Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Απίθανη η αποφυλάκιση του Εφραίμ - Στον αέρα οι πιέσεις

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να καταθέσουν οι συνήγοροι του ηγούμενου Εφραίμ αίτηση για την αντικατάσταση της προφυλάκισής του με περιοριστικούς όρους. Σύμφωνα όμως, με έμπειρους δικαστικούς παράγοντες πολύ δύσκολα θα αλλάξει αυτή τη στιγμή η αρχική απόφαση και ενώ η έρευνα για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Τα τρία μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Το Βήμα», χρειάστηκαν τέσσερις πολύωρες διασκέψεις και εξαντλητικές συζητήσεις προκειμένου να καταλήξουν στην ομόφωνη απόφασή τους. Και το γεγονός αυτό ακριβώς είναι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αλλαγή της απόφασης ή την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως ζητούν αρκετοί.

Οι πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου Αλεξάνδρα Κακκαβά και οι δικαστές Θεόδωρος Σπηλιάδης και Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου που ήταν μέλη, προβληματίστηκαν έντονα, σύμφωνα με τις πληροφορίες για την προφυλάκιση ακριβώς γιατί γνώριζαν ότι θα δέχονταν κριτική πως ο αρχιμανδρίτης δεν είναι ύποπτος φυγής καθώς μόλις πρόσφατα γύρισε οικειοθελώς από τη Ρωσία, όπου βρισκόταν για πολλές ημέρες και ενώ μάλιστα γνώριζε ότι εκκρεμούσε η απόφαση του Συμβουλίου.
Τελικά όμως, η γραπτή εισήγηση της ανακρίτριας Ειρήνης Καλού και τα επιχειρήµατά της έγιναν απολύτως δεκτά από το βούλευµα.

Εκτός αυτού, η απολογία του Εφραίμ κρίθηκε ανειλικρινής και αόριστη σε σχέση µε τα εκατοµµύρια που διακινήθηκαν µέσω υπεράκτιων εταιρειών οι οποίες ανήκαν στη Μονή. Παρ' ότι δεν αναφέρθηκε ως φάντασµα, πάνω από τις διασκέψεις κρεµόταν η προσπάθεια αγιοποίησης του σκανδάλου από µερίδα ΜΜΕ που επέµεναν ότι δεν υπάρχει ζηµιά σε βάρος του Δηµοσίου! Το τελευταίο επιχείρηµα, µας έλεγε ανώτατος δικαστής, ήταν ευθέως αντίθετο µε τις αποφάσεις και τα πορίσµατα τουλάχιστον τεσσάρων δικαστικών λειτουργών της Δικαιοσύνης οι οποίοι είχαν κρίνει ότι υπάρχει ζηµιά εκατοµµυρίων ευρώ σε βάρος του Δηµοσίου.
Αυτό πάντως που επιβαρύνει επιπλέον τον ηγούμενο Εφραίμ είναι η διατύπωση: «Είναι άτοµο µε ροπή στην εγκληµατική δράση».Καθώς και η εκτίμηση ότι οι ενέργειές του ήταν «επιτήδειες και µεθοδευµένες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...