Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

BBC: Στην Ελλάδα ένα εκατομμύριο ιδιωτικοί υπάλληλοι είναι απλήρωτοι

Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Και μια στις δύο ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν πληρώνει στην ώρα της, σημειώνει σε ρεπορτάζ του το βρετανικό κανάλι επικαλούμενο το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ


Άλλο ένα ρεπορτάζ «γροθιά στο στομάχι» για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα της κρίσης δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το BBC.


Με τίτλο «Οι ένα εκατομμύριο απλήρωτοι εργάτες της Ελλάδας» ο ανταποκριτής του βρετανικού καναλιού περιγράφει μέσω του παραδείγματος των ναυτικών του πλοίου «Πηνελόπη» και των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά την κατάσταση  που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως γράφει ο Μαρκ Λόουεν, αυτές οι δύο ομάδες εργαζομένων  αποτελούν ένα πολύ μικρό τμήμα των περίπου ένα εκατομμύριο ιδωτικών υπαλλήλων στην Ελλάδα. Επικαλούμενος, μάλιστα στοιχεία από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι μια στις δύο ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα καθυστερούν την καταβολή των μισθών.

Το γιατί επιχειρεί να απαντήσει καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος: Ο δημόσιος τομέας εξάγει τα προβλήματά του στον ιδιωτικό. Όταν το κράτος πιέζεται - όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια - το ευκολότερο πράγμα που μπορεί να κάνει είναι να αναβάλει τις πληρωμές στους προμηθευτές του και άρα να προκληθεί πρόβλημα στη ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα».

«Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός» συνεχίζει ο κ. Τήνιος ότι «οι τράπεζες έχουν σταματήσει να δανείζουν και εάν το κάνουν, αυτό γίνεται με πολύ υψηλά επιτόκια. Οπότε οι επιχειρήσεις προσπαθούν να εξοικονομήσουν από όπου μπορούν και η καθυστέρηση των πληρωμών είναι ο ευκολότερος τρόπος χρηματοδότησης».

«Είναι μια ιστορία που απλά δεν θα περίμενε κανείς να ακούσει σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2013. Αλλά πάλι είναι η σημερινή Ελλάδα, υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες που είναι σοκαριστικό» καταλήγει το ρεπορτάζ του βρετανικού καναλιού.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...