Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Δεν είδε, δεν άκουσε ο διοικητής του Α.Τ. του Αγ. Παντελεήμονα

Συνέντευξη στη ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΜΑ /enet.gr

Δεν υπήρξε ρατσιστικό έγκλημα στον Αγιο Παντελεήμονα. Ούτε έπεσαν στην αντίληψη του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Παντελεήμονα, Ευάγγελου Λεμπιδάκη, ενέργειες της Χρυσής Αυγής, που να παραβαίνουν το νόμο.

 Ο διοικητής θέλησε να διευκρινίσει ότι δεν είναι αυτός ο κατηγορούμενος. Και ότι ο ίδιος, από το 2011 που είναι διοικητής, ενεργούσε πάντοτε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο. Αλλά για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής, που καταγράφηκαν από δημοσιογράφους, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο διοικητής, ούτε είδε ούτε άκουσε... Μεταφέρουμε τη συνομιλία:

«Υπηρετώ στο Αστυνομικό Τμήμα από το 2011. Ούτε εγώ ούτε ο προκάτοχός μου είμαστε κατηγορούμενοι, όπως λανθασμένα ανέφεραν ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης. Κατηγορούμενος είναι συνάδελφος, ο οποίος υπηρετούσε στην Ασφάλεια και αποχώρησε από το Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα το 2011. Μεταφέρθηκε στην Υποδιεύθυνση Αττικής».

- Δεν κατηγορείται κανένας από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα;

«Η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στην προανάκριση. Δεν γνωρίζω περισσότερα. Μόνον ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κατηγορούμενος υπηρετούσε παλαιότερα στην Ασφάλεια Αγίου Παντελεήμονα και όχι στο Αστυνομικό Τμήμα».

- Τα ρατσιστικά περιστατικά τα γνωρίζετε;

«Στο Αστυνομικό Τμήμα, όπως και στην Ασφάλεια, δεχόμαστε καταγγελίες από αλλοδαπούς ή ημεδαπούς. Προχωράμε σε προανάκριση και όταν υπάρχει δράστης και αφορά ποινικά αδικήματα τον παραπέμπουμε πάγια στον εισαγγελέα».

- Πόσους οδηγήσατε στον εισαγγελέα;

«Προσωπικά δεν αντιμετωπίζω προβλήματα. Διότι στη διάρκεια της προανάκρισης δεν διαχωρίζαμε αν κάποιος ήταν αλλοδαπός. Επιπλέον, υπήρχε συνεργασία με το διοικητή Ασφαλείας. Υπάρχουν δικογραφίες. Δεν κουκουλώσαμε υποθέσεις».

- Ποιοι είναι οι δράστες που εντοπίστηκαν;

«Αποκλείεται να αφήσουμε το δράστη να ξεφύγει. Ζητάμε από αυτούς που κατηγορούν την Αστυνομία ότι δεν συλλαμβάνει τους δράστες να φέρουν ντοκουμέντα. Θα αποδειχθεί ότι τα στοιχεία που παρουσιάζουν δεν είναι αληθή. Αντιθέτως, είναι ψευδή».

- Δηλαδή, δεν αντιμετωπίζατε ρατσιστικά φαινόμενα στον Αγιο Παντελεήμονα;

«Δεν αντιμετωπίζαμε προβλήματα στην περιοχή, διότι προχωρούσαμε στις προβλεπόμενες διαδικασίες. Οχι ότι δεν υπήρχαν ζητήματα. Αλλά εμείς συλλαμβάναμε τους δράστες. Από εκεί και πέρα ήταν αρμοδιότητα του εισαγγελέα. Μετά την προανάκριση, θα μπορούσε ο εισαγγελέας να κρίνει αν υπάρχουν ρατσιστικά αίτια. Ας κρίνουν άλλοι. Εξάλλου, υπάρχει και αρμόδια υπηρεσία στη ΓΑΔΑ».

- Ρατσιστικά εγκλήματα δεν είχαν σημειωθεί;

«Δεν σημειώθηκαν ρατσιστικά εγκλήματα στην περιοχή μας».

- Υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα σχετικά με τη συγκρότηση ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής στον Αγιο Παντελεήμονα...

«Δεν ευθύνεται το Αστυνομικό Τμήμα. Δεν υπήρξαν καταγγελίες. Η ΓΑΔΑ παίρνει αυτές τις καταθέσεις».

Μεταφέρουμε στοιχεία από ένα μόνο δημοσίευμα, το οποίο αφορά το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα και είναι ενδεικτικό: Τη νύχτα της 25ης Σεπτεμβρίου 2012, ομάδα 15-20 ατόμων επιτέθηκαν σε αλλοδαπούς που βρίσκονταν στα γραφεία της τανζανικής κοινότητας και σε κατάστημα ιδιοκτησίας Αφρικανών και ο ένας αναγνωρίστηκε από τους μετανάστες. Οι μάρτυρες μεταφέρθηκαν με περιπολικό της Αμεσης Δράσης στο Αστυνομικό Τμήμα. Το θύμα τέθηκε υπό κράτηση, με το πρόσχημα της πιθανής υποβολής μήνυσης από τον αναγνωριζόμενο, ενώ ταυτόχρονα, υπό την απειλή του Αυτοφώρου, πιέστηκε από τους αστυνομικούς προανακριτικούς υπαλλήλους να ανακαλέσει την καταγγελία του και μάλιστα να τη διαψεύσει. Το αποτέλεσμα ήταν να φοβηθούν και οι υπόλοιποι μετανάστες και να απόσχουν από τις μαρτυρικές καταθέσεις.

Στο Αστυνομικό Τμήμα συγκεντρώθηκαν δεκάδες «αγανακτισμένοι κάτοικοι», με την ανοχή των αστυνομικών φρουρών. Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευαν ύβρεις και απειλές εναντίον των μεταναστών-μαρτύρων. Επιπλέον, η ομάδα των ακροδεξιών κυκλοφορούσε ανενόχλητη μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα. Μια γυναίκα, σύμφωνα με όσα υποστήριζε, είχε πρόσβαση ακόμη και στα στοιχεία της δικογραφίας. Η ίδια επιχείρησε μάλιστα, μπροστά σε μάρτυρες, να αφαιρέσει το DVD που είχε παραδώσει η Αμεση Δράση και κατέγραφε την επίθεση. Επικεφαλής της συγκέντρωσης των «αγανακτισμένων» κατοίκων ήταν και οι υποψήφιοι βουλευτές, τότε, της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος και Θέμις Σκορδέλη. Οταν η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ προσπάθησε να αποχωρήσει από το Τμήμα, την προπηλάκισαν, χωρίς να υπάρξει αντίδραση των αστυνομικών.

Τους μήνες που ακολούθησαν, οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό, δίχως να συλληφθεί κανένας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...