Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Μετρό Θεσσαλονίκης: Σε λειτουργία το 2015

Περίπου 3,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα κοστίσει το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, όπως τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης, ύστερα από την επίσκεψή του στο εργοτάξιο του σταθμού στην Αγία Σοφία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το 2015 θα τεθεί σε λειτουργία ο βασικός κορμός της γραμμής των 9,6 χλμ και το 2016 θα ξεκινήσει εκείνη προς την Καλαμαριά. Το 2016, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία της και η γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης προς τη δυτική πλευρά της πόλης.

Ο κ. Μαγκριώτης επεσήμανε ειδικότερα, ότι ο σχεδιασμός του δικτύου των γραμμών του Μετρό των 33 χλμ, αφορά σε μια δεύτερη γραμμή προς τα Δυτικά, Αμπελόκηπους, Μενεμένη, Ελευθέριο-Κορδελιό και Εύοσμο, με τη γραμμή που θα συνδέει το Πανεπιστήμιο με Τούμπα, Χαριλάου και Νέα Ελβετία και την επέκταση από τη Μίκρα Καλαμαριάς, προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός είπε ότι εντός των ημερών κλειδώνει ο τελικός σχεδιασμός του έργου, διευκρινίζοντας ότι από το σύνολο του ποσού που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει το όλο εγχείρημα, 1,1 δισ. ευρώ, αφορά στον βασικό κορμό του έργου, το οποίο έχει μήκος 9,6 χλμ και καλύπτει τη διαδρομή από το Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την Πυλαία. Επίσης, ο κ. Μαγκριώτης είπε ότι 620 εκατ. ευρώ στοιχίζει η επέκταση του πρότζεκτ προς την Καλαμαριά, συμπεριλαμβανομένης και της προμήθειας του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Στη συνέχεια, ο ίδιος εξέφρασε εκ νέου την ικανοποίησή του για τη στήριξη των αρμόδιων υπουργών οι οποίοι συνετέλεσαν στο να ενταχθεί η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, εντάσσοντάς το σε πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και εξασφαλίζοντας έτσι, 518 εκατ. ευρώ. Οπως εξήγησε, οι εξασφαλισμένοι πόροι ανέρχονται σήμερα στα 1,7 δισ. ευρώ και, το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί πιθανόν από το 5ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, που θα χρηματοδοτήσει κυρίως Μέσα Σταθερής Τροχιάς και θα «ανοίξει» από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του έργου, ο κ. Μαγκριώτης επεσήμανε ακόμη, ότι μετά από ένα πολύ δύσκολο 2010, στη διάρκεια του οποίου επιλύθηκαν σοβαρά προβλήματα όπως η εξασφάλιση χρηματοδότησης, ακολούθησε ένα 2011 πολύ παραγωγικό και ευχή όλων είναι το τρέχον έτος να επιτευχθεί ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση για την υλοποίηση του Μετρό Θεσσαλονίκης. Σχετικά με το θέμα του Παπαφείου, όπου το θέμα «κόλλησε» λόγω νομικών και άλλων διαφορών, ο κ. Μαγκριώτης επεσήμανε ότι εντός των ημερών το ζήτημα θα κλείσει οριστικά, ύστερα και από τη σύντομη συνομιλία που είχε ο ίδιος με τον Μητροπολίτη Ανθιμο.

Αναφορικά με την επέκταση του Μετρό προς την Καλαμαριά, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαγκριώτη, εντός του τρέχοντος έτους θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης αλλά και οι σχετικές εργασίες ενώ παράλληλα θα προκηρυχθούν και οι οριστικές μελέτες για την επέκταση της γραμμής προς τη δυτική πλευρά της πόλης, από την Πλατεία Δημοκρατίας, την οδό Λαγκαδά, μέχρι την Ευκαρπία και τα Νοσοκομεία.

Σχετικά με τους καταστηματάρχες που έχουν πληγεί από τις εργασίες του Μετρό που ξεκίνησαν το 2007, ο κ. Μαγκριώτης επεσήμανε ότι στο προσεχές διάστημα θα ενεργοποιηθούν, σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς, οι διατάξεις του μνημονίου που έχει υπογραφεί, προκειμένου να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Οι αποζημιώσεις θα ξεκινήσουν να δίνονται από εφέτος και θα αφορούν σε ρυθμίσεις οφειλών των ενδιαφερομένων με υπηρεσίες, όπως ασφαλιστικά ταμεία και άλλους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, όπως διευκρίνισε.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...