Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Πού εστιάζει η αντιτρομοκρατική για την επίθεση στην οικία του Γερμανού πρέσβη

Σε τρεις άξονες κινούνται οι έρευνες - Ο βασικός ύποπτος και οι συμπτώσεις με το παρελθόν - Οι λεπτομέρειες του «χτυπήματος»


Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ από την επίθεση με καλάσνικοφ στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη – περίμεναν χτύπημα σε οικονομικό στόχο και γι' αυτό και δεν είχαν λάβει αυξημένα μέτρα φρούρησης – οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής κάνουν λόγο για μια επίθεση από τα παλιά με πολλούς συμβολισμούς και προσοχή στις λεπτομέρειες… 


Η “πρώτη ανάγνωση” των στοιχείων δεν δίνει καμία απολύτως πληροφορία για το προφίλ των 4 δραστών, αφού οι κάμερες της οικίας του Γερμανού διπλωμάτη δεν κατέγραψαν με ευκρίνεια τις κινήσεις των κουκουλοφόρων, οι καταθέσεις του ειδικού φρουρού που ήταν σκοπός έξω από το σπίτι στο Χαλάνδρι και των δυο αυτοπτών μαρτύρων (ενός ταξιτζή και ενός υπαλλήλου βενζινάδικου) δεν φωτίζουν την υπόθεση, ενώ στο σημείο εκτός από τους 60 κάλυκες και τις σφαίρες στο δωμάτιο της κόρης του πρέσβη δεν βρέθηκε τίποτα άλλο…

Οι λεπτομέρειες της επίθεσης

Μοιραία, οι αναλυτές στρέφουν το ενδιαφέρον στις λεπτομέρεις και τα “ψιλά γράμματα” της επίθεσης. Συγκεκριμένα:

• Στο χτύπημα χρησιμοποιήθηκαν 2 καλάσνικοφ “καθαρά” με γεμάτους γεμιστήρες (30 σφαίρες ο καθένας). Οι πυροβολισμοί έπεσαν κατα ριπάς χωρίς κανένα από τα δυο όπλα να μπλοκάρουν, γεγονός που σημαίνει πως ειναι καλοδιατηρημένα και αρκετα καινούργια.

• Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν 2 μοτοσυκλέτες που δεν εγκατέλειψαν και συνεπώς είτε θα τις ξαναχρησιμοποιήσουν σε επόμενη επίθεση, είτε δεν είναι κλεμμένες. Πληροφορία θέλει η μια μηχανή να είχε εντοπιστεί να κινείται ύποπτα λίγο πριν την επίθεση στη λεωφόρο Κηφισίας από περιπολικό της ‘Αμεσης Δράσης.

• Πληροφορίες αναφέρουν πως κάμερες κυκλοφορίας δεν εντόπισαν τις μηχανές και άρα οι 4 δράστες κινήθηκαν μέσα από μικρότερους δρόμους και κρύφτηκαν σε διαμέρισμα – γιάφκα που είναι σε σχετικά μικρή απόσταση από την κατοικία που Γερμανού πρέσβη.

• Οι δράστες γνώριζαν πως τα μέτρα ασφαλείας στην οικία του πρέσβη δεν ήταν δρακόντεια. Ένας σκοπός στην είσοδο, δυο άνδρες της προσωπικής φρουράς του πρέσβη μέσα στο σπίτι και περίπολος κάθε μία ώρα... Έτσι είχαν όλο το χρόνο να δράσουν ανενόχλητοι. Μάλιστα φέρεται να γνώριζαν ότι η 15χρονη κόρη του πρέσβη είχε αναχωρήσει το σαββατοκύριακο για τη Γερμανία (στο δωμάτιο της βρέθηκε μια σφαίρα).

Οι …συμπτώσεις και ο συνήθης ύποπτος

Ο τρόπος που έδρασαν, η επιλογή του στόχου αλλά και το όλο σκηνικό κάνει τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής να εκτιμούν πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται η οργάνωση Ομάδα Λαικών Αγωνιστών. Αυτοί, δηλαδή, που γάζωσαν τα κεντρικά γραφεία της Νεας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού τον περασμένο Ιανουάριο. Άρα; Ο συνήθης ύποπτος φυγάς αρχηγός του Επαναστατικού Αγώνα Νίκος Μαζιώτης. “Ρίξτε μια ματιά στις συμπτώσεις και τότε θα καταλάβετε γιατί θεωρούμε βασικό ύποπτο τον 42χρονο…” λέει πηγή της λεωφόρου Κατεχάκη και προσθέτει: “ Χτύπησαν από το ίδιο ακριβώς σημείο που πριν 14 χρόνια η 17Ν και ο Σάββας Ξηρός εκτόξευσαν την ρουκέτα. Ήταν και πάλι Κυριακή βράδυ. Πριν εννέα χρόνια, τέτοια ημέρα άγνωστοι δολοφόνησαν την αστυνομικό φρουρό της οικίας του Βρετανού πρέσβη στην Κηφισιά και του άρπαξαν τον όπλο. Είναι φανερό ότι κάποιοι προσπαθούν να μιμηθούν την 17Ν. …”.

Οι έρευνες

Μ΄αυτά τα δεδομένα οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής κινούνται σε τρεις άξονες:

• Προσπαθούν μέσα από τις καταθέσεις κατοίκων της περιοχής, φρουρών του πρέσβη, αλλά και του ειδικού φρουρού-φύλακα να αντλήσουν στοιχεία. Παράλληλα ψάχνουν για ίχνη DNA στο σημείο που έδρασαν οι 4 κουκουλοφόροι και πιθανές κλήσεις κινητών τηλεφώνων.

• Ψάχνουν για τα ίχνη του φυγά Νίκου Μαζιώτη και που έχει κρυφτεί τους τελευταίους μήνες.

• Αναθεωρούν και πάλι την λίστα με τους πιθανούς στόχους τρομοκρατών.

Το γεγονός ότι περίμεναν χτύπημα σε οικονομικό στόχο, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε τέτοιας φύσης πρόσωπα και κτίρια, τους κάνει να «βάζουν» κάτω πάλι τα στοιχεία και τις πληροφορίες και να αλλάξουν την «κόκκινη» λίστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...