Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Αυτές είναι οι νέες αυξήσεις σε τσιγάρα, καπνό και πούρα

Επανακατατέθηκε βελτιωμένη από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και στο αγροτικό πολυνομοσχέδιο, η τροπολογία με την οποία αυξάνεται η φορολογία των βιομηχανοποιημένων καπνών, ως ισοδύναμο οικονομικό μέτρο της κατάργησης της καταβολής 25 ευρώ από ασθενείς για την εισαγωγή τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.


Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, επέρχεται αύξηση κατά πέντε λεπτά του ευρώ ανά πακέτο τσιγάρων των 20 τεμαχίων και κατά 7 λεπτά το ευρώ ανά συσκευασία των 20 γραμμαρίων στον καπνό, ενώ στις συσκευασίες πούρων με τιμή λιανικής πώλησης 100 ευρώ αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης κατά ένα ευρώ. Ειδικότερα, για τα πούρα και τα πουράκια ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ορίζεται σε ποσοστό 35% επί της κατά χιλιόγραμμο τιμής λιανικής πώλησης τους, από 34% που ίσχυε σήμερα.


Όπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση, τα έσοδα του κράτους από το ισοδύναμο αυτό μέτρο θα φθάσουν στα 50,7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, υπερκαλύπτοντας έτσι την απώλεια των 45 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του μέτρου των 25 ευρώ.

Ειδικότερα, στην εισηγητική έκθεση εκτιμάται ότι «από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν θα προκύψει απώλεια εσόδων σε επίπεδο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, καθόσον η απώλεια 45 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως του ΕΟΠΥΥ από την κατάργηση του ποσού των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε νοσοκομεία του ΕΣΥ αναμένεται να υπερκαλυφθεί από την αύξηση του ΕΦΚ των βιομηχανοποιημένων καπνών, κατά 50,7 εκατομμύρια περίπου ετησίως, με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης των ετών 2012-2013».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ συνεχιστεί και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...