Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Μελέτη του Χάρβαρντ: Πότε η Ελλάδα θα ανακτήσει το εισόδημα που είχε πριν την κρίση

Αρκετά χρόνια ακόμη φαίνεται πως θα χρειαστούν μέχρι να ανακτήσουν πλήρως το εισόδημα τους η Ελλάδα και οι άλλες χώρες οι οποίες χτυπήθηκαν «βαριά» από την κρίση, καθώς σύμφωνα με μελέτη καθηγητών του Χάρβαρντ, από τις 12 χώρες που εξετάστηκαν στην περίοδο μετά την κρίση του 2008 (ανάμεσα τους και η χώρα μας), μόνο οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν ήδη ανακτήσει το εισόδημα που είχαν πριν από αυτή.


Σύμφωνα με ιστορική μελέτη 100 τραπεζικών κρίσεων για περισσότερο από δύο αιώνες, την οποία εκπόνησαν οι καθηγητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ και Κάρμεν Ράινχαρ, χρειάζονται οκτώ χρόνια κατά μέσο όρο για την ανάκτηση του εισοδήματος που χάνεται σε μία τραπεζική κρίση, μεταδίδει το Bloomberg.

Από τις 12 χώρες που εξετάστηκαν μετά το 2008, το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας συνέχισε να υποχωρεί το 2013, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ των υπόλοιπων χωρών - πλην των ΗΠΑ και της Γερμανίας - είτε ήταν στάσιμο είτε δεν αυξανόταν αρκετά για να επανέλθει στο προηγούμενο υψηλό επίπεδο. Στο 43% των κρίσεων που εξετάσθηκαν, οι οικονομίες έπεσαν για δεύτερη φορά σε ύφεση.

«Η επιτάχυνση της ανάκαμψης μπορεί να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων οικονομιών να υιοθετήσουν ορισμένες από τις προσεγγίσεις που είχαν υπαγορευθεί στις αναδυόμενες αγορές τις τελευταίες δεκαετίες», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν την αναδιάρθρωση του χρέους, ταχύτερο πληθωρισμό και εισαγωγή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. «Η καθυστέρηση στην αποδοχή ότι χρειάζονται μέτρα απελπισίας σε εποχές απελπισίας αυξάνει τις πιθανότητες ότι αυτή η κρίση μπορεί τελικά να ξεπεράσει σε δριμύτητα τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του '30 σε ένα μεγάλο αριθμό χωρών», αναφέρουν οι οικονομολόγοι.



Πηγή:  | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...