Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Σοκ στη κτηματαγορά: Το 61% των ακινήτων στα βόρεια προάστια πουλήθηκε κάτω από την αντικειμενική αξία!

Εικόνα κατάρρευσης σχηματίζουν τα στοιχεία πωλήσεων ακινήτων το 2013, καθώς πέρα από τις ελάχιστες αγοραπωλησίες, το 61% των συμβολαίων "έκλεισαν" σε τιμές κάτω από τις αντικειμενικές! 

Θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των πωλήσεων, η απόκλιση από τις αντικειμενικές αξίες ξεπέρασε ακόμα και το 50%, όπως για παράδειγμα στη Κηφισιά όπου για το 17% των ακινήτων που πουλήθηκαν κάτω από τις αντικειμενικές αξίες, αγοραστές και πωλητές έδωσαν τα χέρια σε τιμές πάνω από 50% χαμηλότερες των αντικειμενικών!!!

Σύμφωνα με την έρευνα αγοράς της REMAX στα Β. Προάστια και συγκεκριμένα στο Μαρούσι, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, τη Κηφισιά, τη Ν. Ερυθραία, την Εκάλη και τη Δροσιά, το 2013 πωλήθηκαν μόλις 591 ακίνητα σε αυτές τις περιοχές, αλλά αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση είναι ότι οι περισσότερες αγοραπωλησίες έγιναν είτε κάτω είτε στα επίπεδα των αντικειμενικών αξιών. Τα... πρωτεία κρατά η Δροσιά, όπου το 61% των μεταβιβάσεων έγινε κάτω από τις τιμές που χρησιμοποιεί η εφορία για τον υπολογισμό των φόρων, ενώ στο Μαρούσι που έγιναν οι περισσότερες πωλήσεις (191 επί συνόλου 591), το 54% των συμβολαίων "έκλεισαν" κάτω από τις αντικειμενικές αξίες.

Συνοπτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι τα εξής:

στο Μαρούσι το 51% των πωλήσεων αφορά ακίνητα άνω των 20 ετών, στην Εκάλη το 69% και στην Κηφισιά το 59%.

στο Μαρούσι το 59% των πωληθέντων κατοικιών είναι από 70 έως 120τμ, στα Βριλήσσια το 54%, στα Μελίσσια το 83% ενώ στην Κηφισιά το 50% αφορά κατοικίες άνω των 150τμ.

οι περιοχές όπου οι αντικειμενικές είναι αισθητά υψηλότερες των πραγματικών είναι το Μαρούσι (το 53% των κατοικιών πουλήθηκε κάτω από την αντικειμενική), η Εκάλη (το 40%) και η Δροσιά (το 56%) ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι πωλήσεις κατοικιών κάτω από την αντικειμενική κυμαίνονται στο 28-37%.

συγκριτικά με τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση, το ποσοστό των πωληθέντων είναι πολύ μικρό (από 3% έως 11%).

οι πωλήσεις κάτω από την αντικειμενική αφορούν το 28%-61% των πωλήσεων.

ακόμη και ακίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000 άρχισαν να πωλούνται κάτω από την αντικειμενική αξία.

Πηγή:  | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...