Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ξεκινά ο έλεγχος στις ιδιωτικές κλινικές για ανεξέλεγκτες χρεώσεις

Μέσα στο καλοκαίρι ξεκινά η πρώτη εφαρμογή του εργαλείου του «κλινικού ελέγχου», που έχει στόχο να περιορίσει αδικαιολόγητες χρεώσεις στον χώρο της υγείας.

Πρόκειται για τον γιατρό που θα παρεμβάλλεται ανάμεσα στον πάροχο και τον ασφαλιστικό οργανισμό και που θα έχει ευθύνη να ελέγχει αν συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις και χρεώσεις είναι δικαιολογημένες.

Το εργαλείο του κλινικού ελέγχου λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα το χρησιμοποιούν ήδη οι ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με σημαντικά αποτελέσματα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να καθιερωθεί ο κλινικός έλεγχος, μέσα στο καλοκαίρι, σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές και, στη συνέχεια, να επεκταθεί και σε όλα δημόσια νοσοκομεία. Ο μοναδικός ασφαλιστικός οργανισμός που εισήγαγε ως σήμερα τον κλινικό έλεγχο είναι το ΤΥΠΕΤ (Ταμείο της Εθνικής Τραπέζης) με εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς πέτυχε μείωση δαπάνης 10% στις ιδιωτικές κλινικές και 25% στα δημόσια νοσοκομεία.

«Αν μπορεί να το κάνει η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να εξοικονομεί χρήματα των μετόχων της, τότε δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να μην το κάνουμε και εμείς για τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό στη χώρα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Επισήμανε, ωστόσο, πως το μέτρο του κλινικού ελέγχου από το ΤΥΠΕΤ προσέκρουσε αρχικά στις αντιρρήσεις της ΕΙΝΑΠ (νοσοκομειακοί γιατροί) αλλά, τελικά, εφαρμόστηκε. Ο θεσμός του κλινικού ελέγχου θα προβλέπει και την παρεμβολή διαιτησίας, αν υπάρχει διαφωνία κατά την εκκαθάριση των σχέσεων μεταξύ αυτού που χρεώνει και αυτού που πληρώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...