Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων στους σωφρονιστικούς που επέβλεπαν τον Ξηρό

Στιγμιότυπο από βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Χριστόδουλος Ξηρός να εκφωνεί μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στις 14 Ιανουαρίου

Σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων τίθενται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχιφύλακας - προϊστάμενος της φύλαξης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, τέσσερις υπάλληλοι οι οποίοι σε διάστημα δύο ετών είχαν ασκήσει καθήκοντα αρχιφύλακα καθώς και ο υπαρχιφύλακας που είχε την ευθύνη φύλαξης το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2013.


Την απόφαση αυτή έλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος παράλληλα παραπέμπει στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και τους 10 σωφρονιστικούς υπαλλήλους που ενεπλάκησαν στη μετακίνηση του κρατούμενου Χριστόδουλου Ξηρού από την Ε’ στην Α’ πτέρυγα το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2013 έως τα ξημερώματα της 1η Ιανουαρίου 2014 καθώς και τους επτά αρχιφύλακες και αρχιφυλακεύοντες οι οποίοι - σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα που διαβιβάστηκε στον υπουργό - είχαν την ευθύνη για την παράνομη μετακίνηση του Χ. Ξηρού από 5/2/2011 έως 31/12/2013 από την Ε’ στην Α’ πτέρυγα.


Επίσης ευθύνη διαπιστώθηκε σε ακόμη δυο αρχιφύλακες οι οποίοι ωστόσο έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τύχουν πειθαρχικού ελέγχου.

Από τη μελέτη των στοιχείων της πειθαρχικής δικογραφίας προκύπτει πως καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από 5/2/2011 έως 31/12/2013 δεν υπήρξε έστω και ένας μήνας κατά τον οποίο ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν είχε μεταβεί στην Α’ πτέρυγα, σε κάποιες δε ημερομηνίες οι είσοδοι είναι 2-3 φορές την ίδια ημέρα πρωινές και απογευματινές ώρες και στην πλειοψηφία τους πραγματοποιούνταν τις ημέρες της εβδομάδας: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Παρότι υπήρχε σαφής εντολή με απόφαση του Συμβουλίου της φυλακής να τοποθετηθεί ο X. Ξηρός στην Ε’ πτέρυγα χωρίς δυνατότητα μετάβασης σε άλλες πτέρυγες και παρότι ρητά είχε οριστεί ο αρχιφύλακας του Καταστήματος Κράτησης ως υπεύθυνος για την εκτέλεση της ανωτέρω απόφασης εντούτοις αρχιφύλακες και αρχιφυλακεύοντες παρέβησαν την εντολή αυτή επιτρέποντας την μετακίνησή του στην Α’ πτέρυγα.

Ακόμη βάσει του πορίσματος προκύπτει ότι παρά τους συγκεκριμένους όρους διαβίωσης που είχαν τεθεί στον Χ. Ξηρό, δηλαδή να είναι στο κελί 9 του Β’ ορόφου της Ε΄ πτέρυγας στο οποίο θα κρατείται μόνος και να μην συγχρωτίζεται με κρατούμενους άλλων πτερύγων, πλην αυτών που βρίσκονται στην Ε’ πτέρυγα, κατά παράβαση του άρθρου 34 παρ.2. περιπτ. γ’ του Κανονισμού Λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης, όπου ρητά ορίζεται η υποχρέωση των κρατούμενων να μην επικοινωνούν με κρατούμενους άλλων πτερύγων, καθ’ όλο το ανωτέρω υπό διερεύνηση χρονικό διάστημα και ιδίως από 5/11/2011 έως 31/12/2013 είχε επιτραπεί στον Χ. Ξηρό να εισέρχεται στην Α’ πτέρυγα, να επικοινωνεί και να συγχρωτίζεται με τους κρατούμενους που διέμεναν σ’ αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...