Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

37.500 ευρώ εφάπαξ ένας υπάλληλος, 300.000 ο προνομιούχος της Βουλής

Οι περισσότεροι από ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και μισθωτοί που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη - αφού με τα νέα μέτρα θα υποστούν επιπλέον μειώσεις στις αποδοχές τους - δεν  πτόησαν τους υπαλλήλους της Βουλής: επιχείρησαν να διατηρήσουν ακόμα και με «βίαιο» τρόπο τα πρωτοφανή - ακόμη και για περιόδους ευμάρειας - προνόμιά τους. 
 
Ενας κοινός υπάλληλος του Δημοσίου με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, όταν συνταξιοδοτείται  έπειτα από 35 χρόνια υπηρεσίας λαμβάνει εφάπαξ 37.500 ευρώ. Για τον ίδιο χρόνο υπηρεσίας  και με τα αντίστοιχα προσόντα ένας  υπάλληλος της Βουλής προσδοκά περίπου 300.000 ευρώ , σύμφωνα με πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Μάλιστα, σε αυτό το ποσό  δεν περιλαμβάνεται το δεύτερο εφάπαξ από το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων. 
 
Αλλά και μισθολογικά οι εργαζόμενοι στο Κοινοβούλιο βρίσκονται στα ρετιρέ: παρά το γεγονός ότι από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 35% - και επί προεδρίας Φίλιππου Πετσάλνικου το μπόνους του 15ου και 16ου μισθού ενσωματώθηκε στο ετήσιο εισόδημά τους ως «επίδομα επίτευξης στόχου» με τις ανάλογες φορολογικές επιβαρύνσεις και μειώσεις - εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσο όρο με περίπου 3.000 ευρώ τον μήνα.

ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ. Από τους 1.270 μόνιμους υπαλλήλους της Βουλής ουδείς έχει προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Οπως παραδέχονται και οι ίδιοι, «μέχρι το 2010 ίσχυε στη Βουλή ό, τι και σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες - εννοώντας προσλήψεις από το παράθυρο - κοινώς  ρουσφέτια. Προσθέτουν ότι από το 2010 κι έπειτα δεν προσλαμβάνεται κανείς χωρίς να δώσει εξετάσεις ΑΣΕΠ. Πάντως η πρόσληψη των 14 στενογράφων που πέτυχαν στον διαγωνισμό  του 2010 έχει παγώσει.
 
Οι προσλήψεις από το παράθυρο ήταν διαχρονικές και δεν αφορούν μία συγκεκριμένη περίοδο.  Ο Κανονισμός της Βουλής παρέχει το δικαίωμα στον εκάστοτε πρόεδρο να καθορίζει από μόνος του, όχι μόνο τον αριθμό των προσλαμβανομένων, αλλά και το ύψος των αποδοχών τους. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξαν πολλά νομότυπα κόλπα, μεταξύ των οποίων - κυκλοφορεί μάλιστα και ως ανέκδοτο στη Βουλή - τα περίφημα «εννιάρια». Οι ιθύνοντες «έσπαγαν» τις λίστες των «ημετέρων» σε εννιάδες ώστε να προσλαμβάνονται απευθείας χωρίς διαγωνισμό και δίχως λογαριασμό.
 
Πάντως, η συνδιαλλαγή στο παρελθόν γινόταν ακόμη και με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων. Και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι επί προεδρίας Δημήτρη Σιούφα το 2008 η Ολομέλεια αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα την μονιμοποίηση περίπου 200 ατόμων που είχαν αποσπαστεί στη Βουλή ή είχαν την ιδιότητα του μετακλητού υπαλλήλου.
Για όλα αυτά δεν υπάρχει επίσημος κατάλογος αφού όλες οι πλευρές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ακολουθώντας την αρχή της αμοιβαίας εξυπηρέτησης μεταξύ των κομμάτων.

Απορούν για τις επιθέσεις

Ο  πρόεδρος των εργαζομένων Π. Πολίτης νίπτει τας χείρας του για... τους «άφαντους» υπαλλήλους. Υποστηρίζει πως το 98% των σημερινών υπαλλήλων  της  Βουλής  δεν έχει συγγενική σχέση με πολιτικούς και απορεί με τις «επιθέσεις» από πολιτικά πρόσωπα, λέγοντας χαρακτηριστικά, «αν ήμαστε δικά τους παιδιά, όπως λένε, δεν είναι αντίφαση να τα βάζουν μαζί μας;» Υποστηρίζει δε ότι ο σύλλογος των εργαζομένων ασχολείται και ενδιαφέρεται μόνο για  όσους έρχονται στη Βουλή και εργάζονται καθημερινά: «Τους υπόλοιπους ας τους βρουν κι ας τους κάνουν ό,τι θέλουν». Τέλος, και ο ίδιος ο κ. Πολίτης όσο και οι συνάδελφοί του δηλώνουν... έκπληκτοι με τη στάση των πολιτικών.
 
Βρίσκουν πάτημα στο αυτοδιοίκητο

Εκτιμούν - ανεξαρτήτως αν θα εκληφθεί ως προκλητικότητα - ότι στην περίπτωση που ο υπουργός Οικονομικών επαναφέρει τη διάταξη, δεν είναι βέβαιο πως οι βουλευτές της συμπολίτευσης θα «στοιχηθούν» πίσω από τον Γιάννη Στουρνάρα. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, για όλα τα κόμματα το ζήτημα δεν είναι τα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής, αλλά το αυτοδιοίκητο του Κοινοβουλίου - το να καθορίζει δηλαδή η Βουλή μόνη της τα του οίκου της.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...