Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Σωτηρέλης: Πώς και γιατί δεν θα μπορεί ο Κασιδιάρης να είναι υποψήφιος για την Αθήνα

Το νομικό καθεστώς της Χρυσής Αυγής μετά και τις νέες προφυλακίσεις βουλευτών της για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, ανέλυσε ο διακεκριμένος συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης, ο οποίος μιλώντας την Τρίτη στον ραδιοσταθμό BHMA FM 99,5 επεσήμανε και τα σενάρια για ενδεχόμενη αδυναμία του Ηλία Κασιδιάρη να είναι υποψήφιος στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. 


Ο Παναγιώτης Σωτηρέλης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υποστήριξε κατ' αρχάς ότι με το ισχύον Σύνταγμα δεν μπορεί η Χρυσή Αυγή να χαρακτηριστεί παράνομη. 


«Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί όλη η Χρυσή Αυγή, δηλαδή οπαδοί και βουλευτές, μέλη εγκληματικής οργάνωσης συλλήβδην» είπε και εξήγησε: «Με βάση αυτά που βλέπουμε, η Χρυσή Αυγή είναι δύο σε ένα, και πολιτικό κόμμα και εγκληματική οργάνωση. Επομένως, υπάρχει ένα ζήτημα που προφανώς δεν μπορεί να λυθεί με βάση το ισχύον Σύνταγμα, με απαγόρευση κόμματος ως εγκληματική οργάνωση».

Ωστόσο ο καθηγητής Σωτηρέλης επεσήμανε την εναλλακτική: «Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι να επανέλθουν οι διατάξεις του ΠΔ του 1974 που ίσχυσε μέχρι το 2002 και προβλέπει, εκτός από τις συνθήκες κατάλυσης του πολιτεύματος, το να μη συμμετέχουν ως υποψήφιοι κάποιοι που διώκονται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και συμμετοχή σ’ αυτήν ή όταν είναι βεβαρημένα τα μέλη ενός κόμματος με εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο» είπε.

Σε πιο ειδική ερώτηση, που αφορά στον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος πιθανολογείται πως θα είναι ο υποψήφιος της οργάνωσης για τη δημαρχία της Αθήνας, ο καθηγητής Σωτηρέλης τόνισε: «Η πρώτη ανάγνωση είναι ότι αν υπάρξει παραπεμπτικό βούλευμα, δεν θα μπορέσει να κατέβει στις εκλογές. Διότι μετά, εκ των υστέρων, εάν εκλεγεί, θα εκπέσει του αξιώματός του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...