Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Süddeutsche Zeitung: Μετρημένες οι μέρες της τρόικας

Ξεκίνησε η αρχή του τέλους της τρόικας, γράφει η γερμανική εφημερίδα

Tην κατάργηση του θεσμού της τρόικας προαναγγέλλει σε νέο δημοσίευμά της η εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στην  έκθεση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό τον Ότμαρ Κάρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι μέρες της αμφιλεγόμενης τρόικας είναι μετρημένες» καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεξεργάζεται αλλαγές στον τρόπο ελέγχου των χωρών σε μνημόνιο.

Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του Κάρας, ο οποίος αποκαλύπτει ότι γίνονται σκέψεις για τρεις εναλλακτικές σε σχέση με ένα διάδοχο μοντέλο της τρόικας.

«Την εργασία της τρόικας στο μέλλον θα την αναλάβει είτε το ΔΝΤ μόνο του, είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπής - επίσης μόνη της - είτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα γίνει κάτι σαν Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», είπε.

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι υπάρχει έκθεση της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχέδιο της οποίας έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα και η οποία (σ.σ. έκθεση) θα εγκριθεί αύριο. Στην έκθεση περιλαμβάνονται τρόποι για το πώς θα γίνει πιο διαφανής και δημοκρατικός ο δημοσιονομικός έλεγχος.

Η σχετική απόφαση για το διάδοχο μοντέλο της τρόικας θα ληφθεί το αργότερο το ερχόμενο φθινόπωρο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, όταν η ΕΚΤ αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης. Η τελική απόφαση βρίσκεται στη δικαιοδοσία των χωρών του ευρώ, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόνο προτάσεις μπορεί να κάνει.

Πηγή: Deutsche Welle
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...