδο δύο μονάδων, εντούτοις εξακολουθεί να βρίσκεται οκτώ μονάδες πίσω.
Το 39% αισθάνεται πως καμία από τις δύο κυβερνήσεις δεν αποτελεί την καλύτερη λύση για τη χώρα, έναντι 40% τον Οκτώβριο.
Για να φτάσουμε στην παράσταση νίκης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει την ανοδική πορεία του τελευταίου τριμήνου. Το 59% πιστεύει πως εάν γίνονταν αύριο εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικρατούσε. Στον αντίποδα βρίσκεται η
Νέα Δημοκρατία, καθώς μόλις το 26% εκτιμά πως νικητής θα αναδεικνυόταν το κόμμα της Συγγρού.
Είναι μάλιστα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το γεγονός πως μόλις το Σεπτέμβριο, στην παράσταση νίκης, η ΝΔ βρισκόταν στο 43%, με προβάδισμα δύο μονάδων σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ (41%).
Σημειώνεται επίσης πως το κόμμα της Κουμουνδούρου αξιολογήθηκε ως το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, μ ε ένα 33%, ακολουθούμενο από τους ΑΝΕΛ 16% και τη Χρυσή Αυγή, η οποία όμως βλέπει το 14% που είχε τον Οκτώβριο να πέφτει στο 10%.
Τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης για το σύνολο του πολιτικού κόσμου
Δεν υπάρχει κάποιο κόμμα το οποίο να απολαμβάνει τη θετική γνώμη άνω του 41% των πολιτών.
Το πλέον συμπαθητικό κόμμα είναι η ΔΗΜΑΡ με 41% θετική γνώμη και 58% αρνητική, ακολουθούμενη από το ΣΥΡΙΖΑ, 39% έναντι 60%, τους ΑΝΕΛ (35 έναντι 62%), την Νέα Δημοκρατία (31 έναντι 68%), το
ΚΚΕ (20 έναντι 79%), τη Χρυσή Αυγή (16 έναντι 82%) και ουραγό το ΠΑΣΟΚ (13 έναντι 86%).
Σαν να μην φτάνουν τα νούμερα από μόνα τους, να σημειωθεί πως η άποψη των πολιτών για τέσσερα από τα επτά κόμματα επιδεινώθηκε σε σχέση με το Βαρόμετρο Οκτωβρίου, με το ΠΑΣΟΚ να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση υποχωρώντας κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, τη Χρυσή Αυγή να πέφτει κατά πέντε μονάδες, την ΝΔ κατά τέσσερις μονάδες, τους ΑΝΕΛ κατά τρεις μονάδες και τέλος το ΣΥΡΙΖΑ κατά μία μονάδα.
Το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ δεν έχασαν, δεν κέρδισαν όμως κιόλας, απλώς παρέμειναν στάσιμα.
Περίπου ίδια εικόνα και για τους πολιτικούς αρχηγούς.
Τη θετικότερη γνώμη των περισσότερων συγκεντρώνει ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης (49% θετική, 48% αρνητική γνώμη) και είναι ο μοναδικός αρχηγός ο οποίος απολαμβάνει περισσότερες θετικές παρά αρνητικές "ψήφους".
Ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας (42% θετική έναντι 56% αρνητική), ο Αντώνης Σαμαράς (38, έναντι 60%), ο Πάνος Καμμένος (37 έναντι 59%), η Αλέκα Παπαρήγα (23 έναντι 74%), ο Ευάγγελος Βενιζέλος (20 έναντι 78%) και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος (15 έναντι 78%).
Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με το Βαρόμετρο Οκτωβρίου, πέφτοντας κατά πέντε μονάδες, ενώ πτώση υπέστησαν και οι Πάνος Καμμένος (-3) και Αντώνης Σαμαράς (-1).
Άνοδο πέτυχαν οι Αλέκα Παπαρήγα (+2), Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης (αμφότεροι +1), ενώ στάσιμος παρέμεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αντιστρόφως ανάλογα τα ευρήματα για το πως λειτουργεί η Δημοκρατία και η οικονομία
Σύμφωνα με την έρευνα έρευνα της Public Issue, η οποία έγινε για λογαριασμό της Καθημερινής αλλά και του Σκάι, το 81% των Ελλήνων δηλώνει δυσαρεστημένο από την λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρας μας, ενώ το 8% εκτιμά πως η δημοκρατία δεν υπάρχει ή έχει καταργηθεί. Παράλληλα, το 80% των ερωτηθέντων εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως τα νέα μέτρα, που υπερψηφίστηκαν την Τετάρτη, θα εγκριθούν, τη στιγμή που μόλις το 13% απάντησε πως δεν θα εγκριθούν.
Στο ερώτημα, "Ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα;", το 50% θεωρεί ως πιο σημαντικό την οικονομία, το 41% την ανεργία και το 26% κατονόμασε ως μείζον πρόβλημα τα κόμματα-πολιτικούς. Αντίθετα, άλλα προσβεβλημένα ζητήματα όπως η μετανάστευση (2%), η τάξη-ασφάλεια (4%), η παιδεία (5%) και η κρίση αξιών-ιδεολογίας (6%) κατατάχθηκαν πολύ χαμηλότερα.
Το 43% των συμμετεχόντων πιστεύει πως η κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί εντός των ερχόμενων 12 μηνών, το 32% προβλέπει ότι θα καλυτερέψει και το 24% κρίνει πως θα μείνει ίδια, με τα νούμερα να χειροτερεύουν ως προς την προσωπική οικονομική προοπτική τους. Το εντυπωσιακό 75% προβλέπει χειροτέρευση της κατάστασης, ενώ μόλις το 5% δηλώνει αισιόδοξο προσδοκώντας βελτίωση.
Τέλος, την αναγκαιότητα των αποκρατικοποιήσεων φαίνεται πως ενστερνίζεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, με το 62% να εκτιμά πως είναι αναγκαίες (πτώση από 75% τον Απρίλιο του 2011) και το 33% να απαντά πως δεν είναι αναγκαίες (άνοδο από 21%).
Η υποστήριξη για τις ιδιωτικοποιήσεις πηγάζει κυρίως από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας (80% υπέρ), του ΠΑΣΟΚ (78%) και δευτερευόντως των Ανεξάρτητων Ελλήνων (54%), ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, με το 49% να δηλώνει ενάντιο στις αποκρατικοποιήσεις αλλά ταυτόχρονα το 45% να τάσσεται υπέρ.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από πρώτη μέχρι πέντε Νοεμβρίου για λογαριασμό του Σκάι και της Καθημερινής