Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

«Τρελές» ιστορίες φοροδιαφυγής - Κομπίνες μαμούθ μέσα στον Ιανουάριο


«Λαμογιές» που κόστιζαν στο δημόσιο τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ αποκάλυψε, μόνο μέσα στον μήνα Ιανουάριο, το ΣΔΟΕ. Εκτός από λαθρέμπορους τσιγάρων πιάστηκαν «στα πράσα» (αν και πουλούσαν …κρεμμύδια) αγρότες, αλλά και φαρμακοποιοί, βιοτέχνες, ακόμα και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων του λιανεμπορίου! 

Συγκεκριμένα, τον μήνα Ιανουάριο 2013 διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων και οι ακόλουθες παραβάσεις:

Στην Αττική 

• 10 επιχειρήσεις πιάστηκαν να εκδίδουν εικονικά τιμολόγια ύψους 42.500.000 ευρώ, προκειμένου να καλύψουν ανύπαρκτες συναλλαγές. Το Δημόσιο έχανε έτσι έσοδα από Φ.Π.Α ύψους 10 εκατ. ευρώ και πολλά ακόμα από φόρους εισοδήματος. Τα πρόστιμα ανέρχονται στο διπλάσιο των συναλλαγών, αλλά το ΣΔΟΕ τα επιβάλλει χωρίς να είναι αρμόδιο για να τα εισπράττει κιόλας. Πρόκειται για επιχειρήσεις Μεταλλικών Κατασκευών και Αλουμινίου, Εμπορίου Σιδήρου, εργασίες επιχωματώσεων, εμπόριο Ξυλείας και επιχείρηση ιατρικών υπηρεσιών.

• 16 επιχειρήσεις έλαβαν εικονικά τιμολόγια ύψους 27.000.000 ευρώ, προκειμένου να καλύψουν συναλλαγές για τις οποίες δεν κατείχαν νόμιμα φορολογικά και τελωνειακά έγγραφα. Πρόκειται για τρείς εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, μια εταιρεία κατασκευής ψυκτικών μηχανημάτων, επιχείρηση εμπορίας και επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, επιχείρηση εμπορίας ανταλλακτικών, έναν Πολιτικό Μηχανικό, ένα εστιατόριο πολυτελείας και μια επιχείρηση εμπορίας χρωμάτων.

• Από το ΣΔΟΕ ΠΔ Αττικής συνελήφθησαν τρεις Ιταλοί υπήκοοι για παράνομη διακίνηση 1.400.000 τσιγάρων. Οι διαφυγόντες δασμοί και λοιποί φόροι ανέρχονται στο ποσό των 232.436 ευρώ. Από τους συλληφθέντες επ΄ αυτοφώρω, ο ένας συνελήφθη στο χώρο μεταφόρτωσης στην περιοχή Ασπροπύργου, ενώ οι άλλοι δύο σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών κατά την ώρα διαφυγής τους.
 
Στην Ήπειρο

Το ΣΔΟΕ Ηπείρου αποκάλυψε υπόθεση εικονικών αγορών αγροτικών προϊόντων (κρεμμύδια), ύψους 1.403.000 ευρώ από αγρότες της Θήβας. Ο εκδότης των εικονικών τιμολογίων ήταν οπωροπωλείο στην Πρέβεζα.

Στην Πελοπόννησο

Σε 16 φαρμακεία, τα οποία ελέγχθηκαν από το Σ.Δ.Ο.Ε, Π.Δ. Πελοποννήσου, διαπιστώθηκε ότι, δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις σε φαρμακευτική επιχείρηση – φαρμακαποθήκη να σχηματίζει απόθεμα φαρμάκων ώστε, είτε απευθείας είτε μέσω Κύπρου, να πραγματοποιεί αποστολές- εξαγωγές φαρμάκων προς την Γερμανία. Επίσης ορισμένα από τα ελεγχθέντα φαρμακεία εξήγαγαν τα φάρμακα στην Γερμανία χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει τις αντίστοιχες αγορές. Ερευνάται η προέλευση των φαρμάκων για τα οποία δεν υπήρξαν παραστατικά. Η υπόθεση κοινοποιήθηκε και στο Υπουργείο Υγείας για τις δικές του έρευνες

Εικονικά τιμολόγια τύπου «carussel» 

Την ίδια ώρα όμως το Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής βρίσκεται και στα ίχνη κυκλώματος εικονικών τιμολογίων τύπου «carussel», στην οποία εμπλέκονται πολλές μεγάλες επιχειρήσεις που ασχολούνται με εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών. Πρόκειται για εικονικά τιμολόγια ύψους 300.000.000. ευρώ, με ζημία του Δημοσίου από ΦΠΑ που αγγίζει τα 70.000.000 ευρώ. Ήδη έχουν προσέλθει και καταβάλλει τον ΦΠΑ, μαζί με τα πρόστιμα, οι μισές και πλέον επιχειρήσεις και ένα μεγάλο μέρος έχει ζητήσει συμβιβασμό με το Υπουργείο Οικονομικών. Αιτία του ελέγχου στάθηκε η ξαφνική εμπορική γιγάντωση της εκδότριας εταιρείας, της οποίας ο τζίρος μετεβλήθη από 300.000 ευρώ σε 300.000.000 ευρώ. Τα πρόστιμα ανέρχονται στο διπλάσιο των συναλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...