Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα

Αντίστροφα κυλά πλέον ο χρόνος για την οριστικοποίηση και ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων. Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συναντώνται αύριο στις 13.00, με στόχο να υπάρξει τελική συμφωνία, έτσι ώστε όλες οι εκκρεμότητες να έχουν κλείσει έως την Κυριακή.

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση των τριών αρχηγών όταν θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, η οποία αποχωρεί από τη χώρα μας τη Δευτέρα. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει νέες συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στόχος είναι τα μέτρα να κατατεθούν στη Βουλή στις 24-25 Σεπτεμβρίου και να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι το αργότερο μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι να τηρηθεί κατά γράμμα το σφικτό χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει, ώστε στη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός να έχει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, διεκδικώντας και επίσημα την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσασρμογής.

«Κλειδί» για την έγκριση του σχετικού αιτήματος, αλλά και για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αποτελεί και η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας.

Εν τω μεταξύ, το «προσύμφωνο» κυβέρνησης - τρόικας φέρεται να κρύβει μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα βάρη για μισθωτούς και συνταξιούχους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από το σύνολο των 11,5 δισ. ευρώ τα 9,5 δισ. θα αφαιρεθούν από τη συνταξιοδοτική και μισθολογική δαπάνη.

«Είναι δύσκολες αποφάσεις, είναι οδυνηρά μέτρα είναι τα τελευταία μέτρα, θα συνοδευθούν άμεσα από αναπτυξιακά μέτρα», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. «Πρέπει να βρούμε τα 11,5 δισ. για να μείνουμε μέσα στο παιχνίδι [...] τώρα που η Ευρώπη αλλάζει κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Δυσφορία στο ΠΑΣΟΚ

Μιλώντας χθες σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως αυτό «δεν σημαίνει κάμψη της διαπραγματευτικής προσπάθειας». «Δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε όπως - όπως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε επίσης πως «κανείς δεν θα προκαταλάβει τη λειτουργία της κυβέρνησης και της Βουλής». «Κανείς δεν θα μας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων», διαβεβαίωσε. Ηγετικά στελέχη του Κινήματος, ακόμη και ο πρόεδρός του, δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους από τη στάση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, υποστηρίζοντας ότι δεν ενημερώνει επαρκώς τους κυβερνητικούς εταίρους και καθυστερεί αδικαιολόγητα, ακριβώς τη στιγμή που η χώρα θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα. Σχολιάζοντας τη δήλωση Στουρνάρα, ότι τα μέτρα πρέπει να έχουν κλείσει ως την Κυριακή, πηγές του ΠΑΣΟΚ σημείωσαν ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να μην χαθεί ούτε μία στιγμή.

Κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στην Ιπποκράτους αποφασίστηκε ότι θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπου θα καθοριστεί η στάση που θα τηρηθεί κατά κρίσιμη ψηφοφορία επί του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ. Στην ίδια συνεδρίαση θα αποφασιστεί εάν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...