Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Ποιος «έκαψε» τον Κάντα; Τραστ στην Ελβετία διαχειριζόταν τα 16 εκ. μίζες

Ως μια... καριέρα, περιβεβλημένη με τα πιο δυσώδη χαρακτηριστικά, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη σταδιοδρομία του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή εξοπλισμών Αντωνίου Κάντα, που με μία τετραήμερη ομολογία ξετύλιξε το κουβάρι των συμβάσεων και των παράνομων προμηθειών τα πέντε κρίσιμα χρόνια (1997 - 2002) της «ευφορίας» του ελληνικού προγράμματος εξοπλισμών.

 Η αποκάλυψη των έργων και ημερών του Κάντα κατέστη δυνατή ύστερα από πληροφορία που, σύμφωνα με πηγές της «Καθημερινής», άντλησε η αρχή για το «ξέπλυμα χρήματος» από τον διαχειριστή των λογαριασμών του και κυρίως ενός τραστ στην Ελβετία.


Για να διαχειρισθεί τα περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ που είχε συσσωρεύσει από τις μίζες και την πρόσοδό τους (απόδοση 4 - 5% τον χρόνο) το πρώην στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Αμύνης δημιούργησε το Trust Olav Engineering.

Τα ποσά από διάφορες ελβετικές τράπεζες –ο Κάντας κατονομάζει τουλάχιστον πέντε τράπεζες στις απολογίες του– είχαν μεταφερθεί στην τράπεζα Julius Baer. Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο Siemens, δύο από τους τραπεζοϋπαλλήλους μεγάλης γερμανικής τράπεζας (Dresdner) και στη συνέχεια γαλλικής (ΒΝΡ), που συγκέντρωναν «μαύρα χρήματα» από την Ελλάδα, εκλήθησαν να δώσουν εξηγήσεις γιατί ενώ χρησιμοποιούσαν τα «μαύρα χρήματα» του Κάντα για τις πληρωμές στελέχους της Siemens, για να ισοσκελίζουν το ποσό που είχαν πάρει από τον Κάντα, του το έστελναν από λογαριασμό εταιρείας που ήταν συνδεδεμένη με τη γερμανική εταιρεία! Ούτε ο Κάντας ούτε το στέλεχος της Siemens γνώριζαν τι έκαναν τα στελέχη των τραπεζών...

Δύο ιδρύματα

Ετσι από το 2008, ο Κάντας βρέθηκε στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και εξουσιοδότησε τον δικηγόρο που τελικά έδωσε την πληροφορία στις ελληνικές αρχές, να ιδρύσει δύο ιδρύματα, ένα στον Παναμά και ένα στην Κόστα Ρίκα, ώστε μέσω αυτών να μεταφερθούν τα «μαύρα χρήματα» από την Ελβετία στη Σιγκαπούρη.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...