Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Ομολόγησε ο βομβιστής της Λάρισας- Πήρε εντολή από διαβόητο κακοποιό

Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της μεγάλης έκτασης έκρηξης η οποία είχε ως στόχο τον εκφοβισμό εισαγγελέα, καθώς ο 39χρονος συλληφθείς κατονόμασε διαβόητο κακοποιό ως τον εντολοδόχο του.

Οπως αναφέρουν κορυφαίες αστυνομικές πηγές στο iefimerida.gr, ο 39χρονος που συνελήφθη, φέρεται να ομολόγησε πως είχε δεχθεί εντολές από διαβόητο κακοποιό ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης, προκειμένου να τοποθετήσει τον μεγάλης ισχύος εκρηκτικό μηχανισμό στην οδό Μανδηλαρά στο κέντρο της Λάρισας, στη γειτονιά όπου έμενε εισαγγελέας η οποία στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με την απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων με ελικόπτερο του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού.

Ο 39χρονος μάλιστα, έδωσε στην ΕΛ.ΑΣ τα στοιχεία του δεύτερου δράστη ο ο οποίος αναζητείται από την Αστυνομία, ενώ φέρεται να έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε υποθέσεις εκβιασμών.

Οι δύο δράστες, μετέβησαν την Παρασκευή από την Αθήνα στη Λάρισα με ένα μαύρο Huyndai και τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό που ισοπέδωσε μια ολόκληρη γειτονιά.

Οι δύο δράστες, είναι κάτοικοι Περάματος και η ΕΛ.ΑΣ διενεργεί κατ'οίκον έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν νέα πιθανά στοιχεία.

Ωστόσο όπως επισημαίνεται, οι δράστες φαίνεται πως είχαν σκοπό απλά να τρομοκρατήσουν την εισαγγελέα, καθώς λείπει σε άδεια και δεν βρίσκεται στην οικεία της.

Φωτογραφίες: larissanet.gr

Ζεστός ο καιρός την Κυριακή- Θα φτάσει μέχρι τους 35 βαθμούς

Αρκετή ζέστη σε ολόκληρη τη χώρα και λίγες νεφώσεις που τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν δίνοντας βροχές και τοπικές καταιγίδες, περιμένουμε την Κυριακή 21 Ιουλίου 2013. 

Τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ήπειρο και στα ορεινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου, με πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 35 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 18 έως 35 στην Κεντρική Ελλάδα, από 20 έως 32 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 20 έως 36 στη Νότια Ελλάδα, από 22 έως 30 στις Κυκλάδες και την Κρήτη και από 22 έως 33 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί και πρόσκαιρα τοπικά σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι.

Καλό και ζεστό καιρό με παροδικές νεφώσεις, περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 35 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι.

Λίγες νεφώσεις που τις θερμές ώρες της ημέρας θα αυξηθούν, με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής ή καταιγίδας κυρίως το βράδυ, περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς.


Παγώνουν έως το 2016 οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων- Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν

«Παγώνουν» όπως όλα δείχνουν μέχρι το 2016 οι αντικειμενικές αξίες με αποτέλεσμα να υπολογίζονται οι αξίες στα ακίνητα σύμφωνα με αυτές που ίσχυαν το 2007. Χαμένοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις «ακριβές» περιοχές.

Το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών το οποίο προβλέπεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, θα έχει ως αποτέλεσμα να ισχύουν εκείνες του 2007, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές να βγαίνουν ζημιωμένοι καθώς οι τιμές ζώνης θα είναι πλέον πιο υψηλές από τις αντίστοιχες των εμπορικών αξιών, αναφέρει η Ημερησία. Χαμένοι επίσης θα είναι και οι ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων όπου οι συντελεστές εμπορικότητας κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι ΕΔΩ

Νεκρός, με σφαίρα στο κεφάλι, επιχειρηματίας στο Ηράκλειο

Με μια σφαίρα στο κεφάλι βρέθηκε νεκρός σήμερα το απόγευμα γνωστός Ηρακλειώτης επιχειρηματίας μέσα στο μαγαζί του.

Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στα Λινοπεράματα Ηρακλείου ηλικίας περίπου 65 χρονών, όπου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο ίδιος έδωσε τέλος στη ζωή του εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.

Συνελήφθη ο ύποπτος για τη βομβιστική επίθεση

Ο άνδρας που προσήχθη μετά την έκρηξη, που σημειώθηκε στη Λάρισα τα ξημερώματα κάτω από το σπίτι της Εισαγγελέως που χειρίστηκε την υπόθεση απόπειρας απόδρασης βαρυποινίτη κρατουμένου, συνελήφθη από τις Αρχές καθώς πριν από λίγο ομολόγησε.

Ο συλληφθείς ανέφερε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Λάρισας ότι πραγματοποίησε τη βομβιστική επίθεση μαζί με έναν ακόμη άνδρα που αναζητείται από τις Αρχές.

Ο συγκεκριμένος άνδρας στο παρελθόν είχε συλληφθεί γιατί μετέφερε ποσότητες εκρηκτικών,  θεωρείται στενός "συνεργάτης" του προαναφερόμενου βαρυποινίτη.

Στην περιοχή βρέθηκε και το αυτοκίνητο με το οποίο έφτασαν οι «βομβιστές» από την Αθήνα στη Λάρισα.  Το όχημα δεν είναι κλεμμένο όμως δεν ανήκει σε κανέναν από τους δύο άνδρες που φέρεται να τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό. Ο ιδιοκτήτης είναι κάτοικος Αθηνών και αναζητείται από την αστυνομία.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, τις έρευνες έχει αναλάβει η Ασφάλεια Λάρισας, καθώς το σενάριο της τρομοκρατίας έχει εξασθενήσει.

Την ίδια ώρα «ανοίγουν οι φάκελοι» και άλλων παρόμοιων επιθέσεων σε βάρος Δικαστικών Λειτουργών στο παρελθόν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο συλληφθείς και ο καταζητούμενος έχουν σχέση και με αυτές.

Βαρουφάκης: Σε τι διαφέρει η πτώχευση του Ντιτρόιτ από αυτή στην Ελλάδα

Για την πτώχευση του Ντιτρόιτ και τα κοινά που έχει με την κατάσταση της Ελλάδας γράφει ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος ωστόσο διαπιστώνει δύο διαφορές ανάμεσα στις δύο οικονομίες: Η πρώτη είναι όσον αφορά τη χορήγηση του δανείου και η δεύτερη είναι οι βασικές ανάγκες των πολιτών.

Σε κείμενο του με τίτλο «Το νόημα του Ντιτρόιτ» ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρει πως «όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, το Ντιτρόιτ χρεοκόπησε επειδή, κάποια στιγμή, η ροή επενδύσεων στην τοπική οικονομία, που έως τότε κρατούσε τον Δήμο εν ζωή, σταμάτησε – περί τα 2009, κι ως αποτέλεσμα της ίδιας ακριβώς κρίσης που έφερε την ένδεια και την απόγνωση και στην πατρίδα μας».

Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης διαπιστώνει δύο βασικές διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ντιτρόιτ. Η πρώτη όπως αναφέρει, είναι ότι «στην Αμερική ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί συμφωνούν σε κάτι που δεν έχει, δυστυχώς, γίνει ''κτήμα'' των ευρωπαίων πολιτικών – ότι δεν αποτελεί πακέτο διάσωσης ένα μεγάλο δάνειο που δίνεται υπό τον όρο να μειωθούν τα έσοδα της πολιτείας, του δήμου, του κράτους (κάτι που προκύπτει αβίαστα από την σκληρή λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία κλπ)», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη βασική διαφορά που διαπιστώνει «είναι ότι οι βασικές ανάγκες των κατοίκων δεν θα βαρύνουν την υπό πτώχευση αρχή. Τα επιδόματα ανεργίας θα τα πληρώνει η Ουάσινγκτον. Το ίδιο ισχύει για τις ελάχιστες συντάξεις των ηλικιωμένων καθώς και για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Έργα υποδομών θα συνεχίσουν να γίνονται και πάλι με ομοσπονδιακά κονδύλια τα οποία βέβαια δεν θα προστίθενται στο χρέος της δοκιμαζόμενης τοπικής κοινωνικής οικονομίας. Όπερ μεθερμηνευόμενον, οι φόροι δεν εκτοξεύονται στα ύψη σε μια απέλπιδα προσπάθεια (α λα ελληνικά) να πιαστούν οι «στόχοι», να αποπληρωθούν οι πιστωτές κλπ κλπ.».

Κλείνοντας, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει πως σε αντίθεση με τις χώρες της Ευρωζώνης στο Ντιτρόιτ παρά τις θυσίες που θα γίνουν «υπάρχει ελπίδα» και αυτό γιατί «οι ιθύνοντες είχαν την σοφία να πουν την αλήθεια: Δυστυχώς επτωχεύσαμεν», και που όπως αναφέρει δεν έγινε ποτέ στις χώρες της Ευρωζώνης και δεύτερον «επειδή οι ΗΠΑ διαθέτουν έναν πολιτικό μηχανισμό ανακύκλωσης οικονομικών ζημιών και πλεονασμάτων που υπερβαίνει την αγορά»

Διαβάστε το κείμενο το κ. Βαρουφάκη εδώ.


Ασφυκτική η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές – 13.000 κρατούμενοι σε 34 καταστήματα |

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα με τους 13.000 κρατούμενους να στοιβάζονται στα 34 σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, τη στιγμή που τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης κάνουν λόγο για μόλις 1.800 φύλακες.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» εξαιτίας της αφόρητης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στις φυλακές, στα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων κρατούνται προσωρινά 1.400 υπόδικοι και κατάδικοι, ενώ, το υπουργείο επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εισαχθεί ούτε ένας νέος κρατούμενος στις φυλακές.

