Μάλιστα, στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια των ερευνών του προκαλούν σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο που παίζει πολύ γνωστός στους κοσμικούς κύκλους του Λονδίνου έλληνας εκατομμυριούχος, ο οποίος έχει πάρει ανοιχτά θέση υπέρ της Χρυσής Αυγής.
ΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ.
«Στην Αγγλία έχουμε ένα απόφθεγμα: κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, που σημαίνει ότι κανείς μας δεν είναι εντελώς απομονωμένος. Αυτό σίγουρα ισχύει και για τον αυξανόμενο αριθμό των νεοφασιστών και ακροδεξιών πολιτικών ηγετών καθώς και για τις οργανώσεις τους. Η Χρυσή Αυγή δεν αποτελεί εξαίρεση», λέει στα «ΝΕΑ» ο Τζέρι Γκέιμπλ, «κυνηγός» φασιστών από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Τότε άρχισε η προσπάθεια του βρετανού αντιφασίστα να σπάσει το αυγό του φιδιού και στο πλαίσιο των ενεργειών του αποφάσισε να ιδρύσει μαζί με τέσσερις ομοϊδεάτες την επιθεώρηση «Σέρτσλαϊτ».
Ενα από τα περιστατικά που κίνησαν την περιέργεια του Γκέιμπλ συνέβη κατά της διάρκεια ενός γκαλά, όταν μία Ιταλίδα είχε αρχίσει να φωνάζει «βρωμερέ ναζί, παλιοφασίστα» απευθυνόμενη προς το μέρος του έλληνα εκατομμυριούχου. Αυτό έκανε τον Γκέιμπλ να αρχίσει να ψάχνει ποιες ήταν οι σχέσεις του Ελληνα με το νεοφασιστικό - νεοναζιστικό στερέωμα, αρχίζοντας από τη Βρετανία.
«Αυτοί οι επικίνδυνοι άνθρωποι κυκλοφορούν ελεύθεροι: βουλευτές τους σχετίζονται με τρομοκράτες από την Αθήνα έως το Λονδίνο, έως την Ουάσιγκτον και πρόσφατα έως και τη Δαμασκό. Σε πολλές χώρες μεγάλα χρηματικά ποσά αλλάζουν χέρια, ενώ ανταλλάσσουν βοήθεια και σε πρακτικά θέματα», λέει ο Γκέιμπλ για τη Χρυσή Αυγή και άλλες νεοναζιστικές και νεοφασιστικές οργανώσεις. Για τις έρευνές του το «Σέρτσλαϊτ» συνεργάζεται κατά κύριο λόγο με πληροφοριοδότες μέσα από τα ίδια τα μορφώματα ή ακόμα και με πρόσωπα που υποδύονται ότι θέλουν να γίνουν μέλη με σκοπό να παρεισφρήσουν στην οργάνωση και να αποκτήσουν πρόσβαση σε στοιχεία. Για τον Γκέιμπλ έχει αναφερθεί στο παρελθόν ότι διατηρούσε σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες - συγκεκριμένα υπήρξε καταγγελία ότι έδωσε ονόματα νεοφασιστών και νεοναζί σε βρετανούς και γάλλους μυστικούς για να τα ελέγξουν. Επανειλημμένως το «Σέρτσλαϊτ» έχει αρνηθεί ότι συνεργάζεται με κρατικές υπηρεσίες.
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συνδέσεις που ανακάλυψαν οι αντιφασίστες ερευνητές ήταν αυτή του Ελληνα - ο πατέρας του οποίου ξεχώριζε για τις ευαισθησίες του απέναντι στις νεοφασιστικές ιδέες - με «ιρλανδό νεοναζί» υψηλόβαθμο στέλεχος του Εθνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ιρλανδίας τη δεκαετία του 1980. Οταν στα τέλη της δεκαετίας μετακόμισε στην Αγγλία ο Ιρλανδός ενεπλάκη και με το βρετανικό Εθνικό Μέτωπο. Σύμφωνα με την έρευνα του «Σέρτσλαϊτ», ο ιρλανδός «θήτευσε» για μικρό χρονικό διάστημα στα σώματα ασφαλείας της Νοτιοαφρικανικής πρεσβείας στο Λονδίνο. Λίγο καιρό πριν πιάσει δουλειά εκεί, εργαζόταν σε ναυτική βάση του ιρλανδικού Πολεμικού Ναυτικού όπου διεξήχθησαν έρευνες για τη συμμετοχή του σε νεοφασιστικά μορφώματα και την παροχή απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών στη μεγαλύτερη παραστρατιωτική οργάνωση στη Βόρεια Ιρλανδία. Εκείνη την περίοδο είχε ξεσπάσει και ένα τεράστιο σκάνδαλο με όπλα του ιρλανδικού Στρατού, τα οποία «εμφανίζονταν» και «εξαφανίζονταν» μεταξύ ναυτικών βάσεων και συνόρων Λιβάνου - Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια των ερευνών από τις στρατιωτικές Αρχές προέκυψε ότι ο ιρλανδός νεοναζί είχε συναντηθεί με μέλη του βρετανικού Εθνικού Μετώπου, γεγονός το οποίο επισημοποιήθηκε με τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις της εν λόγω οργάνωσης τον επόμενο χρόνο.
ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ.
Μετά άρχισε να εργάζεται σε περιοδικό που λειτουργούσε ως γέφυρα μεταξύ του συντηρητικού κόμματος και ακροδεξιών στοιχείων, εκτός της παράταξης. Το συγκεκριμένο περιοδικό χρηματοδοτούσε από ένα σημείο και μετά ο έλληνας εκατομμυριούχος. Το ίδιο συνέβη και με το νέο περιοδικό ακραίων συντηρητικών πεποιθήσεων που εμφανίστηκε ως «διάδοχος» του πρώτου: και πάλι ο έλληνας εκατομμυριούχος διατηρούσε φανερές σχέσεις με την έκδοση, ενώ ο ιρλανδός νεοναζί συμμετείχε στη συντακτική ομάδα. Η επαναλαμβανόμενη χρηματοδότηση τέτοιου είδους περιοδικών από την πλευρά του εκατομμυριούχου κάνει τους αντιφασίστες ερευνητές να υποπτεύονται πιθανή οικονομική στήριξη οργανώσεων μέσω του Ιρλανδού, ο οποίος διατηρεί μεγάλο αριθμό επαφών σε διεθνές επίπεδο.
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε το σχόλιό σας!