Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Formula 1: O Σέννα στην Williams

Formula One 2010 Rd.3 Malaysian GP: Bruno Senn...
Image via Wikipedia
Mετά από μήνες οι φήμες έγιναν πραγματικότητα και ο Bruno Senna θα είναι ο δεύτερος οδηγός της Williams.

Ο νεαρός Βραζιλιάνος πιλότος ανακοινώθηκε επίσημα από το «αφεντικό» της ομάδας σερ Φρανκ Γουΐλιαμς και αναμένεται να είναι ο teammate του Παστόρ Μαλντονάτο για την επερχόμενη αγωνιστική σεζόν στην ομάδα ου Γκρόουβ.

Ο 28χρονος ο ανιψιός του αδικοχαμένου Αϊρτον Σέννα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Formula 1 το 2010 με την HRT χωρίς όμως να μπορέσει να διασφαλίσει τη θέση του για την επόμενη χρονιά (2011). Στη συνέχεια αντικατέστησε τον Νικ Χάιντφελντ στη Renault περίπου από τα μέσα του 2011 (Βελγικό GP). Κι εκεί όμως δεν είχε την αναμενόμενη απόδοση, καταφέρνοντας ωστόσο στο Ιταλικό GP να κερδίσει τους πρώτους του δύο βαθμούς στη Formula 1, τερματίζοντας ένατος.

Στο τέλος της περυσινής αγωνιστικής χρονιάς η Renault αποφάσισε να φέρει τον Κίμι Ραικόνεν στην ομάδα και να δώσει ευκαιρία στον Ρομάν Γκροσεάν, δείχνοντας έτσι την πόρτα της εξόδου στον Σέννα.

Ετσι επόμενος σταθμός στην καριέρα του είναι πλέον η Williams, μία ομάδα που έχει συνδεθεί άμεσα με τον θείο του, Αϊρτον και το θάνατό του. Μάλιστα, η ανακοίνωση της συνεργασίας των δύο πλευρών έρχεται 18 χρόνια μετά τον άδικο χαμό του αξέχαστου Βραζιλιάνου πιλότου. Ηταν στο GP του Σαν Μαρίνο, στην Ιμολα, όταν ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (1988, 1990, 1991) οδηγώντας τότε την FW16 της Williams-Renault άφησε την τελευταία του πνοή στην στροφή Ταμπουρέλο της πίστας. Μετά τον χαμό του η υπόθεση πήρε το δρόμο των δικαστηρίων με την Williams να κατηγορείται για ανθρωποκτονία και τον Πάτρικ Χεντ να πιστώνεται τις βαριές κατηγορίες. Τελικά μετά από αρκετά χρόνια κανείς δεν φυλακίστηκε και στην ουσία θεωρήθηκε ότι ο ίδιος ο Σέννα ήταν υπεύθυνος για το ατύχημα, αν και τα στοιχεία υποδείκνυαν το αντίθετο.

Μετά από αυτά που συνέβησαν 18 χρόνια πριν, η οικογένεια Σέννα συνδέεται και πάλι με την Williams μέσω αυτή τη φορά του 28χρονου Μπρούνο. Ο νεαρός Βραζιλιάνος πιλότος δήλωσε ότι οι δικοί του άνθρωποι του έδωσαν την συγκατάθεσή της για να συμφωνήσει με την ομάδα του Γκρόουβ.

«Πιστεύω ότι όλα συμβαίνουν στη ζωή για κάποιο λόγο, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιος αρνητισμός από την οικογένειά μου. Εχουν ήδη ενθουσιαστεί. Μίλησα με τους παππούδες μου πριν μιλήσω με την μητέρα μου. Η γιαγιά μου ήταν τόσο χαρούμενη και ο παππούς μου πολύ ευχαριστημένος. Ολοι στην οικογένεια ήταν ενθουσιασμένοι, όλοι δούλεψαν σκληρά για αυτό καθώς ήταν ένα οικογενειακό ζήτημα. Είμαστε πολύ ενωμένοι και πολύ ευχαριστημένοι».

Williams FW16 Formula 1 car
Image via Wikipedia
Ο Μπρούνο Σέννα δεν θεωρεί ότι με την παρουσία του στη Williams θα πέσει στους ώμους περισσότερο βάρος ή θα πιεστεί πιο πολύ ψυχολογικά σε σχέση με το παρελθόν.

«Αυτό ήταν κάτι το συνεχές στην καριέρα μου. Ημουν πάντα στο επίκεντρο και αυτό δεν ήταν πρόβλημα. Με έκανε να μαθαίνω με τον δύσκολο τρόπο πως να αντεπεξέρχομαι στην πίεση, επομένως είμαι σε θέση να το διαχειριστώ. Πέρυσι υπήρξε μεγάλη πίεση σε κάποιες περιστάσεις και αναλογικά όλα εξελίχθηκαν ομαλά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η μετακίνησή του στην Williams επιφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος στην Βρετανική ομάδα καθώς ο νεαρός Βραζιλιάνος φέρνει μαζί του σημαντικούς χορηγούς.

Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι η Williams που αναρρώνει από την χειρότερη αγωνιστική εικόνα της στη Formula 1, θα επέλεγε πιλότο, σκεπτόμενη και τον οικονομικό παράγοντα. Τομέα στον οποίο ο Σέννα συνέβαλε σημαντικά.

Πέραν όμως αυτού του θέματος ο 28χρονος πιλότος πέρασε από αρκετά τεστ τόσο σε πίστα όσο και σε εξομοιωτή ενώ παράλληλα ελέγχθηκε και η φυσική του κατάσταση, προτού παρθεί η τελική απόφαση της συνεργασίας.

«Μας πέρασαν από διάφορες δοκιμές χωρίς να κάνουν λόγο για τους χορηγούς αρχικά, ήθελαν απλά να με αξιολογήσουν πριν από οτιδήποτε άλλο. Ο μόνος τρόπος που θα μου έδιναν την ευκαιρία ήταν αν ήταν ευχαριστημένοι με την απόδοσή μου. Κάναμε πολλές δοκιμές μετά από τις οποίες είμαι πλέον σίγουρος ότι θα έχω πολύ καλή απόδοση», δήλωσε ο Σέννα.

Η αλήθεια είναι ότι με την επιλογή του Βραζιλιάνου πιλότου τίθεται εκτός Williams ένας ομοεθνής του, ο Ρούμπενς Μπαρικέλο. Και όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα είναι η πρώτη φορά που ο πολύ έμπειρος πιλότος θα μείνει εκτός F1 τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο ίδιος πάντως δηλώνει αισιόδοξος καθώς σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «το μέλλον είναι ανοικτό».

Όταν ο Σέννα ρωτήθηκε για αυτή την περίπτωση δήλωσε ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε πιλότο. «Δεν είχα την ευκαιρία να του μιλήσω, αλλά εγώ και ο Ρούμπενς έχουμε μια άψογη σχέση από τότε που γνωριστήκαμε. Αυτά έχει το άθλημα. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο ένας να βρίσκεται εντός και ο άλλος εκτός, χωρίς να υπάρχουν προσωπικά προβλήματα μεταξύ τους. Αυτό είναι καθαρά το άθλημα. Ο Ρούμπενς ανέκαθεν το γνώριζε αυτό».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...