Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

ΒΗΜΑ: Επενδυτής σε «πλυντήριο» κυκλώματος σωματεμπορίας εμφανίζεται ο συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ρίζος Ρίζος

Σε επιχείρηση που είχε εμπλακεί δύο φορές - το 2008 και το 2010 - σε υπόθεση ξεπλύματος χρήματος από μεγάλο κύκλωμα σωματεμπορίας εμφανίζεται να επένδυε τα χρήματα του ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ κ Ρίζος Ρίζος! 


Ο κ Ρίζος που ελέγχεται για υπόθεση απάτης μαζί με άλλους συνδικαλιστές φέρεται μέσω και μίας συγγενούς του να έχει αποκτήσει το 2013 «μερίδια» από αρτοποιεία που ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων που είχε προσδιορισθεί ότι χρησιμοποιούντο ως «πλυντήριο» ενός πολυεθνικού ροζ κυκλώματος!...


Ο κ Ρίζος φέρεται να είχε επαφές – μέσω συγγενικού προσώπου του - με έναν 45χρονο επιχειρηματία που είχε δύο μεγάλες αλυσίδες φούρνων σε όλη την Ελλάδα κι ο οποίος έχει κατηγορηθεί, την τελευταία εξαετία και μάλιστα είχε φυλακισθεί, ότι έφερνε στην Ελλάδα δεκάδες αλλοδαπές που έπεφταν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης! Ο 45χρονος ήταν ιδιοκτήτης και στριπ σόου με έσοδα πολλά εκατομμύρια εύρω, κι όπως είχε προκύψει από την έρευνα της ΕΛΑΣ χρησιμοποιούσε το ίδιο λογιστήριο για τα εν λόγω νυκτερινά καταστήματα και την αλυσίδα φούρνων...

Μάλιστα για την υπόθεση αυτή λόγω της σημαντικότητας της, είχε υπάρξει ενδιαφέρον και συντονισμός των ενεργειών της ΕΛΑΣ κι άλλων ξένων αστυνομικών αρχών από την Εuropol και την Ιντερπόλ Ωστόσο καμμιά από τις δύο δίκες για τις υποθέσεις της τελευταίας εξαετίας δεν έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ δεν κινήθηκαν οι διαδικασίες για το κλείσιμο της αλυσίδας φούρνων ή της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι η συμμετοχή του κ Ρίζου στην αλυσίδα φούρνων φέρεται να έχει γίνει το ίδιο διάστημα –στις αρχές του 2013 - κατά την οποία ο κ Ρίζος άνοιξε δύο λογαριασμούς σε κυπριακές εταιρείες,με χρήση της off shore εταιρείας “ARCELOR LTD” συνολικού ύψους 750.000 εύρω. Ο εισαγγελέας για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» κ Παναγιώτης Νικολούδης συγκεντρώνει στοιχεία για την σχέση των χρημάτων αυτών με υπόθεση απάτης μελών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αλλά και στελεχών της ΔΕΗ με την χρηματοδότηση υπερτιμολογημένων εκδηλώσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Τώρα λοιπόν οι δικαστικές αρχές ερευνούν αν η συμμετοχή του κ Ρίζου στην συγκεκριμένη αλυσίδα φούρνων ήταν «συμπτωματική επιλογή» ή υπάρχουν «υπόγειες διαδρομές του μαύρου χρήματος». Πάντως υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ δήλωναν το μεσημέρι της Κυριακής στο «Βήμα» την έκπληξη τους για την «συγκεκριμένη επένδυση του κ Ρίζου αλλά και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμμιά δικαστική κάθαρση της συγκεκριμένης υπόθεσης».

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2008 η ΕΛΑΣ πραγματοποίησε την πρώτη έρευνα για το μεγαλύτερο κύκλωμα διακίνησης γυναικών με την κωδική ονομασία «Λευκός Άρτος», λόγω ακριβώς του ξεπλύματος χρημάτων από την αλυσίδα φούρνων. Στα πλαίσια της συνελήφθησαν 16 άτομα και διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση μέσω γραφείου ευρέσεως εργασίας εντόπιζε κορίτσια από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων και αφού τα παραπλανούσαν ότι θα εργάζονταν σε χώρες της Ευρώπης ως χορεύτριες, τα έστελναν στην Ελλάδα. Στην συνέχεια τις νομιμοποιούσαν με πλαστά λιθουανικά διαβατήρια και αιτήσεις πολιτικού άσυλο και τις εξανάγκαζαν να πραγματοποιούν ερωτικά ραντεβού με τους πελάτες των δύο strip show καταστημάτων που είχαν. Οι έρευνες της ΕΛΑΣ έγιναν σε δύο καταστήματα strip - show στη λεωφόρο Συγγρού και στη Μεταμόρφωση, σε μια πολυκατοικία στη Νέα Ιωνία (χώρο κράτησης των γυναικών), στα κεντρικά γραφεία της αλυσίδας φούρνων και σε διάφορα διαμερίσματα. Τότε μάλιστα είχε προκύψει ότι το κύκλωμα με πρωταγωνιστή τον 45χρονο φέρεται να χρησιμοποιούσε και μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση για «κακοποιημένες γυναίκες» για να καλύπτει τις δραστηριότητες του. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι ο 45χρονος διοχέτευε μεγάλο μέρος των κερδών του στην Κύπρο.

Η δεύτερη φορά που ο ίδιος τωρινός «συνέταιρος» του κ Ρίζου κατηγορήθηκε για οργάνωση κυκλώματος σωματεμπορίας ήταν στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2010. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΛΑΣ τότε συνελήφθησαν συνολικά 51 άτομα για διάφορα ποινικά αδικήματα, εκ των οποίων τα 19 αποτελούσαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα τότε είχαν κατηγορηθεί και δύο αστυνομικοί που συμμετείχαν στο σύστημα παράνομης έκδοσης αδειών για τα θύματα του κυκλώματος. Τότε πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές και χώρους που δραστηριοποιούνταν η εγκληματική οργάνωση και ειδικότερα στην Αθήνα, την Λαμία, το Βόλο, τη Λάρισα, την Σκύδρα, και την Φλώρινα. Διενεργήθηκε έλεγχος σε δέκα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και σε τέσσερις κατοικίες. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης προσήχθησαν περισσότερα από 180 άτομα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΕΛΑΣ και τότε προέκυψε ότι το κύκλωμα νομιμοποιούσε τα κέρδη του μέσω της ίδιας εταιρείας φούρνων, που λειτουργούσαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, με την αγορά ακινήτων, καθώς επίσης και τη λειτουργία νυχτερινών κέντρων. Επιπλέον διοχέτευαν μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό, μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων.


tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...