Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Χαιρετίζουν αλλά δεν... πληρώνουν , Ολι Ρεν και Σόιμπλε

Αμείωτο συνεχίζεται το σίριαλ της δόσης. Η χθεσινή υπερψήφιση των μέτρων του μεσοπρόθεσμου, χαιρετίστηκε μεν από τους δανειστές δεν οδήγησε όμως σε διαβεβαιώσεις για άμεση εκταμίευση της δόσης.

Η ψηφοφορία της Κυριακής για τον προϋπολογισμό -που αναμένεται να υπερψηφισθεί με μεγαλύτερη πλειοψηφία της χθεσινής- εξακολουθεί να αποτελεί το δεύτερο προαπαιτούμενο όμως στο τραπέζι των προϋποθέσεων μπαίνει όλο και πιο εμφατικά το δημόσιο χρέος, το οποίο ο Ολι Ρεν χαρακτήρισε χθες για πρώτη φορά «μή βιώσιμο».

Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε σήμερα την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο των νέων μέτρων λιτότητας ως ένα «σημαντικό βήμα» αλλά επισήμανε πως πρέπει να γίνουν και άλλα για να λάβει η Αθήνα την επόμενη δόση της βοήθειας.

«Καλωσορίζουμε το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας ως ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Θυμάμαι ωστόσο (...) ότι υπάρχει άλλη μια δεύτερη σημαντική ψηφοφορία την Κυριακή για τον προϋπολογισμό του 2013», δήλωσε ο Σάιμον ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν.

«Η επιτυχής έκβαση αυτής της ψηφοφορίας θα είναι προφανώς επίσης κρίσιμη για να ανοίξει ο δρόμος ώστε τη Δευτέρα το Eurogroup να προχωρήσει τη συζήτηση», πρόσθεσε αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Επιπλέον χρειάζεται να υπάρξουν συμφωνίες όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης για να αποδεσμευτεί η δόση των 31,5 δισεκ. ευρώ, επισήμανε ο Σάιμον ο' Κόνορ, προσθέτοντας ότι αναμένει η δουλειά αυτή να ολοκληρωθεί «στις ερχόμενες ημέρες».

Ακόμη πιο ξεκάθαρος ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Μιλώντας σε οικονομική διάσκεψη στο Αμβούργο, δήλωσε ότι δεν αναμένει να υπάρξει συμφωνία για την καταβολή μιας νέας δόσης της διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα πριν περάσουν εβδομάδες.

«Δεν βλέπω προς το παρόν να λαμβάνονται οι αποφάσεις» για μια οριστική συμφωνία ανάμεσα στους πιστωτές της Αθήνας και την Ελλάδα για την καταβολή της νέας δόσης της βοήθειας, εξήγησε ο κ. Σόιμπλε: «Όχι μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες», διευκρίνισε.

Και ο κ. Σόιμπλε χαιρέτισε ωστόσο την έγκριση από τους έλληνες βουλευτές του νέου δημοσιονομικού προγράμματος για την εξοικονόμηση 18,1 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2016.

«Αντεξε η φιλοευρωπαϊκή συμμαχία»

Η φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία που προέκυψε απο τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου στην Ελλάδα «άντεξε αυτή τη νύκτα, παρά τις διαδηλώσεις και τη γενική απεργία», υπογράμμισε.

Στην Ελλάδα «τίποτε δεν έχει χαθεί. Τίποτε δεν έχει επίσης κερδιστεί, αλλά ο κυνισμός δεν μας οδηγεί πουθενά», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας πως «οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν μέσα στην Ευρώπη».

Γενικότερα ο Σόιμπλε δήλωσε πως η ΕΕ βρίσκεται «στο δρόμο για να επιλύσει τα προβλήματά της», αλλά παραδέχθηκε πως «η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας στο σύνολό της επηρεάζει επίσης την ικανότητά της να ελέγξει την ευρωπαϊκή κρίση».

«Ξανακερδίσαμε λίγη εμπιστοσύνη στις χρηματαγορές, αλλά αυτή παραμένει εύθραυστη. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, αλλά πρέπει να έχουμε επίσης συγκεκριμένα αποτελέσματα», διευκρίνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...