Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ισχυρές τροφές κατά των ιώσεων

Η διαιτολόγος- διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, MSc προτείνει τρόφιμα που μπορούν στα πλαίσια μας σωστής και ισορροπημένης διατροφής να σας βοηθήσουν στη μάχη κατά των ιώσεων.
Κοτόσουπα. Η κοτόσουπα χαρακτηρίζεται σαν " πενικιλίνη στο πιάτο " . Περιέχει μια ουσία που ονομάζεται κυστείνη και προστατεύει κυρίως από μολύνσεις του λαιμού. Η κυστείνη βοηθάει στην υγροποίηση και απομάκρυνση της βλέννας από τη μύτη και τους πνεύμονες. Φροντίστε η σούπα σας να μην περιέχει πολύ αλάτι αλλά να είναι πλούσια σε λαχανικά.
Μανιτάρια . Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μανιταριών μας χαρίζει προστασία κατά των ιώσεων και της γρίπης. Τα μανιτάρια περιέχουν τις β-γλυκάνες (διαλυτοί πολυσακχαρίτες) που έχουν την ικανότητα να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Προσθέστε μανιτάρια στις σούπες σας, στις σαλάτες, στα μαγειρευτά και "καρπωθείτε¨ τη δράση τους.
Πράσινο Τσάι . Το πράσινο τσάι έχει ευεργετική δράση κατά του κρυολογήματος χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει. Μελέτες αναφέρουν ότι οι κατεχίνες, συγκεκριμένες πολυφαινόλες του τσαγιού, καταπολεμούν τον ιό της γρίπης. Εντάξτε το πράσινο τσάι στις καθημερινές συνήθειες και εμπλουτίστε το με λίγες σταγόνες λεμονιού ή μελιού. Αποφύγετε να προσθέσετε γάλα καθώς οι πρωτεΐνες του δεσμεύουν τις πολυφαινόλες και μειώνουν τη δράση τους.
Μέλι. Το μέλι μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Επίσης έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση 4 κ.σ. μελιού ημερησίως μείωνε τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 2 ημέρες. Εσείς μπορείτε να αρκεστείτε στην κατανάλωση 1 κ.σ. μέλι την ημέρα.
Γιαούρτι. Τα γιαούρτια που περιέχουν προβιοτικά ή αλλιώς "φιλικά" βακτήρια προστατεύουν από τους ιούς και μειώνουν χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήματος. Έρευνα έχει δείξει η κατανάλωση προβιοτικών μειώνει το χρόνο, που παραμένουμε άρρωστοι, κατά 2 ημέρες. Επίσης, μειώνουν την ένταση των πονοκεφάλων και του βήχα. Επιλέξτε να καταναλώνετε γιαούρτια με προβιοτικά και συγκεκριμένα με στελέχη Lactobacillus casei και reuteri, καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως βελτιώνουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
metrogreece.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...