Ολοκληρώθηκε μετά από επτά ώρες η απολογία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη ενώπιον του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση συμμετοχής στην εγκληματική οργάνωση
Στα δικαστήρια της Ευελπίδων βρίσκονται από τις 3.30 το μεσημέρι επίσης οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχος, προκειμένου να απολογηθούν και αυτοί με τη σειρά του. Στους τέσσερις αποδίδεται διευθυντικός ρόλος.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης ενώπιον του ειδικού ανακριτή Διαφθοράς, αρνήθηκε τις αποδιδόμενες σε αυτόν πράξεις, ενώ αμφισβήτησε και τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας, επικαλούμενος μη άρση της βουλευτικής ασυλίας.
Τηρώντας τη γραμμή που από την αρχή προέβαλαν οι κατηγορούμενοι βουλευτές, φέρεται να υποστηρίζει ότι η δίωξη είναι πολιτική και επισημαίνει ότι η απαγγελία κατηγοριών υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες λόγω των επικείμενων δημοτικών εκλογών.
Ο βουλευτής, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει ότι ο ρόλος που είχε στη Χρυσή Αυγή ήταν αυτός του εκπροσώπου Τύπου ενώ φέρεται να είπε ότι γνωρίζει ποιος είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας που έδωσε τις πληροφορίες για την εσωτερική λειτουργία και αμφισβήτησε την αξιοπιστία του.
Σε συμπαράσταση των κατηγορουμένων συναδέλφων τους, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων βρίσκονται οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια (σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου), Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Γιάννης Βουλδής και Ευστάθιος Μπούκουρας.
Ο Ηλίας Παναγιώταρος, κατά την προσαγωγή του στο ανακριτικό γραφείο, φώναξε: «Είμαστε καθαροί σαν κρύσταλλα».
Εξω από τα δικαστήρια βρέθηκαν περίπου 150 υποστηρικτές της οργάνωσης, οι οποίοι φώναζαν «ήρωες» και άλλα συνθήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις βουλευτές πρόκειται να αμφισβητήσουν τη νομική διαδικασία, καθώς θα υποστηρίξουν ότι έπρεπε να έχει αρθεί η βουλευτική ασυλία πριν συλληφθούν.
Επίσης, θα αποδώσουν τις συλλήψεις τους σε πολιτική σκοπιμότητα εν όψει των δημοτικών εκλογών.
Νωρίτερα απολογήθηκαν τρία περιφερειακά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Δύο από αυτά τα άτομα αφέθηκαν ελεύθερα. Ο πρώτος είναι ο Δήμος Φραγκάκης, ο οποίος φέρεται ότι είχε επικοινωνήσει περίπου τρεις ώρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με συγγενικό του πρόσωπο, αλλά χωρίς κάποιο άλλο στοιχείο.
Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε, κατά πληροφορίες, ότι έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Ο ανακριτής τού επέβαλε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Ελεύθερος, με την επιβολή του όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αφέθηκε και ο δεύτερος κατηγορούμενος μετά την απολογία του στον ανακριτή.
Ενας ακόμα κατηγορούμενος πήρε προθεσμία για την Πέμπτη το πρωί.
Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος απολογείται την Τετάρτη και ο υπαρχηγός - σύμφωνα με το κατηγορητήριο- της οργάνωσης Χρήστος Παππάς την Πέμπτη.
Οι υπόλοιποι από τους κατηγορούμενους θα απολογηθούν την Τετάρτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτές της υπόθεσης έχουν στοιχεία που «δένουν» τον ποινικό χαρακτηρισμό του «διευθύνοντος» όχι μόνο για τον Νίκο Μιχαλολιάκο αλλά και για τους υπόλοιπους βουλευτές που είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Η ανάκριση φαίνεται να έχει ισχυρά στοιχεία ώστε να μπορεί να αποδώσει κεντρικό καθοδηγητικό ρόλο και στους έξι πολιτικούς, όπως και σε τουλάχιστον δύο εκ των κατηγορουμένων στελεχών του κόμματος, αλλά και αδιάσειστα δεδομένα για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της «εγκληματικής οργάνωσης» ως «δομημένης», γεγονός που είναι κρίσιμο για την ποινική μεταχείριση που θα έχουν οι βουλευτές.
Οι ανακριτές εξέδωσαν εννέα εντάλματα σύλληψης για κατηγορούμενους οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε το σχόλιό σας!