Στο επίκεντρο ξανά το «βραχιολάκι»

Το τεράστιο πρόβλημα αναγκάζει την νέα ηγεσία του υπουργείο να φέρει άρον άρον στη Βουλή το μέτρο για το λεγόμενο «βραχιολάκι» το οποίο αναμένεται να αποσυμφορήσει κατά κάποιο τρόπο τα κρατητήρια, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα στις Αρχές να παρακολουθούν όσους υπόδικους ή κατάδικοι δεν είναι έγκλειστοι.

Το μέτρο αυτό, ωστόσο, δεν θα ισχύει για όσους διώκονται για σεξουαλικά εγκλήματα ή βαριάς μορφής εγκληματική δράση, όπως σύσταση συμμοριών, τρομοκρατία και άλλα.

Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2013 οι υπόδικοι αυξήθηκαν κατά 400 σε σχέση με πέρυσι ανεβάζοντας τον αριθμό στους 4.400, ενώ οι φυλακές που βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατασκευής δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων.

Η «ανάσα» από τη Δημοτική Αστυνομίας

Η κινητικότητα των δημοτικών αστυνομικών ενδέχεται να προσφέρει μια προσωρινή λύση, καθώς 500 υπάλληλοι αναμένεται να απασχοληθούν στις φυλακές είτε ως σωφρονιστικοί υπάλληλοι είτε ως εξωτερικοί φρουροί.

Επίσης, η προώθηση των θεσμών της ποινικής διαπραγμάτευσης -να επιστρέφουν πίσω τα καταχρασθέντα σε βάρος του Δημοσίου υπόδικοι ή κατάδικοι για οικονομικά εγκλήματα- με την παροχή κινήτρων, μεταξύ των οποίων η αποφυλάκισή τους με όρους, αναμένεται να θέσει εκτός φυλακής μικρό αριθμό, έστω, κρατουμένων, ενώ διατάξεις ετοιμάζονται και για αποφυλακίσεις με όρους εφόσον έχουν εκτίσει ένα μέρος της ποινής τους.


Ποιοι κρύβονται πίσω από την έκρηξη που ισοπέδωσε το κέντρο της Λάρισας

Ερωτηματικά δημιουργεί η μεγάλης έκτασης έκρηξη τα ξημερώματα του Σαββάτου στην οδό Μανδηλαρά στο κέντρο της Λάρισας με την Αστυνομία να κάνει λόγο για μια ξεκάθαρη ενέργεια εκφοβισμού.

Οπως αναφέρουν στο iefimerida.gr κορυφαίες αστυνομικές πηγές, στόχος της βομβιστικής επίθεσης η οποία ισοπέδωσε κυριολεκτικά την περιοχή, ήταν μια εισαγγελέας η οποία είχε ασχοληθεί με την απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων με ελικόπτερο, του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού.

Οι αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα εμπλέκεται στη βομβιστική επίθεση η συμμορία του βαρυποινίτη, η οποία ήθελε να στείλει ένα «μήνυμα» στην εισαγγελέα. «Δεν ήθελαν να σκοτώσουν, αλλά ήθελαν ξεκάθαρα να εκφοβίσουν» σημειώνουν οι αστυνομικές πηγές, καθώς η εισαγγελέας έλειπε σε άδεια. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε δεκάδες σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα, τα οποία βρίσκονταν σε απόσταση μέχρι και 80 μέτρων, δεν αναφέρθηκε ωστόσο τραυματισμός. Αν και εκλήθη η Πυροσβεστική, δεν χρειάστηκε να επέμβει, καθώς δεν υπήρξε φωτιά.

Ερωτηματικά επίσης προκαλεί η φερόμενη προσαγωγή ενός 39χρονου ο οποίος βρίσκονταν κοντά στο σημείο. Όταν ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς για την παρουσία του εκεί απάντησε πως δεν θυμόταν. Σύμφωνα με το thessalianews, ο 39χρονος όταν τον πλησίασαν οι αστυνομικοί πέταξε το κινητό του στο έδαφος με δύναμη και το διέλυσε ποδοπατώντας το. Εκτιμώντας το γεγονός αυτό, η Αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο της πιθανής εμπλοκής του.


Σανίδα σωτηρίας από τα «κόκκινα» δάνεια -Ερχονται πακέτα ρυθμίσεων

Ερχονται ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που θα περιλαμβάνουν μειώσεις επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής έως και 40 χρόνια, αλλά και περιόδους χάριτος πολλών μηνών από τις τράπεζες προκειμένου να πάρουν ανάσα οι καταναλωτές, αλλά και να μπει τέλος στα κόκκινα τα οποία συνεχώς αυξάνονται.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ η αξία των δανείων αυτών φθάσει ήδη τα 60 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις των τραπεζιτών μιλούν για εκτίναξη τους στο 30% του συνόλου μέχρι το τέλος του έτους, την ίδια ώρα που υπάρχουν περιπτώσεις τραπεζών στις οποίες τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ξεπερνούν το 50% του συνόλου.

Η δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών – δανειοληπτών των οποίων οι υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά, την ώρα που τα εισοδήματα τους έχουν μειωθεί και τα επιτόκια κυρίως στα καταναλωτικά αλλά και τα επιχειρηματικά δάνεια είναι στα ύψη, δεν τους επιτρέπουν να είναι συνεπείς προς τις οφειλές τους. Ετσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, καθώς οι δανειολήπτες δεν μπορούν να πληρώσουν, οι τράπεζες γράφουν ολοένα και μεγαλύτερες επισφάλειες και η ρευστότητα στην αγορά τελικά δεν αυξάνεται.

Η αύξηση των υποχρεώσεων, η μείωση των εισοδημάτων, αλλά και τα υψηλά επιτόκια - κυρίως στα καταναλωτικά αλλά και τα επιχειρηματικά δάνεια - είναι οι βασικοί λόγοι που δεν επιτρέπουν στα νοικοκυριά αλλά και στους επιχειρηματίες να είναι συνεπείς προς τις οφειλές τους. Ετσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, καθώς οι δανειολήπτες δεν μπορούν να πληρώσουν, οι τράπεζες γράφουν ολοένα και μεγαλύτερες επισφάλειες και η ρευστότητα στην αγορά τελικά δεν αυξάνεται.
Πως θα μειωθούν οι δόσεις με την αναχρηματοδότηση
  • Στα Στεγαστικά δάνεια
  1. Με μείωση του σταθερού επιτοκίου σε δάνειο 150.000 ευρώ 20ετίας από 6% σε 4,5% θα δώσει τη δυνατότητα να πληρώσει ο δανειολήπτης αντί για 1.075 ευρώ το μήνα 950 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε όφελος 125 ευρώ το μήνα ή 1.500 ευρώ το χρόνο.
  2. Με μείωση του σταθερού επιτοκίου και αύξηση διάρκειας σε δάνειο 200.00 ευρώ 25ετίας από 5,5 από 5,5% σε 4,5 και με αύξηση της διάρκειας κατά 10 χρόνια η μηνιαία δόση από 1.228 ευρώ θα πέσει στα 946,5 ευρώ και το όφελος για τον δανειολήπτη θα είναι 281,5 ευρώ το μήνα ή 3.378 ευρώ το χρόνο.
  • Στα καταναλωτικά δάνεια
  1. Με μείωση του σταθερού επιτοκίου σε δάνειο 20.000 ευρώ διάρκεια πέντε ετών από 13% σε 10% η μηνιαία δόση θα μειωθεί από τα 455 σε 415 ευρώ κάτι που μεταφράζεται σε όφελος της τάξεως των 40 ευρώ το μήνα ή 480 ευρώ το χρόνο.
  2. Με μείωση του σταθερού επιτοκίου και προσημείωση από το 13% σε 6% -μετά την προσημείωση του ακινήτου- η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 455 ευρώ σε 386 κάτι που μεταφράζεται σε 69 ευρώ το μήνα ή 828 το χρόνο.
  3. Με μείωση σταθερού επιτοκίου και αύξηση της διάρκειας σε δάνειο 5ετίας 25.000 ευρώ από 13% σε 7% και με αύξηση της διάρκειας από τα 5 χρόνια στα 10 η μηνιαία δόση θα πέσει από τα 568 ευρώ στα 290 ευρώ με τον δανειολήπτη να έχει όφελος 278 ευρώ το μήνα ή 3.336 το χρόνο.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες «ψαλιδίζουν» τα όρια των πιστωτικών καρτών, μειώνουν τις γραμμές χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις αλλά και ουσιαστικά «παγώνουν» τις εκταμιεύσεις νέων καταναλωτικών δανείων.

Τα κόκκινα δάνεια στη συζήτηση κυβέρνησης - Τραπεζών

Τα κόκκινα δάνεια ήταν εξάλλου βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) με αντικείμενο τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Από την πλευρά της κυβέρνησης ζητήθηκε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με αναχρηματοδοτήσεις και ρυθμίσεις, ενώ οι τραπεζίτες αναφέρθηκαν στη συνεχή συρρίκνωση της οικονομίας που δεν επιτρέπει στους δανειολήπτες να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Αυξήσεις στο τέλος για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Για τους οικιακούς καταναλωτές οι αυξήσεις φτάνουν στα 20,80 ευρώ για κάθε παραγόμενη μεγαβατώρα. Αντίστοιχες αυξήσεις ακολουθούν και για τις υπόλοιπες κατηγορίες των καταναλωτών.

