Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Αύξηση κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας στις γιορτές

Το αστυνομικό δελτίο κάθε χρόνο είναι πλούσιο σε επιθέσεις, φόνους, αυτοκτονίες και απόπειρες.

Της Ιωάννας Φωτιάδη/ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ενας ανήλικος μαχαίρωσε συγχωριανούς του στην Ξάνθη. Στη Θεσσαλονίκη ένας 58χρονος δολοφόνησε τη σύζυγό του και εν συνεχεία αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του, ενώ στο Κρανίδι Αργολίδας ένας νεότερος άνδρας επιτέθηκε στη σύντροφό του με όπλο ανήμερα Πρωτοχρονιάς. Παραμονές Χριστουγέννων ένα ακόμη έγκλημα διαπράχθηκε, αυτή τη φορά στην Αττική: ένας σύζυγος στραγγάλισε τη γυναίκα του στη Γλυφάδα.


Το πνεύμα των Χριστουγέννων μοιάζει να μην έχει κατευνάσει τις εντάσεις και τα πάθη των ανθρώπων. Αντιθέτως -και αυτό παρατηρείται κάθε χρόνο- το αστυνομικό «εορταστικό» δελτίο είναι πάντοτε πλούσιο και ευφάνταστο. Το έγκλημα πάθους που στοίχισε τη ζωή μιας 22χρονης πριν από δύο χρόνια στην Καστοριά, μοιάζει να στοιχειώνει ακόμα τη μικρή πόλη.

«Στις γιορτές, αλλά και τα Σαββατοκύριακα παρατηρείται αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας» επισημαίνει ο καθηγητής Εγκληματολογίας, δρ Γιάννης Πανούσης. «Η οικογένεια επιστρέφει στην εστία, τα μέλη της ξαναβρίσκονται και περνούν περισσότερο χρόνο μαζί. Τότε, λοιπόν, (επαν)εμφανίζονται οι διαφορές που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στη σύγκρουση».

Παράλληλα, το τέλος του έτους συνεπάγεται για τους περισσότερους από εμάς έναν μικρό, προσωπικό απολογισμό. Η αξιολόγηση των επιτυχιών και των αποτυχιών μας σε συνδυασμό με συναισθήματα μοναξιάς και εγκατάλειψης ή έλλειψης ενσυναίσθησης εντείνουν τις αυτοκαταστροφικές τάσεις πολλών εξ ημών. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που καταγράφηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο με απόπειρες αυτοχειρίας, πολλές εκ των οποίων είχαν μοιραία κατάληξη.

Εν προκειμένω, μερίδιο ευθύνης φαίνεται να αναλογεί και στην κρίση. Οι οικονομικές δυσκολίες, άλλωστε, γίνονται περισσότερο αισθητές στο κλίμα της τεχνητής ευδαιμονίας και των καταναλωτικών συνηθειών των Χριστουγέννων.

«Ταυτόχρονα, η αδυναμία συμμετοχής ελλείψει χρημάτων σε δραστηριότητες που συμβάλλουν στην εκτόνωση των δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως έξοδοι και εκδρομές, επιβαρύνουν έτι περαιτέρω την ήδη κακή διάθεση ορισμένων», συμπληρώνει ο δρ Πανούσης.

Ωστόσο, οι παράγοντες που ωθούν έναν άνθρωπο στο απονενοημένο διάβημα είναι πολλοί και διαφορετικοί. «Κάθε έγκλημα έχει τον δικό του προσωπικό κωδικό» παρατηρεί ο κ. Πανούσης «δεν μπορούμε να τα χρεώνουμε αποκλειστικά σε εξωτερικές συνθήκες». Η ερμηνεία παρόμοιων περιστατικών απαιτεί ενδελεχή και ψύχραιμη ανάλυση της κάθε περίπτωσης, ενώ δεν θα πρέπει να υποτιμάται το προσωπικό ιστορικό του δράστη ή αυτόχειρα.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 1,5 εκατομμύρια ανέργους στην Ελλάδα, αλλά θα ήταν αυθαίρετο να ισχυριστούμε ότι υπάρχουν ισάριθμοι εν δυνάμει κλέφτες ή αυτόχειρες...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...