Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Ελληνίδα η "πρώτη μπαλαρίνα" στα Κίροφ

Το νέο αστέρι του θρυλικού θεάτρου Μαριίνσκι έχει ελληνικές ρίζες κι ας μην μιλάει ελληνικά. Η Αλεξάνδρα Ιωσηφίδου έχει, όπως λέει, «μέσα της την Ελλάδα»

Αύριο Τρίτη θα είναι η βασίλισσα του χιονιού στον «Καρυοθραύστη» του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι που ανεβαίνει στη μυθική σκηνή των μπαλέτων Κίροφ - Μαριίνσκι στο κέντρο της παγωμένης Αγίας Πετρούπολης.
Στην ίδια σκηνή θα ερμηνεύσει στις 9 του μήνα τη χορεύτρια του δρόμου στο μπαλέτο «Δον Κιχώτης» του Αλεξέι Ρέπνικοφ.
Κι ύστερα θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον, όπου από τις 17 ώς τις 22 Ιανουαρίου θα ερμηνεύσει τον ομότιτλο ρόλο στο «Πουλί της φωτιάς» του Ιγκόρ Στραβίνσκι που θα παρουσιαστεί στη διάσημη σκηνή του Kennedy Center.
Και δεν είναι τα πρώτα της ταξίδια. Χόρεψε ξανά στις ΗΠΑ, στη Λατινική Αμερική, την Κίνα, την Ιαπωνία αλλά και στο Ηρώδειο της Αθήνας (το καλοκαίρι του 2009).
«Θα ήθελα πολύ οι ομογενείς, οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της Ουάσιγκτον να έρθουν να με δουν. Αν δεν το κάνουν για τα μπαλέτα Μαριίνσκι, ας το κάνουν για μένα. Για μια πατριώτισσά τους», δηλώνει στα «ΝΕΑ» η 34χρονη σήμερα Αλεξάνδρα Ιωσηφίδου, η ελληνικής καταγωγής πρίμα μπαλαρίνα του ιστορικού ρωσικού θεάτρου Κίροφ - Μαριίνσκι.
Γεννημένη τον Ιούνιο του 1977 στο Λένινγκραντ από τον ελληνικής καταγωγής Πόντιο Αλέξανδρο Ιωσηφίδη και τη ρωσίδα σύζυγό του, η Αλεξάνδρα Ιωσηφίδου σπούδασε κλασικό μπαλέτο από τα 10 της χρόνια (στην Ακαδημία Ρωσικού Μπαλέτου της Α. Βαγκάνοβα). Αποφοίτησε από την Ακαδημία το 1995 (σε ηλικία μόλις 18 χρόνων) και εντάχθηκε αμέσως στο δυναμικό των μπαλέτων Μαριίνσκι.
Η ιστορία της ίδιας και της οικογένειάς της θυμίζει πολλές απ' αυτές που διηγούνται πόντιοι παππούδες από την Τραπεζούντα, την Κριμαία, τη Σεβαστούπολη.
Ο πατέρας με καταγωγή από την Κριμαία (εκεί μεταφέρθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα οι πρόγονοί του από την Τραπεζούντα). Τις παραμονές της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917, όταν οι Ελληνες φεύγουν από την Κριμαία στην Ελλάδα, η δική του οικογένεια μένει εκεί - στη Σεβαστούπολη. Ο προπάππος, που διατηρεί καφενείο στην πόλη, τραυματίζεται και η οικογένεια αναγκάζεται να μην ακολουθήσει τους υπόλοιπους συγγενείς που φεύγουν στην Αθήνα…
Είκοσι χρόνια αργότερα, στην περίοδο των σταλινικών εκκαθαρίσεων, όταν χιλιάδες Ελληνες εκτελούνται με την κατηγορία του «εχθρού του λαού» ή εκτοπίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιβηρίας, οι πρόγονοί της βρίσκονται στο Ουζμπεκιστάν, στην πόλη Κοκάντ, 300 χιλιόμετρα από την Τασκένδη. Εκει γεννιέται ο πατέρας της Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. Τα ελληνικά σχολεία όμως δεν λειτουργούσαν, η ελληνική γλώσσα δεν διδασκόταν και ο πατέρας μαθαίνει - προφορικά και κρυφά από τους γονείς του - μόνο ποντιακά. Κρατά όμως το ελληνικό επώνυμο. Την ελληνική γλώσσα καταφέρνει να μάθει - και μάλιστα καλύτερα από πολλούς Ελληνες - η νεαρή Ελισάβετ Ιωσηφίδου (αδελφή της μπαλαρίνας) που σπουδάζει στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης.
«Εκεί γεννήθηκαν ο πατέρας μου και ο αδελφός του. Τα χρόνια εκείνα ήταν πολύ σκληρά. Ο μπαμπάς μας θυμάται πώς έκλαιγαν η μάνα του, οι γιαγιάδες του και άλλοι συγγενείς για τη χαμένη πατρίδα. Τα ελληνικά σχολεία ήταν απαγορευμένα και στο σπίτι φοβόντουσαν οι γονείς να διδάσκουν ελληνικά στα παιδιά. Οι μεγάλοι μιλούσαν μόνο μεταξύ τους την ποντιακή γλώσσα. Τα παιδιά ήξεραν μόνο κάποιες φράσεις, όπως "καλημέρα", "έλα σ' εμένα", "κι εσύ δεν ντρέπεσαι", "καθήστε παρακαλώ", "μικρό πουλί" κ.ά. Πήγαν στο σοβιετικό σχολείο, γι' αυτό δυστυχώς και εμείς σήμερα δεν μιλάμε ελληνικά στο σπίτι. Καμαρώνουμε βέβαια που η αδελφή μου Ελισάβετ όχι μόνο έμαθε τα ελληνικά, αλλά σήμερα κάνει το διδακτορικό της στην ελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο της Αγ. Πετρούπολης».
Η Αλεξάνδρα Ιωσηφίδου είναι σήμερα 34 ετών. Εχει ύψος 1,82 - όχι και τόσο «βολικό» για μια μπαλαρίνα. Εχει όμως «ταλέντο και έμφυτη μεγαλοπρέπεια», ανέφεραν για εκείνη έμπειροι δάσκαλοί της όπως η μούσα των μπαλέτων Μαριίνσκι Ουλιάνα Λαπάτκινβα.
Η ίδια δεν μιλά ελληνικά. Ούτε καν ποντιακά… Ονειρεύεται όμως (ίσως με τη βοήθεια της αδελφής της) να μάθει. Κι αργότερα θα έρθει και θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα με τη δική της οικογένεια για να ανοίξει σχολή μπαλέτου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...