Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», ύψους 40 εκατ, ευρώ, κατηγορείται ο Γ. Σμπώκος

Με ιδιαίτερα βαρύ κατηγορητήριο το οποίο κάνει λόγο για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», σχεδόν 40 εκατομμυρίων ευρώ, που κατάφερε μάλιστα να αυξήσει σε 80 εκατομμύρια ως περιουσιακά στοιχεία, θα απολογηθεί στις 5 Οκτωβρίου ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννης Σμπώκος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, από τις αρχές του 2000 μέχρι και τις 16 Απριλίου του 2010, ο κ. Σμπώκος κατείχε και απέκρυψε το ποσό του 1.000.000 ευρώ γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. Επίσης, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, από το 1998 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 κατείχε και διαχειρίστηκε μέρος του ποσού της παράνομης περιουσίας, τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από δωροδοκίες του πρώην υπουργού, με σκοπό την απόκρυψη της παράνομης αυτής προέλευσης, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ.

Στα χέρια του ανακριτή βρίσκονται πάντως και νέα πορίσματα του ΣΔΟΕ ύστερα από ελέγχους στους τραπεζικούς λογαριασμούς τόσο της κόρης του πρώην υπουργού, Αρετής Τσοχατζοπούλου η οποία θα απολογηθεί συμπληρωματικά το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου όσο και της πρώην συζύγου του Γκούντρουν Μολντενάουερ. Όσον αφορά την Αρετή Τσοχατζοπούλου τα πορίσματα αναφέρονται σε αναλήψεις για την αγορά ακινήτων, οι οποίες ωστόσο δεν προκύπτουν από τις κινήσεις των λογαριασμών, αλλά και καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που η ίδια δήλωνε. Ενδεικτικά, για τις αγορές των δύο ακινήτων επί της οδού Κεφαλληνίας αξίας 32.212.943 δρχ και 395.155 ευρώ αντίστοιχα, από την Αρετή Τσοχατζοπούλου, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, στους τραπεζικούς της λογαριασμούς δεν προέκυψαν οι τραπεζικές αναλήψεις που η κατηγορουμένη ισχυρίστηκε ότι έκανε.

Το ενδιαφέρον των αρχών συγκεντρώνουν όμως και οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πρώην συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου. Σύμφωνα με τα πορίσματα του ΣΔΟΕ οι κινήσεις των λογαριασμών της Γκούντρουν Μολντενάουερ- Τσοχατζοπούλου δεν αντιστοιχούν στα εισοδήματα που η ίδια δήλωνε ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρούνται κενά, καθώς για παράδειγμα δεν βρέθηκε καν τμήμα από τα 65 εκατ. δρχ. που πουλήθηκε ακίνητο το οποίο φέρεται να είχε εξ ημισείας με τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Επιπλέον βρέθηκαν 43 τραπεζικές κινήσεις συνολικής αξίας 563.312 ευρώ από το 1997 μέχρι το 2009. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα από τις δηλώσεις του 2002 έως 2012 δηλώνει ποσά που προέρχονται από διατροφή που της καταβάλει ο σύζυγός της ενώ από το 1994 μέχρι το 2002 τα εισοδήματά της είναι πενιχρά. «Παρουσιάζει ποσά που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά της έως και την χρήση του 2002. Ο έλεγχος τεκμαίρεται ότι αποτελούν μέρος των εισοδημάτων του συζύγου της πριν χωρίσουν. Από τη χρήση 2003 έως σήμερα δηλώνει εισοδήματα 243.000 ευρώ που προέρχονται από διατροφή συζύγου της. Το εισόδημα αυτό δικαιολογεί το ύψος των καταθέσεών της για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα», αναφέρεται στο πόρισμα.

Καταθέτοντας στον ανακριτή ο προϊστάμενος της 19ου τμήματος του ΣΔΟΕ πάντως διευκρίνισε ότι τόσο η αγορά του ακινήτου επί της οδού Άγγελου Σικελιανού στο Παλαιό Ψυχικό το 1998 με αντικειμενική αξία 75.285.041 δρχ όσο και η συνιδιοκτησία δυο αγροτεμαχίων τα οποία αγοράστηκαν στην Κινέζα Κόρφου Κορινθίας έναντι 3 εκατ. δρχ δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...