Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ελεύθερος ο φονιάς του Τάσου Ισαάκ

Η Αστυνομία στο Κιργιστάν συνέλαβε τον πρώην «αντιπρόσωπο» του ψευδοκράτους εκεί, Ερχάν Αρικλί (Erhan Arıklı), κατόπιν αιτήματος της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αναφέρουν τα τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ.

Ο Αρικλί είναι μεταξύ των έξι ατόμων που καταζητούνται μέσω Interpol για τα γεγονότα του 1996 στη Δερύνεια, κατά τα οποία δολοφονήθηκε ο Τάσος Ισαάκ. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει κι άλλη μία λίστα στην οποία περιλαμβάνονται άλλα πέντε πρόσωπα τα οποία καταζητούνται για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού.

Ο Ερχάν Αρικλί, όταν τελέστηκαν οι δολοφονίες, ήταν πρόεδρος της εθνικιστικής παρακρατικής οργάνωσης Türk-Bir.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι καταζητείται με την κατηγορία της δολοφονίας, καθώς η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε δώσει το όνομά του μαζί με εκείνο του τότε επικεφαλής του κατοχικού στρατού και άλλων αρμοδίων στα κατεχόμενα, για τις δύο δολοφονίες.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Αρικλί συνελήφθη στο αεροδρόμιο Μανάς και λόγω του ότι είχε στην κατοχή του «διπλωματικό» διαβατήριο του ψευδοκράτους οδηγήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Αστυνομίας στην πρωτεύουσα Μπισκέκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρικλί βρισκόταν υπό κράτηση για δύο ημέρες, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση της Άγκυρας. Οι τουρκικές εφημερίδες στις ιστοσελίδες τους αναφέρουν ότι «τέθηκε σε επιφυλακή» το τουρκικό Υπουργείο εξωτερικών, ενώ σημειώνουν ότι ο Αρικλί βρίσκεται στην Κιργιζία εδώ και 14 χρόνια.

Αναφέρουν επίσης ότι πηγές της τουρκικής πρεσβείας στην Κιργιζία τονίζουν «πως δεν έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών συμφωνία έκδοσης και ως εκ τούτου ο Αρικλί μπορεί να δικαστεί στο Μπισκέκ και στη συνέχεια να αφεθεί ελεύθερος». Δεν διευκρινίζεται όμως ποιες ακριβώς χώρες εννοούνται.

Ο οικονομικός ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας στο Κιργιστάν, Μπεχζάτ Ερτέν, δήλωσε στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου Ανατολή ότι το Δικαστήριο όπου παρουσιάστηκε ο Αρικλί, βρήκε πως οι κατηγορίες δεν στέκουν και αφέθηκε ελεύθερος.


Πηγή: cyprusnews.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...