Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Το «ευχαριστώ» του Πέτρου Κόκκαλη προς το ΚΚΕ για την προτομή του παππού του

Σε εκδήλωση του ΚΚΕ στο Βροντερό μίλησε ο Πέτρος Κόκκαλης για την αποκάλυψη της προτομής του παππού του, του γιατρού Πέτρου Κόκκαλη ο οποίος ήταν υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης («κυβέρνηση του βουνού») που σχημάτισε το ΚΚΕ κατά τον εμφύλιο. 

Μιλώντας στην εκδήλωση του ΚΚΕ, ο εγγονός του γιατρού Πέτρου Κόκκαλη και γιος του Σωκράτη Κόκκαλη, ευχαρίστησε το Κομμουνιστικό Κόμμα για την προτομή του παππού του ο οποίος πέθανε πριν από 50 χρόνια, στις 16 Ιανουαρίου 1962 από καρδιακή προσβολή στο Βερολίνο της τότε Ανατολικής Γερμανίας.

Ολόκληρη η ομιλία του Πέτρου Κόκκαλη είχε ως εξής (αναδημοσιεύεται από τον Ριζοσπάστη):

«Φίλες και φίλοι θα ήθελα σαν εκπρόσωπος της οικογένειες να σας ευχαριστήσω που βρίσκεστε σήμερα εδώ, να ευχαριστήσω το ΚΚΕ για την εκδήλωση και την πρωτοβουλία που ανέλαβε να στήσει εδώ την προτομή του Πέτρου Κόκκαλη, να ευχαριστήσω την κοινότητα του χωριού Βροντερό και τους κατοίκους του Βροντερού που θα συντροφεύουν την προτομή του Πέτρου Κόκκαλη. 

Ο Πέτρος Κόκκαλης ξεκίνησε από πολύ μακριά για να βρεθεί εδώ και φέτος που συμπληρώνονται 50 χρόνια από το θάνατό του είναι καλό να θυμόμαστε ότι αυτή ήταν η τελευταία εικόνα της Ελλάδας που είχε προτού πεθάνει. 

Οσο έζησε όμως και όσο έζησε εδώ, έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, αγωνίστηκε πολιτικά, επιστημονικά και σαν άνθρωπος, δίπλα στους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού, σ' αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές που πέρασε ο λαός και η χώρα μας. 

Νομίζω λοιπόν ότι σήμερα και με αφορμή αυτήν την εκδήλωση είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς κανείς πρέπει να συμπεριφέρεται και να αγωνίζεται, όταν όλοι μαζί δοκιμαζόμαστε. Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ».

Πηγή: | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...