Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Süddeutsche Zeitung: O Λιακουνάκος διαχειρίστηκε τα αντισταθμιστικά των Leopard

Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα ο επιχειρηματίας ενδέχεται να δωροδόκησε τον τότε αντιπρόεδρο στη γενική διεύθυνση εξοπλισμών Αντώνη Κάντα με 600.000 ευρώ.

Για συναλλαγές ανάμεσα στη γερμανική κατασκευάστρια εταιρία των αρμάτων μάχης Leopard «Krauss Maffei Wegmann» και Ελλήνων που προκαλούν πολλά ερωτηματικά κάνει λόγο σε εκτενές της ρεπορτάζ με τίτλο «Νέες υποψίες για εταιρία όπλων» η Süddeutsche Zeitung η οποία επικαλείται έγγραφα που αφήνουν υποψίες για δωροδοκίες στελεχών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Prototyp Marder 2 IFV VT 001 from Krauss-Maffe...
 Krauss-Maffei Wegmann (Photo credit: Wikipedia)
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η αγορά των 170 αρμάτων μάχης «Leopard 2» αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγές οπλικών συστημάτων της Γερμανίας, κρύβει ύποπτες συναλλαγές. Η κατασκευάστρια εταιρία είχε συμφωνήσει ως αντάλλαγμα για την επιλογή των «Leopard 2» σε αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρακτική που όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung, είναι διαδεδομένη σε υποθέσεις δωροδοκίας.

Για τα αντισταθμιστικά οφέλη η γερμανική εταιρία ζήτησε τη βοήθεια του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου από την Αθήνα, ο οποίος εργαζόταν για την «Krauss Maffei Wegmann». Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα ο επιχειρηματίας ενδέχεται να δωροδόκησε τον τότε αντιπρόεδρο στη γενική διεύθυνση εξοπλισμών Αντώνη Κάντα με 600.000 ευρώ, κάτι που ο ίδιος ο κ. Λιακουνάκος αρνείται. Η ίδια η εταιρία υποστήριξε την Παρασκευή πως όλες οι συναλλαγές ήταν απολύτως νόμιμες και πως προτίθεται να ζητήσει τη βοήθεια «ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων»

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει πως η «Krauss Maffei Wegmann» είχε συμφωνήσει να συμμετάσχει σε τριάντα συμφωνίες στην Ελλάδα, όπως στον τομέα της έρευνας, της κατασκευής οπλικών συστημάτων και εγκαταστάσεων παραγωγής, καθώς και στη χρηματοδότηση για την κατασκευή εγκαταστάσεων για τους στρατιώτες στα οποία θα συμμετείχαν και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Σε αυτές τις συμφωνίες ενδέχεται να αναζητηθούν περιπτώσεις δωροδοκίας αναφέρει το δημοσίευμα.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως Έλληνες πολιτικοί έχουν χρηματιστεί ή έχουν επωφεληθεί από την αγορά των «Leopard 2», αλλά επισημαίνει πως ήδη από τη σύμβαση για τα «Leopard 1», η κατασκευάστρια εταιρία είχε συνεργαστεί με μια εταιρία από το φορολογικό παράδεισο της Λιβερίας που συνδέεται με τον κ. Λικαουνάκο.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...