Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ε.Ε.: ¨Ολες οι δόσεις πληρωμών πάνε ένα 3μηνο πίσω...

Το συνολικό πρόγραμμα της παροχής έκτακτης δανειοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα μετατεθεί χρονικά κατά ένα τρίμηνο, λόγω της καθυστέρησης στην εκταμίευση μίας δόσης κατά το 2011, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ολιβιέ Μπαγί, όπως μεταδίδουν το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς και το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η επόμενη δόση των 5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, που κανονικά επρόκειτο να εκταμιευθεί τον Δεκέμβριο του 2011, πλέον θα καταστεί διαθέσιμη τον Μάρτιο του 2012, τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος. Τα επιπλέον 10 δισ. ευρώ που αρχικά επρόκειτο να λάβει η Ελλάδα τον επόμενο Μάρτιο, θα αποδεσμευτούν για τον Ιούνιο, ενώ επίσης το σύνολο των ποσών αυτών ενδέχεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο να εκταμιευθεί εάν οι επιθεωρητές της τρόικας, που θα βρεθούν στην Αθήνα από τις 14 έως τις 16 Ιανουαρίου, αποφανθούν πως η Αθήνα δεν κατορθώνει να εκπληρώσει τις υπεσχημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Εάν η αποστολή μας στα μέσα Ιανουαρίου καταλήξει ότι υπάρχει καθυστέρηση στις προόδους, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε και την πληρωμή του Μαρτίου», τόνισε σχετικά ο Ολ. Μπαγί. «Θα είμαστε λίαν αυστηροί στην εφαρμογή τους. Όμως τώρα είμαστε πεπεισμένοι πως θα μπορούμε να πληρώσουμε τον Μάρτιο», δήλωσε ο Ευρωπαίος εκπρόσωπος.

Η Αθήνα επείγεται να εκταμιευθεί η συγκεκριμένη δόση, καθότι τον Μάρτιο θα χρειασθεί να καταβάλει 14,4 δισ. σε κατόχους κρατικών ομολόγων των οποίων η διάρκεια εκπνέει, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να ολοκληρώσει την διαδικασία για το μερικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών (Private Sector Involvement - PSI).

1 σχόλιο:

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...