Σε κάθε περίπτωση η ΡΑΕ, δηλώνει σε ανακοίνωσή της ότι κατανοεί την επιβάρυνση των καταναλωτών από τις αναπροσαρμογές του τέλους, αλλά δηλώνει ότι είναι επιβεβλημένο να γίνουν ως αποτέλεσμα των προβλημάτων στην ένταξη διαφορών τεχνολογιών ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Η ΡΑΕ την ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είχε επισημάνει τις επερχόμενες συνέπειες της απρογραμμάτιστης αυτής διείσδυσης, θεωρεί μάλιστα νομοτελειακά βέβαιο ότι, εάν δεν ληφθούν επειγόντως πρόσθετα δραστικά μέτρα, θα απαιτηθούν και νέες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή, στο πλαίσιο αυτό αποτελεί αναγκαιότητα, υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες, να ανακοπεί και να αναστραφεί η μετακύλιση του βάρους του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, στο φορολογούμενο πολίτη και καταναλωτή. Η εξεύρεση αξιόπιστων και αποδοτικών εναλλακτικών λύσεων αποτελεί άμεση υποχρέωση και προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών (Πολιτεία, παραγωγοί, κ.λπ.).

Γιατί το φετινό καλοκαίρι είναι το πιο δροσερό των τελευταίων χρόνων

Μέτριες έως χαμηλές οι θερμοκρασίες για την εποχή, ενώ ο καιρός σε τίποτα δε θυμίζει τα εξοντωτικά κύματα καύσωνα των προηγούμενων ετών, γεγονός που έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων.

Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας το Εθνος, η θερμοκρασία ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν καμίνι, φέτος δεν ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η καλοκαιρινή δροσιά άφορά όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και αποδίδουν το φαινόμενο στην υπερθέρμανση των πολων.

Συγκεκριμένα το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής που έχει αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, αλλάζει τη θερμοκρασία του ωκεανού και κατ' επέκταση τη διεύθυνση των αέριων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα, οι ψυχροί άνεμοι της Αρκτικής να φτάνουν πολύ πιο νότια απ' ότι τα προηγούμενα χρόνια, ρίχνοντας αισθητά τη θερμοκρασία σε χώρες που συνήθως αυτή την εποχή μαστίζοντας από τον καύσωνα.

Οσο για το πού θα κυμανθούν οι θερμοκρασίες τον Αύγουστο, το κλιματικό μοντέλο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www.meteoclub.gr, αναφέρει ότι θα κυμανθούν κοντά στις μέσες τιμές. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα το Εθνος, το πρώτο και το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, ο υδράργυρος θα βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο, ενώ από τις 10 έως τις 20 Αυγούστου, υπάρχει μία πιθανότητα μίνι καύσωνα με τη θερμοκρασία ωστόσο να μην ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ισχυρή έκρηξη στη Λάρισα σε πολυκατοικία όπου μένει εισαγγελέας!


Έκρηξη μυστήριο μεγάλης ισχύος και με τεράστιες υλικές ζημιές σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στη Λάρισα αναστατώνοντας μεγάλο τμήμα του κέντρου της πόλης. Η έκρηξη σημειώθηκε στο υπόγειο πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Υψηλάντου και Μανδηλαρά, στη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου, και ο θόρυβος ήταν τόσο εκκωφαντικός ώστε έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη συνοικία υποχρεώνοντας τους κατοίκους να βγουν έντρομοι από τα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ισχυρή έκρηξη οφείλεται σε βομβιστική ενέργεια, ενώ στο σημείο -το οποίο είναι αποκλεισμένο- βρίσκονται άνδρες της Σήμανσης και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίοι παρουσία εισαγγελέα ερευνούν τον χώρο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εν λόγω πολυκατοικία μένει εισαγγελέας η οποία είχε ασχοληθεί με την απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων. Ωστόσο, να σημειωθεί πως την ώρα της έκρηξης δε βρισκόταν στο σπίτι της καθώς έλειπε με άδεια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστοι τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο της πολυκατοικίας, ο οποίος αποτελούταν από περίπου 5 κιλά δυναμίτιδα.

Οι πρώτες μετά την τρομακτική έκρηξη εικόνες θύμιζαν βομβαρδισμένη πόλη. Ζημιές σημειώθηκαν δε σε ακτίνα 80 μέτρων, αλλά ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε. Τοίχοι στην πολυκατοικία κατέρρευσαν, σπασμένες τζαμαρίες στα καταστήματα και τα σπίτια ολόκληρης της περιοχής, κατεστραμένα κουφώματα και αυτοκίνητα από τις γύρω πολυκατοικίες με τους συγκεντρωμένους κατοίκους να προσπαθούν να καταλάβουν τι είχε συμβεί, ενώ σε λίγα μόλις λεπτά της ώρας εκκενώθηκε και η πολυκατοικία στην οποία σημειώθηκε η έκρηξη, η οποία κρίθηκε ακατάλληλη.

Στο σημείο της έκρηξης δίπλα σε εσωτερικό υποσταθμό της ΔΕΗ έσπευσαν αμέσως ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που απέκλεισαν την περιοχή και άρχισαν τις έρευνες στο χώρο της κατεστραμμένης εισόδου και στο υπόγειο της πολυκατοικίας. Συνεργεία της ΔΕΗ και της εταιρίας φυσικού αερίου κλήθηκαν να ελέγξουν τα δίκτυά τους προκειμένου να ερευνηθεί πιθανή σύνδεση της έκρηξης με κάποιο δίκτυο κοινής ωφέλειας.

Αποκλείοντας οι τελευταίοι κάθε περίπτωση σύνδεσης της έκρηξης με τα δίκτυα της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου και σε συνδυασμό με ερωτηματικά από τα πρώτα ευρήματα των ερευνών στην αποκλεισθείσα περιοχή έσπευσαν πυροτεχνουργοί της Ελληνικής Αστυνομίας και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που βρίσκονται στο σημείο και συγκεντρώνουν υλικό αναζητώντας μάλιστα πιθανές κάμερες ασφαλείας στη γύρω περιοχή.

Σύμφωνα με την eleftheria.gr στο κτίριο της Ελληνικής Αστυνομίας προσήχθη άγνωστος προκειμένου να ερευνηθεί η παρουσία του στην περιοχή λίγο πριν την έκρηξη. Στο μεταξύ από τους αστυνομικούς και τους περίοικους ειδοποιήθηκαν οι καταστηματάρχες, των οποίων τα καταστήματα υπέστησαν ζημιές καθώς και οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας, που έλειπαν για διακοπές, ενώ έκδηλος ήταν ο προβληματισμός και η αγωνία των ενοίκων για τα σοβαρά προβλήματα στη στατικότητα της πολυκατοικίας ενώ άγνωστη παραμένει η έκταση των καταστροφών στα δεκάδες αυτοκίνητα που βρίσκονται εγκλωβισμένα στο υπόγειο πάρκινγκ του κτιρίου.

Γεωργιάδης: Οι γιατροί που έδιναν ψεύτικα πιστοποιητικά τυφλότητας θα πληρώσουν αποζημίωση στο Κράτος

Μετά την αποκάλυψη από τους ελέγχους του ΙΚΑ σε νησιά πως από του 152 που δήλωναν τυφλοί και λάμβαναν και το ανάλογο επίδομα τελικά μόνο οι 52 είχαν πραγματικό πρόβλημα, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως όσοι γιατροί διναν ψεύτικα πιστοποιητικά τυφλότητας θα πληρώσουν αποζημίωση στο Κράτος.

Συγκεκριμένα έγραψε στο twitter:

Όσοι γιατροί εμπλέκονται στις υποθέσεις με τα πλαστά επιδόματα τυφλότητος θα ελεγχθούν πειθαρχικά και θα πληρώσουν αποζημίωση στο Κράτος.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Αστατος ο καιρός και το Σάββατο - Δείτε σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Aστατος θα είναι και το Σάββατο ο καιρός με την πιθανότητα βροχοπτώσεων στα ηπειρωτικά ορεινά, ειδικά τις απογευματινές ώρες, να είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Την ίδια ώρα δυνατοί βοριάδες εντάσεως μέχρι και επτά μποφόρ αναμένεται να σαρώσουν τη χώρα, ενώ η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει μέχρι και τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για το Σάββατο έχει ως εξής:
  • Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα με πρόσκαιρους όμβρους η καταιγίδες στη Μακεδονία και κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 βαθμούς κελσίου.
  • Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή μαινόμενες στην ήπειρο καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς κελσίου.
  • Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά κυρίως της Θεσσαλίας.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 βαθμούς κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 βαθμούς κελσίου. Στην Κρήτη τοπικά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.
  • Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα νοτιά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς κελσίου.
  • Αττική
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς κελσίου.
  • Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ και βαθμιαία νοτιοανατολικοί.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς κελσίου.

Αχαϊα: Συνελήφθη ο αδερφός πρώην Σταρ Ελλάς για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση!

Το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται όταν αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο σε κοτέτσι που βρίσκεται στην περιοχή της Οβρυάς...

Κατηγορούμενος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, συνελήφθη χθες (18-07-2013) στην Πάτρα ο αδελφός πρώην Σταρ Ελλάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr o κατηγορούμενος φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών που είχε απασχολήσει πρόσφατα την αστυνομία, με ποσότητες που είχαν εντοπιστεί κρυμμένες σε κοτέτσι στην περιοχή της Οβρυάς, κοντά στην Πάτρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή με την προαναφερθείσα κατηγορία. Οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις...

Δύο νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Δύο ακόμη περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, στην Ανατολική Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κατέγραψε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Το σύνολο των μέχρι στιγμής καταγεγραμμένων περιστατικών ανέρχεται, πλέον, σε τρία, μετά από εκείνο στην Αρτέμιδα, στις αρχές της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, το πρώτο νέο περιστατικό αφορά σε ηλικιωμένο άνδρα, κάτοικο Θεσσαλονίκης με υποκείμενα νοσήματα και πρόκειται για το πρώτο κρούσμα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου στη Β.Ελλάδα για τη περίοδο μετάδοσης 2013.

