Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Μέτρα 7,5 δισ. και φόροι 3 δισ μέσα σε 12 μήνες

Ήρθε η ώρα των αποφάσεων για τους κυβερνητικούς εταίρους, που καλούνται να εγκρίνουν σχεδόν το ίδιο ακριβώς σχέδιο περικοπών, το οποίο «σέρνεται» εδώ και εβδομάδες από σύσκεψη σε σύσκεψη, χωρίς να διαφοροποιείται στα κρίσιμα σημεία του.

Δηλαδή στη πρόβλεψη για κατάργηση των Δώρων συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για εφαρμογή αυστηρότερων ηλικιακών κριτηρίων στο ΕΚΑΣ (χορήγηση στους άνω των 64 ετών αντί 60 ετών), για διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων.

Η μοναδική διαφοροποίηση είναι ότι αντί να ψάχνουμε 2 δισ. ευρώ από νέα φορολογικά μέτρα, αναζητούμε πλέον 3 δισ. ευρώ, καθώς είναι προφανές ότι τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, Άμυνας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν μπόρεσαν τελικά να παρουσιάσουν πειστικά σχέδια περικοπών μη μισθολογικών δαπανών, αφήνοντας ανοικτή «τρύπα» στο σχέδιο που πρέπει να εγκριθεί από τη Τρόικα.

Τα... καλά νέα δεν σταματούν, όμως, εδώ, καθώς όπως προέκυψε από την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών στη ΔΗΜΑΡ και στο ΠΑΣΟΚ, από τα 10,5 δισ ευρώ των περικοπών, τα 7,5 δισ ευρώ θα πρέπει να εξοικονομηθούν το 2013, καθιστώντας το πρόγραμμα όχι απλώς εμπροσθοβαρές αλλά αβάσταχτα βαρύ, με δεδομένο ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι χρονιά ύφεσης, με ορατό πλέον τον κίνδυνο του πλήρους και μη αναστρέψιμου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, με ό,τι συνεπάγεται βέβαια αυτό και τη βιωσιμότητα του Χρέους.

Από εκεί και πέρα, το μόνο που διασώζεται- αν και με τη Ρήτρα Απόκλισης όλα παραμένουν στο στόχαστρο- είναι τα αναπηρικά επιδόματα και οι συντάξεις του ΟΓΑ, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το πώς θα χειριστεί η ΔΗΜΑΡ το θέμα της διαθεσιμότητας των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, που προβλέπει το σχέδιο περικοπών ως αντίβαρο των απολύσεων που ζητά η Τρόικα. Όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης, η θέση του κόμματος είναι ξεκάθαρη και έχει να κάνει με το ότι το σχέδιο Μανιτάκη προβλέπει περίπου 180.000 αποχωρήσεις έως το 2015, με βάση το ρυθμό των συνταξιοδοτήσεων που φαίνεται ότι εντείνεται...

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...