Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ): Να παρθούν άμεσα μέτρα για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Ερώτηση προς τους Υπουργούς  Οικονομικών και Ανάπτυξης κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής ΔΗΜΑΡ Α’ Θεσσαλονίκης  , Ασημίνα Ξηροτύρη σχετικά με τις ενέργειες και δράσεις  για την πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων και εισφοροδιαφυγής .
Μεταξύ των άλλων  η Βουλευτής Α’θες/κης Α .Ξηροτύρη, τονίζει ότι η ανεξέλεγκτη δράση των λαθρεμπόρων είναι αποτέλεσμα της μη ύπαρξης συγκεκριμένης υποδομής αλλά και της ισχυρής βούλησης μέχρι σήμερα να υλοποιηθούν και να εφαρμοστούν διαδικασίες για τον έλεγχο της διακίνησης των καυσίμων με ηλεκτρονικό τρόπο. Έναν έλεγχο που θα διασφαλίζει τόσο τον όγκο της διακίνησης καυσίμων όσο και την ποιότητά τους, από την πηγή (διυλιστήριο) έως  τον τελικό καταναλωτή, ώστε να γίνονται διασταυρώσεις και να επιβάλλονται μέτρα σε πραγματικό χρόνο.
Για να σταματήσει πλέον  το συγκεκριμένο φαινόμενο απαιτούνται πρώτιστα τεχνικές λύσεις ώστε να διαλυθεί ο μύθος της «δυσκολίας» σύλληψης λαθρεμπορίου, της αδυναμίας Τελωνειακών αρχών να ελέγξουν κλπ. , θα πρέπει δε  το θέμα της εισφοροδιαφυγής από το λαθρεμπόριο καυσίμων να  μετατραπεί σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα υλοποίησης και εφαρμογής λύσεων  , έτσι ώστε να αποκτήσει την ανάλογη αξία για τους πολίτες, ιδιαίτερα στο πλαίσιο ισοδύναμων μέτρων που έχουν προταθεί.
Η Α. Ξηροτύρη πρότεινε  συγκεκριμένα μέτρα, που πρέπει να υλοποιηθούν καλώντας τους αρμόδιους φορείς να δρομολογήσουν άμεσα τις εξελίξεις με δράσεις όπως προσδιορίζονται από Οδηγίες της ΕΕ , που χρονίζουν όμως στην υλοποίηση και εφαρμογή τους από την ελληνική πολιτεία, όπως:
  • Την άμεση υλοποίηση και εφαρμογή  των σχετικών πληροφοριακών συστημάτων αντιμετώπισης λαθρεμπορίου καυσίμων
  • Να επιβάλλει άμεσα την ηλεκτρονική διασύνδεση σε όλες τις φορολογικές αποθήκες με ευθύνη όλων των συμμετεχόντων στην εφοδιαστική αλυσίδα (πρατήρια -εταιρείες διύλισης),  σε συνδυασμό με την υποχρεωτική χρήση GPS στα βυτιοφόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...