Το δεύτερο αφορά σε νεαρή γυναίκα, κάτοικο Ανατολικής Αττικής με υποκείμενα νοσήματα, η οποία δεν χρειάστηκε νοσηλεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταφέρεται από τα πτηνά και μεταδίδεται στον άνθρωπο και στα ζώα μέσω του τσιμπήματος των κοινών κουνουπιών.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται συνήθως σε ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Εξαιρετική σημασία έχουν σε αυτή τη φάση τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, τα οποία περιλαμβάνουν τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, ειδικότερα σε δραστηριότητες κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, την εφαρμογή σητών, κουνουπιέρων κ.λπ., αλλά και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κ.λπ).

Συστήνεται η αποφυγή του ποτίσματος των φυτών και του γρασιδιού κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, όταν τα κουνούπια είναι περισσότερο δραστήρια.

Στις 24 Ιουλίου ξεκινά η καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων

Ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Ιουλίου, για πρώτη φορά, η καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων στους πρώτους 39.381 δικαιούχους, για τους οποίους έγινε εκκαθάριση του εντύπου Ε1 από την ΓΓΠΣ, συμπλήρωσαν σωστά το έντυπο Α21 και κρίθηκαν δικαι­ούχοι μετά τους ελέγχους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης επεξεργασίας των φορολογικών δηλώσεων και των εντύπων Α21 από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας σε συνεργασία με τον ΟΓΑ προχωρούν στην καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομά­των.

Η καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων, του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων (Ν 4093/2012) και του ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών (Ν 4141/2013) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Ιουλίου στους πρώτους 39.381 δικαιούχους, για τους οποίους έγινε εκκαθάριση του εντύπου Ε1 από την ΓΓΠΣ, συμπλήρωσαν σωστά το έντυπο Α21 και κρίθηκαν δικαι­ύχοι μετά τους ελέγχους.

Το ποσό που θα καταβληθεί σε πρώτη φάση ανέρχεται σε 23.750.000 ευρώ.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες καταβολές στους υπόλοιπους δικαιούχους των οικογενειακών επιδομάτων.

Δικαιούχοι είναι πλέον και όσοι έχουν ένα παιδί και πάνω και πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε για μία ακόμη φορά ότι αυτό που πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι, είναι να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μετά τη φορολογική τους δήλωση και το έντυπο Α21 μέσω του TaxisNet.

«Η εφαρμογή για πρώτη φορά ενός ενιαίου και διαφανούς συστήματος απονομής των οικογενειακών επιδομάτων από το πρώτο παιδί με την αξιοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος TaxisNet συμβάλλει στον εξορθολο­γισμό και εκσυγχρονισμό του συστήματος οικογενειακών παροχών, χωρίς γραφειοκρατία, με δίκαιο τρόπο και βάσει των εισοδημάτων», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Β. Κεγκέρογλου.

«Η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, αρμόδια για το σχεδιασμό της οικογενειακής πολιτικής, σε συνεργασία με τον Ο.Γ.Α. και τη Γ.Γ.Π.Σ. εντείνουν τις προσπάθειες τους, ώστε το επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί απρόσκοπτη η καταβολή των επόμενων δόσεων για το 2013», προσέθεσε.

Μέρκελ για πολεμικές αποζημιώσεις: «Ερμηνεύουμε διαφορετικά τον νόμο από την Ελλάδα»

«Η δική μας ερμηνεία του νόμου είναι διαφορετική», δήλωσε την Παρασκευή η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μερκελ, αναφερόμενη στο ελληνικό αίτημα των πολεμικών αποζημιώσεων. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο πριν από τις θερινές διακοπές της, η Ανγκελα Μέρκελ διευκρίνισε ακόμη ότι «αυτό δεν αλλάζει, παρά τις πρόσφατες αξιώσεις» της ελληνικής πλευράς.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η Γερμανίδα Καγκελάριος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ζήτημα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

«Εχω πει επανειλημμένα ότι δεν βλέπω κούρεμα χρέους για την Ελλάδα», τόνισε και προσέθεσε: «Η συζήτηση αυτή θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει "μαζική ανασφάλεια" στους επενδυτές της ευρωζώνης και θα μπορούσαν να τεθούν υπό αμφισβήτηση όσα έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια».

Και νέα ηλεκτροπληξία από iPhone - Σε κώμα 30χρονος χρήστης

Ένας δεύτερος χρήστης iPhone στην Κίνα υπέστη ηλεκτροπληξία και βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση ενώ φόρτιζε τη συσκευή του, μετά το θάνατο μιας γυναίκας υπό παρόμοιες συνθήκες την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης της ασιατικής χώρας.

Ο Γου Τζιαντόνγκ, 30 ετών, νοσηλεύεται σε κώμα σε νοσοκομείο του Πεκίνου μετά την ηλεκτροπληξία την οποία υπέστη την 8η Ιουλίου, ενώ φόρτιζε το iPhone 4 με έναν φορτιστή ο οποίος δεν είναι επίσημα εγκεκριμένος από την κατασκευάστρια της συσκευής αυτής, την αμερικανική Apple Inc., σύμφωνα με την μαρτυρία της αδελφής του, που επικαλείται η εφημερίδα Beijing Evening News.

"Είχα γυρισμένη την πλάτη μου σε εκείνον και ξαφνικά τον άκουσα να φωνάζει", δήλωσε η αδελφή του Γου, η Γου Τζιανσιάνγκ, στην εφημερίδα. "Όταν κοίταξα πίσω μου, βρισκόταν στο έδαφος, είχε σπασμούς", πρόσθεσε η ίδια.

Η αδελφή του Γου επίσης χτυπήθηκε από ηλεκτρισμό αλλά δεν τραυματίστηκε, αφού αποσύνδεσε το φορτιστή. Προσωπικό των υπηρεσιών των πρώτων βοηθειών έφτασε λίγο αργότερα και διαπίστωσε ότι ο αδελφός της είχε υποστεί καρδιακή προσβολή, όπως είπε η ίδια.

Σύμφωνα με γιατρούς, ο Γου Τζιαντόνγκ αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σε κώμα μία εβδομάδα και πλέον μετά το ατύχημα.

Προσοχή: Ανάκληση βερίκοκου από τον ΕΦΕΤ

Την ανάκληση βιολογικών πυρήνων βερίκοκου όπου ανιχνεύτηκε υψηλή συγκέντρωση αφλατοξινών απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από την επιχείρηση που διακινεί το συγκεκριμένο προϊόν.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (RASFF), ενημερώθηκε για τη διακίνηση βιολογικών πυρήνων βερίκοκου, τουρκικής προέλευσης, στην οποία ανιχνεύτηκε υψηλή συγκέντρωση αφλατοξινών.

Πρόκειται για το προϊόν «Πυρήνες βερίκοκου 150 Γρ. ΒΙΟΑΓΡΟΣ Bio», με αριθμό παρτίδας 3232103 και ημερομηνία λήξης 28/02/2014, το οποίο διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΒΙΟΑΓΡΟΣ» (Βασιλέως Παύλου 2, Κρύα Βρύση, Πέλλα) σε συνολική ποσότητα ίση με 102 kg.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της παρτίδας του συγκεκριμένου προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους το προϊόν να μην το καταναλώσουν.


Πατέρας Βίκυς Σταμάτη: Η κόρη μου ήταν μια απλή κοπέλα - Και για το αρνί που της έστελνα, πλήρωνα το ταξί

«Η κόρη μου δεν ήξερε τίποτα από όλα αυτά. Εγώ και το αρνί που της έστελνα στην Αθήνα πλήρωνα το ταξί, για να μη πληρώσει τίποτα εκείνη». Ο πατέρας της Βίκυς Σταμάτη καταθέτει στο δικαστήριο, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί την κόρη του.

Ο Δημήτρης Σταμάτης σκιαγραφώντας τον χαρακτήρα της κόρης του, είπε: «Η κόρη μου όπως ήταν πριν παντρευτεί τον Άκη Τσοχατζόπουλο, έτσι παρέμεινε και μετά από το γάμο. Έρχονταν στο χωριό τα Σαββατοκύριακα μαγείρευε και έκανε όλες τις δουλειές».

Χαρακτηριστική είναι η στιχομυθία με τον πρόεδρο του δικαστηρίου:

Πρόεδρος: Πήγατε ποτέ στο σπίτι της στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου; Πώς σας φάνηκε;
Δ. Σταμάτης: Σαν τι να μου φανεί; Ένα σπιτάκι 150 τετραγωνικών μέτρων είναι.
Πρόεδρος: Ο γαμπρός σας, ο κύριος Τσοχατζόπουλος τι άνθρωπος είναι;
Δ. Σταμάτης: Ένας πολύ καλός άνθρωπος.
Πρόεδρος: Καταδεχόταν να έρθει στο χωριό;
Δ. Σταμάτης: Ναι ερχόταν. Τον αγαπήσαμε και τον αγαπάμε ακόμη.

Στο δικαστήριο κατέθεσε στη συνέχεια ο συμμαθητής της κ. Σταμάτη, κ. Σ. Αγγελής, ο οποίος ανέφερε ότι μαζί με τη σύζυγο του πρώην υπουργού πήγαιναν μαζί σχολείο.

«Ήταν μια γλυκομίλητη κοπέλα. Ήταν άριστη μαθήτρια και ο χαρακτήρας της παρέμεινε ο ίδιος και μετά το γάμος της με τον κ. Τσοχατζόπουλο», είπε ο μάρτυρας. «Εμείς πίναμε καφέ με τον Άκη στο καφενείο του χωριού με ένα ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελής.

«Υπάρχουν εδώ στοιχεία ότι η κ. Σταμάτη θαμπώθηκε από τα πλούτη και τη δόξα του κ. Τσοχατζόπουλου. Τι έχετε να πείτε εσείς μάρτυρα;», τον ρώτησε ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Παναγιωτόπουλος.

