Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ ενδιαφέρονται για έρευνες σε Ιόνιο - Κρήτη

Μικρές και μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων ονόματα όπως Chevron, και ExxonMobil, δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες κατά την παρουσίαση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην ετήσια έκθεση «Νorth American Prospects Expo» (NAPE), η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Χιούστον του Τέξας.


Η επόμενη μεγάλη παρουσίαση για τα ελληνικά πετρελαϊκά δεδομένα θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο στο Λονδίνο, όπως ανέφερε μιλώντας στη «Φωνή της Αμερικής» η Σοφία Σταματάκη, πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), η οποία και έκανε την παρουσίαση των δεδομένων στο Χιούστον.

«Τον Ιούνιο θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι προκειμένου να στείλουμε στην εφημερίδα των ευρωπαϊκών κοινοτήτων την προκήρυξη του διαγωνισμού. Από εκεί και έπειτα είναι θέμα των εταιρειών πετρελαίου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους», σύμφωνα με την κα Σταματάκη.


Όσο για την παρουσίαση στο Χιούστον, η κ. Σταματάκη ανέφερε ότι η κίνηση αυτή ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να κάνει η χώρα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ότι η ελληνική παρουσία στο συνέδριο «North American Prospect Expo» έγινε δεκτή με μεγάλο ενδιαφέρον.

Παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα το είδος και το πλήθος των δεδομένων που είναι διαθέσιμα προς την πετρελαϊκή βιομηχανία, και ενώ η Ελλάδα διαθέτει πλέον μια βάση δεδομένων από σεισμικές μετρήσεις και άλλες μεθόδους έρευνας που έχουν γίνει σε μια περιοχή 30.500 χλμ σεισμικών γραμμών, κυρίως σε θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος και λίγο νοτιότερα.

Πρόκειται για δεδομένα «συμβατά μεταξύ τους, εύκολα αναγνώσιμα και τα οποία αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα πληροφοριών που είναι πλέον διαθέσιμο προς τις πετρελαϊκές εταιρείες», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις

Στο κρίσιμο ωστόσο ερώτημα «κατά πόσο σε αυτή την φάση της διαδικασίας μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις για την ποσότητα υδρογονανθράκων που ενδεχομένως βρίσκεται στο ελληνικό υπέδαφος», η απάντηση είναι αρνητική.

«Αυτό που έχει προκύψει από τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές. Τα δεδομένα αυτά όμως χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με το γαλλικό και το νορβηγικό Ινστιτούτο πετρελαίου. Η ερμηνεία αυτή θα γίνει τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες έτσι ώστε να έχουμε μια εκτίμηση της πετρελαιοδυναμικότητας της περιοχής. Αυτή η μελέτη θα παντρέψει όλα τα στοιχεία και τα γεωλογικά και τα γεωφυσικά και θα δημιουργήσει την ιστορία της περιοχής, η οποία θα αναδείξει στόχους και πιθανότητα αυτοί οι στόχοι να φέρουν υδρογονάνθρακες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Σταματάκη.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...