Σ. Αγγελής: Εγώ δεν τα γνωρίζω αυτά.
Πρόεδρος: Πώς ερχόταν στο χωριό; Με το πλοίο της γραμμής;
Σ. Αγγελής: Όχι. Ερχόταν με ΙΧ αλλά και με το λεωφορείο της γραμμής.
Π.Παναγιωτόπουλος: Με ελικόπτερο;
Σ. Αγγελής: Όχι βέβαια.

Η αλλοδαπή οικιακή βοηθός επί έξι χρόνια στο σπίτι του ζεύγους Τσοχατζόπουλου, καταθέτοντας στο δικαστήριο, περιέγραψε τη Βίκη Σταμάτη ως μία γυναίκα που έκανε τις δουλειές του σπιτιού μόνη της, καθώς όπως είπε, είχε θέμα με την καθαριότητα, ενώ τόνισε ότι ήταν πολύ καλή μητέρα.
«Το σπίτι τους είναι ένα σπίτι πολύ ωραίο, πολύ καλόγουστο, αλλά όχι κάτι φανταχτερό. Είναι ένα νορμάλ σπίτι με δύο τουαλέτες. Ήμουν πολύ ευχαριστημένη που δούλευα εκεί. Η κ. Σταμάτη είναι πολύ απλή, πολύ ευγενική και άψογη μητέρα», είπε η μάρτυρας.

Γ. Αδαειλίνη (Τακτική Εισαγγελέας): Διαβάσαμε εδώ έγγραφα για πανάκριβα σαλόνια, γκαρνταρόμπες και άλλα...
Μάρτυρας: Ήταν ένα καλόγουστο σπίτι, πολύ καθαρό, αλλά έχω δει και άλλα πολύ πιο φανταχτερά.


Καθημερινή: Το Πανεπιστήμιο Αθηνών μοιράζει έως 1.000 ευρώ στους υπαλλήλους

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης επαναφέρει επίδομα που καταργήθηκε, το οποίο βαφτίζει «αναπτυξιακά» έργα, αντλώντας κονδύλια από τον Λογαριασμό για την Ερευνα, καταγγέλλει η Καθημερινή.

English: European Business Awards logo
(Photo credit: Wikipedia)
Οι οδηγοί, οι φύλακες, οι επιστασίες και, συνολικότερα, το προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών από τη νέα χρονιά θα έχουν το ακόλουθο έργο: την καταγραφή των ιδίων (δηλαδή του προσωπικού) και των αναγκών τους (στο πλαίσιο της εργασίας τους, να υποθέσουμε) καθώς και την ψηφιοποίηση του αρχείου.

Μοιράζει 1,7 εκατ. ευρώ στους διοικητικούς υπαλλήλους

Για το έργο αυτό, υπερωριακά, οι 87 υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης θα πάρουν περίπου από 1.000 ευρώ επιπλέον του μισθού τους. Το Παν. Αθηνών μοιράζει περί το 1,7 εκατ. ευρώ στους διοικητικούς υπαλλήλους του για να παράγουν έργο, με τον πρύτανη να πρωτοστατεί, καθώς δίνει 1,1 εκατομμύριο ευρώ (από το 1,7 εκατομμύριο) στους υπαλλήλους των κεντρικών υπηρεσιών. Βέβαια, με αυτές τις πρακτικές μπορεί το πανεπιστήμιο να βάλει υποψηφιότητα στην κατηγορία Employer of the year του διαγωνισμού European Business Awards, όμως δεν αποκλείεται η ηγεσία του να βρεθεί υπόλογη στη Δικαιοσύνη, αναφέρει η Καθημερινή.

Πανεπιστημιακοί θεωρούν ότι αναφύονται ερωτήματα, αφού άλλα αποφάσισε η Σύγκλητος κατά τη συνεδρίαση και άλλα εμφανίζεται να έχει αποφασίσει στα πρακτικά.

Δρακοπούλειο επίδομα

Ειδικότερα, ο πρύτανης αποφάσισε να επαναφέρει το λεγόμενο «δρακοπούλειο επίδομα» προς τους διοικητικούς υπαλλήλους, που άρχισε να δίνεται την τριετία 1997-2000 όταν αντιπρύτανης και πρόεδρος του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Ερευνας (ΕΛΚΕ) του Ιδρύματος ήταν ο σεισμολόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωάννης Δρακόπουλος. Από το αποθεματικό του ΕΛΚΕ δινόταν το σχετικό επίδομα (περί τα 500 ευρώ ετησίως για κάθε έναν από τους 2.000 υπαλλήλους), εξ ου και η άτυπη ονομασία του επιδόματος.

Η παράδοση με το επίδομα τηρήθηκε, νόμιμα πάντα, έως το 2010 και το 2011 καταργήθηκε, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Το ίδιο συνέβη και το 2012. Ομως, στις 20 Σεπτεμβρίου 2012 η Σύγκλητος αποφάσισε τα Τμήματα να προτείνουν έργα, στα οποία θα δουλέψουν υπερωριακά οι διοικητικοί υπάλληλοι που θα πληρωθούν από τα αποθεματικά του ΕΛΚΕ. Για την έγκριση των έργων η Σύγκλητος σύστησε επιτροπές αξιολόγησης των προτάσεων, οι οποίες θα πρέπει να έχουν στόχο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 23 Μαΐου κατετέθησαν οι 17 προτάσεις Τμημάτων και Διευθύνσεων και ένα... σημείωμα. Ενδεικτικά, όπως αναγράφεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο (με αριθμό πρωτοκόλλου από 2/7/2013), μεταξύ των 17 προτάσεων η οικονομικότερη είναι της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (3.000 ευρώ) και η ακριβότερη -180.000 ευρώ- της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.

Ως προς το σημείωμα (όπως λένε τα πρακτικά) ήταν του κ. Πελεγρίνη, που ζήτησε την έγκριση ποσού 1,1 εκατ. ευρώ για 14 έργα (στον πίνακα παρουσιάζεται το αντικείμενό τους) στα οποία θα συμμετάσχουν 1.047 διοικητικοί υπάλληλοι. «Εχουμε περίσσευμα από τον ΕΛΚΕ, ο οποίος έχει ως αποστολή την ανάπτυξη του πανεπιστημίου. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί η διοίκηση» ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Πελεγρίνης. Βεβαίως, θεωρείται ότι η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΛΚΕ θα γίνει υπέρ των διοικητικών υπαλλήλων (και άρα θα έχουν μία επιπλέον οικονομική απολαβή), με την προϋπόθεση ότι θα παράγουν έργο, που θα αξιολογείται. Ομως, πρόκειται για αληθινά αναπτυξιακά έργα ή ουσιαστικά για δώρο στους υπαλλήλους; αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας

Φυλάκιση 5 ετών με αναστολή στον Γαβαλά

Λίγο έλειψε να επιστρέψει στη φυλακή ο Λάκης Γαβαλάς μόλις μερικές εβδομάδες μετά την αποφυλάκισή του. Ο γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος συνελήφθη για 4η φορά καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας αλλά του δόθηκε αναστολή, με αποτέλεσμα να γλυτώσει αυτή τη φορά τη φυλακή.

Στο Λάκη Γαβαλά ο οποίος απουσίαζε από το δικαστήριο αλλά εκπροσωπήθηκε από το συνήγορό του Γιάννη Παγορόπουλο, επιβλήθηκε η ανώτερη προβλεπόμενη ποινή ενώ το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημά του να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη. Επιπλέον ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεσή του, πρόταση ωστόσο που δεν έγινε τελικά δεκτή από το δικαστήριο.

Ο Λάκης Γαβαλάς κατηγορείται για ληξιπρόθεσμες και βεβαιωμένες οφειλές του έτους 2012 ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο συνήγορός του προσκόμισε στο δικαστήριο το έγγραφο με το οποίο ο πελάτης του παραχωρεί στο Δημόσιο το ακίνητό του στην Κάντζα προκειμένου να εξοφληθούν τα χρέη του. Η δίκη πάντως διεξήχθη σήμερα χωρίς μάρτυρες κατηγορίας ή υπεράσπισης, ενώ για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και η αδελφή του Νότα.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο συνήγορός του Ιωάννης Παγορόπουλος δήλωσε: «Δεν κρίνω ποτέ αποφάσεις δικαστηρίων. Τις σέβομαι όλες. Το μόνο που μπορώ να πω γι΄ αυτήν είναι πως είναι επιεικώς ακατανόητη. Αντί η Ελληνική Δικαιοσύνη να κυνηγά εξοντωτικά τον Λάκη Γαβαλά καλά θα κάνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να τον βοηθήσει με τον τρόπο που εκείνη ξέρει καλύτερα να εκπληρώσει το συντομότερο δυνατόν τις υποχρεώσεις του προς το Ελληνικό Δημόσιο».

Σε βίλα στην Πάτμο η Χουρέμ του Σουλεϊμάν μετά την έξοδο από το ψυχιατρείο

Στην Πάτμο θα συνεχίσει την ανάρρωσή της η Μεριέμ Ουζερλί σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες εβδομαδιαίου περιοδικού.

Άδεια για να φύγει από την ψυχιατρική κλινική στην Γερμανία όπου νοσηλεύεται εδώ και καιρό έχουν δώσει οι Γερμανοί γιατροί που την παρακολουθούν στην Μεριέμ Ουζερλί, γνωστή από τον ρόλο της στη σειρά «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής». Μοναδική προϋπόθεση να συνεχίσει να ακολουθεί τις οδηγίες της και να παραμείνει σε ένα μέρος με απόλυτη ηρεμία.

Σύμφωνα με το περιοδικό ΛΟΙΠΟΝ αυτό το μέρος βρέθηκε και είναι η Πάτμος. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια βίλα με τεράστιο κήπο, πισίνα και πανοραμική θέα στη θάλασσα, σε έναν απομονωμένο κόλπο στην νοτιοανατολική πλευρά της Πάτμου. Επιλέχθηκε προσεκτικά από τον σύντροφο της Μεριέμ ακριβώς επειδή είναι απόλυτα απομονωμένη και η επαφή με αυτήν είναι σχεδόν αδύνατη.

Η «Χουρέμ» αναμένεται στην Πάτμο στις αρχές Αυγούστου ενώ είναι άγνωστο το πόσο θα παραμείνει εκεί.

«Είδαν φως» 100 από τους 152 «τυφλούς» που εξετάστηκαν - Ελάμβαναν παράνομα το επίδομα

Δεν ήταν τυφλοί. Ελάμβαναν το σχετικό επίδομα, ωστόσο. Πρόκειται για 100 άτομα, που χαίρουν καλής όρασης και εντοπίστηκαν στην Κάλυμνο, τη Λέρο, την Αστυπάλαια, την Πάτμο, τους Λειψούς και τη Ρόδο.

Σε επανελέγχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε συνεργασία με την πρόνοια, από τις 11/06/2013 έως τις 13/06/2013 στην Κάλυμνο, για επιδοματούχους των περιοχών Καλύμνου, Λέρου, Αστυπάλαιας, Πάτμου και Λειψών κλήθηκαν συνολικά 156 άτομα, εκ των οποίων δεν προσήλθαν τέσσερα.

Συνολικά εξετάστηκαν 152 επιδοματούχοι, από τους οποίους διαπιστώθηκε ότι οι 100 δεν ήταν τυφλοί (ποσοστό μη τυφλών: 65,79%).

Σε επανέλεγχο που διενεργήθηκε από 26/06/2013-28/06/2013 στη Ρόδο, κλήθηκαν 131 επιδοματούχοι, ενώ δεν προσήλθαν οι έξι. Συνολικά εξετάστηκαν 125 άτομα εκ των οποίων διαπιστώθηκε ότι οι εννέα δεν ήταν τυφλοί (ποσοστό μη τυφλών: 7,20%).

Όπως αναφέρει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε σχετική ανακοίνωσή του, το ποσοστό μη τυφλών που προέκυψε στις επανακρίσεις Καλύμνου επιβεβαιώνει την ανάγκη για περαιτέρω επανελέγχους και σε άλλες περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό επιδοματούχων τυφλότητας σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο.



Με καφέδες και νερά «υποδέχτηκαν» τον Άδωνι στο Αττικό - VIDEO

Στην είσοδο του νοσοκομείου εργαζόμενοι τον έσπρωξαν και τον χτύπησαν - Παρενέβησαν αστυνομικοί για να τον απεγκλωβίσουν - «Δεν τους φοβάμαι», λέει ο υπουργός - Κεδίκογλου: Αυτοί που επιτέθηκαν στον Γεωργιάδη φώναζαν: «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Μελιγαλάς»

Επεισοδιακή ήταν η προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στο Αττικό Νοσοκομείο. Από νωρίς είχαν μαζευτεί έξω από το κτήριο αρκετοί διαδηλωτές, ενώ είχε προηγηθεί ανακοίνωση των εργαζομένων του νοσοκομείου, στην οποία ανέφεραν ότι ο υπουργός «είναι ανεπιθύμητος».

Την ώρα που ο υπουργός κινούνταν προς το νοσοκομείο δέχθηκε επίθεση από ομάδα ατόμων. Τον έσπρωξαν και τον χτύπησαν, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως συνεργάτες του κ. Γεωργιάδη υποστήριξαν πως όταν επέστρεψε στο γραφείο του είχε «εμφανή σημάδια χτυπημάτων στον λαιμό».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα άτομα που επιτέθηκαν στον υπουργό φώναζαν συνθήματα που δεν σχετίζονται με τις διεκδικήσεις στον χώρο της Υγείας.

Στο επεισόδιο παρενέβησαν αστυνομικοί που υπήρχαν στον χώρο του νοσοκομείου, προκειμένου να περιφρουρήσουν την επίσκεψη του υπουργού και κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν από τον κλοιό των διαδηλωτών.

Μετά το συμβάν, ο υπουργός μίλησε στους γιατρούς και στο προσωπικό του νοσοκομείου, όπως ήταν προγραμματισμένο και μάλιστα δέχθηκε συγγνώμη για το επεισόδιο.

Νωρίτερα το πρωί, ο κ.Γεωργιάδης, είχε επισκεφθεί αιφνιδιαστικά του Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου αφού περιηγήθηκε στους διαδρόμους και στους θαλάμους, ενημερώθηκε από εργαζόμενους και γιατρούς για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.

Άδωνις Γεωργιάδης: Πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση του πολιτεύματος

Ο υπουργός Υγείας σε παρέμβασή του στο «Βήμα fm» τόνισε πως ορισμένοι από τους διαδηλωτές του πέταξαν νερό και πως τον χτύπησαν, ενώ υποστήριξε πως πίσω από αυτές τις ενέργειες κρύβεται συγκεκριμένος πολιτικός χώρος.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση του πολιτεύματος. Με χτύπησαν στο πρόσωπο. Ούτε στην Αφρική δεν χρησιμοποιούν βία κατά του υπουργού», ενώ ανέφερε πως περιμένει την καταδίκη της συγκεκριμένης πράξης από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Ωστόσο, όπως είπε, οι ενέργειες αυτές δεν εκφράζουν το σύνολο των εργαζομένων στα νοσοκομεία, είναι η έκφραση της βίας από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

«Δεν τους φοβάμαι. Έχουμε όλοι δικαίωμα να πούμε τη γνώμη μας. Αν θέλουν οι εργαζόμενοι στο Αττικό να έρθουν στο γραφείο μου αύριο εν ηρεμεία για να μιλήσουμε», σημείωσε.

Στη συνέχεια εμφανώς εκνευρισμένος είπε: «Δέχτηκα μπουνιά και καφέ. Δε θα σταματήσω από τη φασιστική μειοψηφία. Δε θα με εμποδίσουν να κάνω το καθήκον μου».

Κεδίκογλου: Αυτοί που επιτέθηκαν στον Γεωργιάδη φώναζαν: «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Μελιγαλάς»

Σε καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο Αττικό Νοσοκομείο προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, από την Ολομέλεια της Βουλής, ενώ κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να καταδικάσουν την επίθεση.

Ο κ. Κεδίκογλου επισήμανε προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα άτομα που χειροδίκησαν εναντίον του υπουργού φώναζαν το γνωστό εμφυλιοπολεμικό σύνθημα «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Μελιγαλάς»  αφήνοντας με τον τρόπο αυτό σαφείς αιχμές προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ανακοίνωση  της ΔΗΜΑΡ για την επίθεση  στον υπουργό Υγείας.

Η ΔΗΜΑΡ καταδικάζει  την επίθεση που δέχτηκε ο  υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στο νοσοκομείο "Αττικόν"

Ταυτόχρονα εκφράζουμε την ανησυχία μας για την όξυνση των φαινομένων βίας. Υπογραμμίζουμε ότι η απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζει η βουλή δεν είναι ανεξάρτητη από τα προαναφερόμενα κρούσματα βίας.

Καλούμε τα κόμματα, τους φορείς, αλλά και κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη να απομονώσει όλους όσοι ασκούν οποιαδήποτε μορφής βία, είτε λεκτική, είτε σωματική, είτε ρατσιστική. Η βία είναι φασισμός, όποιος μανδύας και αν την περιβάλλει.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
protothema.gr
Enhanced by Zemanta

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο Σωκράτης Κόκκαλης


Ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο αφέθηκαν μετά την απολογία τους τόσο ο Σωκράτης Κόκκαλης και όσο και συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση των καταγγελιών για μη επωφελείς συμβάσεις του ΟΠΑΠ με την Intralot την περίοδο 2006 - 2007.

Η κατηγορία εναντίον του Σωκράτη Κόκκαλη αφορούσε συμβάσεις με τον ΟΠΑΠ την περίοδο 2006-2007 συνολικού ύψους 350 εκ. ευρώ για την παροχή τεχνολογικής υποστήριξης από την εταιρία Ιntralot προς τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο ΟΠΑΠ δεν απευθύνθηκε για το συγκεκριμένο έργο στην θυγατρική του εταιρία Glory παρά τη συμβατική υποχρέωση που είχε. Επιπλέον, βάσει της μηνυτήριας αναφοράς της θυγατρικής του ΟΠΑΠ η Glory μπορούσε να εκτελέσει το έργο με το 1/3 του τιμήματος.

Ο κ. Κόκκαλης σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε την κατηγορία και υποστήριξε ότι οι συμβάσεις ήταν επωφελείς για τον Οργανισμό, καθώς και ότι η Glory δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό.

Για την ίδια κατηγορία, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, απολογήθηκαν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot Κώστας Αντωνόπουλος και ο γενικός διευθυντής της εταιρίας στοιχημάτων συμφερόντων Κόκκαλη, Ανδρέας Παπούλιας, όπως και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ Βασίλης Νειάδας ο οποίος αντιμετωπίζει το αδίκημα της απιστίας . Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.

Ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Κωστάκος έχει λάβει προθεσμία για την απολογία του.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Βρήκαν κοπανατζήδες σε τέσσερα υπουργεία

Δημοσίους υπαλλήλους που απουσίαζαν κατά σύστημα από το πόστο τους και προϊσταμένους απρόθυμους να ελέγξουν αν τηρείται το ωράριο εντόπισαν οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους που έκαναν σε 4 υπουργεία.


Ειδικότερα:


- Στις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, στην οδό Ευαγγελιστρίας, εντοπίσθηκαν έξι υπάλληλοι που απουσίαζαν αδικαιολόγητα για μεγάλο διάστημα. Ανάμεσά τους, μία υπάλληλος που απουσίαζε για περισσότερο από 2 χρόνια και ένας άλλος υπάλληλος για 7 συνεχόμενους μήνες.


- Στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αν και εγκαταστάθηκε ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης τήρησης του εργασιακού χρόνου από το 1998, αυτό τέθηκε σε λειτουργία μόλις το 2012, δηλαδή 14 χρόνια μετά!


Μόνο τον Νοέμβριο 2012 που έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος προέκυψε ότι το 69% των υπαλλήλων δεν τήρησαν το χρόνο εργασίας και μάλιστα 113 υπάλληλοι έλειπαν για ώρες που αθροιστικά ξεπερνούσαν τη 1 εργάσιμη μέρα το μήνα.


- Στο υπουργείο Τουρισμού το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου 2012 το 77% των υπαλλήλων δεν τήρησε το χρόνο εργασίας και μάλιστα 13 υπάλληλοι έλειψαν ώρες που αθροιστικά ξεπερνούσαν τις τρεις μέρες. Μαλιστα, η υπηρεσία δεν έλεγχε τις βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες.


Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 από τους 246 υπαλλήλους, οι 180 έλαβαν 1.765 ημέρες αναρρωτικής άδειας, δηλαδή κατά μέσο όρο 10 ημέρες έκαστος.


- Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης 19 υπάλληλοι απουσίαζαν για περισσότερες από 8 ώρες αθροιστικά σε μηνιαία βάση.


Η έκθεση των επιθεωρητών προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο οποίος προανήγγειλε "καμπάνες" για τους κοπανατζήδες και τους προϊσταμένους τους που έκαναν τα στραβά μάτια.


Όπως έκανε γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου "να ξεκινήσουν τις πειθαρχικές διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για τους υπαλλήλους που σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Έκθεσης απουσίαζαν πάνω από 8 ώρες το μήνα, καθώς και στους προϊσταμένους που αμέλησαν να παρακολουθούν ως όφειλαν την τήρηση του χρόνου εργασίας των υφισταμένων τους".


Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή για μείωση των αποδοχών όλων όσοι δεν συμπλήρωναν το ωράριο τους, ανάλογα με το χρόνο απουσίας τους.


Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Παρασκευά Νομικό, οι έλεγχοι επεκτείνονται προκειμένου -όπως είπε- "να διασφαλιστεί ότι η στοιχείωδης και θεμελιώδης υποχρέωση των υπαλλήλων να τηρούν τον χρόνο εργασίας τηρείται απαρέγκλιτα από όλους και σε όλες τις υπηρεσίες".


Πάντως, ο σύλλογος των Ελλήνων Αρχαιολόγων αμφισβητεί τα αποτελέσματα των ελέγχων και επισημαίνει ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της εργασίας στον κλάδο, καθώς οι αρχαιολόγοι συχνά απουσιάζουν από τα γραφεία τους για λόγους υπηρεσιακούς.

Αυθαίρετα: Νομιμοποίηση σε 102 μήνες και με 50 ευρώ μηνιαίως

Τι προβλέπει ο νόμος που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή

Διευκολύνσεις και εκπτώσεις στην αποπληρωμή των προστίμων, με στόχο να αυξηθεί το ποσοστό των πολιτών που θα νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετά τους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Το σχέδιο νόμου «Αντιμετώπιση της Αυθαιρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», που παρουσίασε ο υπουργός Σταύρος Καλαφάτης, αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες, και ορίζει στα 50 ευρώ την ελάχιστη μηνιαία δόση για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση αυθαιρέτων, με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τους 102 μήνες. Η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις λήγει με την πάροδο δεκαοκτώ μηνών.

Οπως προβλέπεται, μεταξύ άλλων, οι αυθαίρετες κατασκευές σε κτίρια που υφιστανται πριν το 1975, με αποκλειστική χρήση κατοικίας, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή παραβολου 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου. Με την ισχύ του νομου παύει να ισχύει ο Ν.4014 και ολοι οι ιδιοκτήτες υπάγονται στις νέες διατάξεις.

Τα αυθαίρετα διαχωρίζονται σε κατηγορίες, όσα έχουν μικροαυθαιρεσίες αλλά διαθέτουν οικοδομική άδεια, όσα έχουν μεσαίες αυθαιρεσίες, παραβίαση μέχρι 40% στην κάλυψη και τη δόμηση και μέχρι 20% στο ύψος. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι, οι πιλοτές και τα υπόγεια που άλλαξαν χρήση και δεν υπάρχει καθόλου οικοδομική άδεια. Σε άλλη κατηγορία εντάσσονται τα κτίσματα με μεγαλύτερες παραβάσεις και δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια.

Βάσει των ρυθμίσεων, προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τρεις γενιές αυθαιρέτων, βάσει της χρονολογίας που ανεγέρθηκαν. Στις ειδικές ομάδες πλυθησμού για μειώσεις προστίμων εντάσσονται και οι μακροχρόνια άνεργοι, καταβάλλοντας το 70% του ενιαίου ειδικού προστίμου.

«Το ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, αφορά μία συγκεκριμένη πραγματικότητα, δίνοντας λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα των πολιτών. Την ίδια στιγμή θωρακίζει ακόμη περισσότερο την έννοια του περιβάλλοντος ενώ, μέσω και της ενίσχυσης της ασφάλειας των συναλλαγών, βοηθά και την οικονομία», ανέφερε ο υπουργός Σταύρος Καλαφάτης.

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για  τη ρύθμιση των «αυθαιρέτων».


Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή και  περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα «αυθαίρετα»  κινείται επί της αρχής σε θετική κατεύθυνση. Περιλαμβάνει ευνοϊκές διατάξεις  για την αποπληρωμή των προστίμων και δίνει τη δυνατότητα να κλείσει, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, ένα θέμα που απασχολεί για χρόνια τη χώρα μας.

Η ΔΗΜΑΡ επιφυλάσσεται να καταθέσει  αναλυτικά τις προτάσεις της, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές (κοινωνικές, περιβαλλοντικές, αναπτυξιακές) όταν θα έρθει το νομοσχέδιο για  επικύρωση στο κοινοβούλιο.

Για τη ΔΗΜΑΡ παραμένει κομβικό  θέμα το τι θα συμβεί με τα «αυθαίρετα» που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές, αιγιαλούς, καθώς και με όσα χτίστηκαν μετά το 2011.

Ο κάμεραμαν και το παρασκήνιο πίσω από το σαρδάμ του Σαμαρά που βγήκε στον αέρα

Τί πραγματικά συνέβη και βγήκε στον αέρα το αμοντάριστο βίντεο με το σαρδάμ του πρωθυπουργού και το ανθρώπινο ξέσπασμά του; Σύμφωνα με τα Νέα δεν φταίει ο καμεραμάν που είναι 25 χρόνια φίλος του πρωθυπουργού αλλά ο ... δαίμων της ψηφιακής τεχνολογίας.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπαχρήστος στη στήλη του σήμερα:

«Ο Σαμαράς, που έγινε χθες το πιο χιτ βίντεο στο YouTube με τη δεκατριών δευτερολέπτων ατάκα για το... κεφάλι του, λογικά θα βλαστημάει επίσης την ώρα και τη στιγμή που η ΕΡΤ είναι ακόμη κλειστή και δεν μπορεί να κάνει μια δήλωση της προκοπής χωρίς σαρδάμ, που μπορεί να τον εκθέσει.

Οπως ήταν φυσικό, τηλεφώνησα σε έναν εκ των ανθρώπων μου στο Μαξίμου για να πληροφορηθώ τι ακριβώς συνέβη κατά τη δήλωση του Πρωθυπουργού για την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

- Προβοκάτορας της ΕΡΤ ήταν ο καμεραμάν; ρώτησα γελώντας.

- Οχι προς Θεού, φίλος του Σαμαρά είναι ο άνθρωπος. Και μάλιστα γνωρίζονται 25 χρόνια. Τον έχει συνοδεύσει δε σε πολλά ταξίδια, με τις απεργίες της ΕΡΤ. Καμία σχέση. Ιδιώτης είναι.

- Και πώς έγινε το... κακό; ξαναρώτησα.

- Η κάμερα που είναι ψηφιακή «γράφει» σε σκληρό δίσκο. Ο πρόεδρος έκανε ένα κακό ξεκίνημα στη δήλωσή του και έφυγε, να κάνει μια βόλτα στο δωμάτιο για να την ξαναγράψει. Φεύγοντας είπε και τη φράση που ακούγεται, εντελώς ανθρώπινα. Οταν «έγραψε» κανονικά τη δήλωση, ο καμεραμάν την έστειλε δορυφορικά στα κανάλια. Αλλά για κάποιο λόγο, αντί να «φορτωθεί» μόνο η δήλωση, στάλθηκε και η προηγούμενη. Αυτό είναι όλο.

- ... Ζει ο καμεραμάν ή τον εκτελέσατε;

- Ελα, δεν φταίει. Μάλιστα ήταν ράκος και ζητούσε συγγνώμη συνεχώς από τον πρόεδρο, ο οποίος φυσικά αντιμετώπισε την κατάσταση με ψυχραιμία. Στο κάτω κάτω, ανθρώπινο ήταν όλο αυτό...

Ηταν, πράγματι. Αλλά αν υπήρχε το συνεργείο της ΕΡΤ θα την έγραφε και θα την ξαναέγραφε διακόσιες φορές και στη συνέχεια αυτοί που θα έπαιρναν το βίντεο στην Αγία Παρασκευή θα το περνούσαν από εβδομήντα κόσκινα μην έχει το παραμικρό. Αλλά η ΕΡΤ είναι κλειστή.

Να δεις πώς λέγεται αυτό. Α, ναι: «παράπλευρες απώλειες»...

Παραιτήθηκε από το Star ο Σταμάτης Μαλέλης – Πληροφορίες πως οδεύει προς τον ΣΚΑΪ

O Σταμάτης Μαλέλης, ο πρώην γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης και εν πολλοίς το κεντρικό πρόσωπο του Star, αποτελεί παρελθόν από το δυναμικό του καναλιού. Η είδηση ανακοινώθηκε επίσημα με μια λιτή ανακοίνωση.

«Το Star – Νέα Τηλεόραση Α.Ε. ανακοινώνει ότι μετά από κοινή απόφαση, ολοκληρώνεται σήμερα η συνεργασία του με τον κ. Σταμάτη Μαλέλη. Η εταιρία ευχαριστεί τον κ. Μαλέλη για την πολυετή προσφορά του και του εύχεται ό,τι καλύτερο στους νέους του προσανατολισμούς».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Μαλέλης υπέβαλε χθες το βράδυ την παραίτησή του όντας ενοχλημένος από τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν τον σταθμό.

 Μετά τη στροφή του Star στην ενημέρωση και την έλευση των Νίκου Χατζηνικολάου, Μάρας Ζαχαρέα, Πόπης Τσαπανίδου, ο Σταμάτης Μαλέλης θα είχε πόστο συμβούλου του προέδρου, θέση που φάνηκε ότι δεν τον ικανοποιεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» έχει έλθει σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΣΚΑΪ για να αναλάβει επιτελική θέση στον ενημερωτικό τομέα.

ΤΟ STAR

To STAR  σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

"Το Star – Νέα Τηλεόραση Α.Ε. ανακοινώνει ότι μετά από κοινή απόφαση, ολοκληρώνεται σήμερα η συνεργασία του με τον κ. Σταμάτη Μαλέλη.

Η εταιρία ευχαριστεί τον κ. Μαλέλη για την πολυετή προσφορά του και του εύχεται ό,τι καλύτερο στους νέους του προσανατολισμούς".

Παράθυρο Σόιμπλε για το κατοχικό δάνειο

Ωστόσο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα με τις γερμανικές αποζημιώσεις

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε με αφορμή την ίδρυση του αναπτυξιακού ταμείου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο γερμανός  υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για το ποιες είναι οι προθέσεις της Γερμανίας σε σχέση με το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, είπε χαρακτηριστικά:

«Οι Γερμανοί αναγνωρίζουμε τη συνεχιζόμενη ευθύνη μας για την κρίση που προκάλεσαν οι ναζί στην Ευρώπη με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ακομη και αν οι σημερινοί Γερμανοί δεν έχουν μνήμη, καθώς έχουν γεννηθεί με μεταγενέστερους χρόνους, η ευθύνη εξακολουθεί να υπάρχει και πρέπει να δούμε πραγματικά τι έγινε στην Ελλάδα εκείνη την εποχή».

Αυτό όμως, συνέχισε, είναι ένα θέμα τελείως διαφορετικό από τις γερμανικές αποζημιώσεις που έχουν διευθετηθεί τελεσίδικα, υπονοώντας χωρίς να το αναφέρει τη συμφωνία του Λονδίνου.

Με έντονες αποδοκιμασίες και συνθήματα… «καλωσόρισαν» τον Σόιμπλε οι πολίτες!


​«Μαζί, μαζί, κόντρα στους Ναζί» φώναζαν οι Έλληνες πολίτες έξω από το υπουργείο Οικονομικών το μεσημέρι και με αυτό τον τρόπο υποδέχτηκαν τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόφλανγκ Σόιμπλε όταν έφτασε εκεί.

Μετά τη συνάντηση με τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Σόμιπλε είχε σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Καλύτερη αντιμετώπιση δεν είχε όμως ούτε κατά την έξοδό του στις 6 το απόγευμα.
Οι πολίτες δεν σταμάτησαν να τον αποδοκιμάζουν κρατώντας ελληνικές σημαίες.

Νέα έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην υπουργού Πέτρου Δούκα

Νέο κύκλο ανακριτικών ερευνών για τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην υπουργού Πέτρου Δούκα σηματοδοτεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, που διατάσσει τη διενέργεια περαιτέρω κύριας ανάκρισης.

Για τον πληρέστερο έλεγχο της υπόθεσης που αφορά σε δήλωση πόθεν έσχες, οι δικαστικοί λειτουργοί ζητούν να κληθεί ο πραγματογνώμονας της Βουλής προκειμένου δώσει συμπληρωματικά στοιχεία για το εάν τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην υπουργού που δεν δηλώθηκαν δικαιολογούνται με βάση τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που είχε υποβάλει τα προηγούμενα έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση του κ. Δούκα η αρμόδια επιτροπή της Βουλής , που έστειλε το φάκελο για έρυνα στη Δικαιοσύνη , διαπίστωσε απομείωση της περιουσίας του, κατά ένα εκατ. ευρώ από το 2010 στο 2009.

Οπως σημείωνε σε γραπτή δήλωσή του «ο έλεγχος αφορούσε τη μείωση του καταθετικού μου λογαριασμού και όχι αύξηση των περιουσιακών μου στοιχείων» ή οποία «ήταν αποτέλεσμα του ότι μέρος του καταθετικού μου λογαριασμού τοποθετήθηκε σε επενδυτικό και μέρος σε χρηματιστηριακό λογαριασμό».

Ετσι, μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας ο φάκελος συμπληρωμένος πλέον θα διαβιβαστεί εκ νέου στο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει για τη εκκρεμή υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι μετά την απολογία του κ. Δούκα, ο οποίος προσκόμισε στοιχεία, ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν ότι δεν πρέπει να του επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος.

Κάλυμνος: Άφησε κληρονομιά ένα εκατ. ευρώ στους... γείτονες

Με μία σοβαρότατη υπόθεση δωρεάς περιουσίας ύψους ενός εκατ. ευρώ από 90χρονη στην Κάλυμνο λίγες ημέρες πριν το θάνατο της, ασχολούνται... οι διωκτικές αρχές της περιοχής και ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου ο οποίος ενημερώθηκε.

Η υπόθεση που αποκαλύπτει στην έντυπη έκδοση της η εφημερίδα Ροδιακή, πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από μηνύσεις που υπέβαλλαν στις αρμόδιες αρχές οι συγγενείς-κληρονόμοι της ηλικιωμένης γυναίκας, οι οποίοι έχουν στραφεί κατά των γειτόνων της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ηλικιωμένη ζούσε στην Κάλυμνο και τα τελευταία χρόνια πριν το θάνατο της (Δεκέμβριο του 2012) άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας για αυτό και οι συγγενείς της (δεν είχε σύζυγο και παιδιά) προσέλαβαν αλλοδαπή προκειμένου να την φροντίζει και να την βοηθάει με την φαρμακευτική της αγωγή.

Λίγο καιρό αργότερα, την 90χρονη άρχισαν να προσεγγίζουν ζευγάρι γειτόνων της, οι οποίοι έκαναν ενέργειες προκειμένου να δείξουν ότι την νοιάζονται και την φροντίζουν, με αποτέλεσμα να «φύγει» και η αλλοδαπή που την βοηθούσε.

Η ηλικιωμένη είχε πλέον την αποκλειστική φροντίδα των γειτόνων της οι οποίοι διαχειρίζονταν και τα χρήματα της.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους συγγενείς, η 90χρονη είχε μεγάλη περιουσία η οποία αποτελούνταν από ακίνητο 15 στρεμμάτων στην Κάλυμνο, ένα σπίτι, ένα γραφείο στην Αθήνα, αμύθητης αξίας κοσμήματα με πετράδια και διαμάντια, αλλά και καταθέσεις αρκετών χιλιάδων είτε ευρώ είτε δολαρίων σε λογαριασμούς τραπεζών.

Μάλιστα μόνο ο αδελφός της ηλικιωμένης της είχε αποστείλει στο λογαριασμό της 250.000 ευρώ για τα έξοδα της.

Οι συγγενείς με τις ενέργειες τους αυτές, ζητούν να ανοιχτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των γειτόνων και να τους απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα έως την ολοκλήρωση όλων υποθέσεων που εκκρεμούν στην Δικαιοσύνη.
dealnews.gr

Ξεκινά ο έλεγχος στις ιδιωτικές κλινικές για ανεξέλεγκτες χρεώσεις

Μέσα στο καλοκαίρι ξεκινά η πρώτη εφαρμογή του εργαλείου του «κλινικού ελέγχου», που έχει στόχο να περιορίσει αδικαιολόγητες χρεώσεις στον χώρο της υγείας.

Πρόκειται για τον γιατρό που θα παρεμβάλλεται ανάμεσα στον πάροχο και τον ασφαλιστικό οργανισμό και που θα έχει ευθύνη να ελέγχει αν συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις και χρεώσεις είναι δικαιολογημένες.

Το εργαλείο του κλινικού ελέγχου λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα το χρησιμοποιούν ήδη οι ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με σημαντικά αποτελέσματα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να καθιερωθεί ο κλινικός έλεγχος, μέσα στο καλοκαίρι, σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές και, στη συνέχεια, να επεκταθεί και σε όλα δημόσια νοσοκομεία. Ο μοναδικός ασφαλιστικός οργανισμός που εισήγαγε ως σήμερα τον κλινικό έλεγχο είναι το ΤΥΠΕΤ (Ταμείο της Εθνικής Τραπέζης) με εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς πέτυχε μείωση δαπάνης 10% στις ιδιωτικές κλινικές και 25% στα δημόσια νοσοκομεία.

«Αν μπορεί να το κάνει η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να εξοικονομεί χρήματα των μετόχων της, τότε δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να μην το κάνουμε και εμείς για τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό στη χώρα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Επισήμανε, ωστόσο, πως το μέτρο του κλινικού ελέγχου από το ΤΥΠΕΤ προσέκρουσε αρχικά στις αντιρρήσεις της ΕΙΝΑΠ (νοσοκομειακοί γιατροί) αλλά, τελικά, εφαρμόστηκε. Ο θεσμός του κλινικού ελέγχου θα προβλέπει και την παρεμβολή διαιτησίας, αν υπάρχει διαφωνία κατά την εκκαθάριση των σχέσεων μεταξύ αυτού που χρεώνει και αυτού που πληρώνει.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...