Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Παρεμβάσεις από δημοσιογράφο και υπουργό «έδειξαν» οι εισαγγελείς

Το δρόμο για το αρχείο παίρνουν και πάλι οι καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη για παρεμβάσεις στο έργο τους, παρότι στα υπομνήματά τους μιλούσαν για «συστάσεις» οικονομικού παράγοντα μέσω μεγαλοδημοσιογράφου.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η απόφαση για να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση θεωρείται βέβαιη καθώς δεν προέκυψε κανένα νεότερο στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς των δύο Οικονομικών Εισαγγελέων. Μάλιστα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής, στην αναφορά του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, αναφέρει ότι το αίτημα αντικατάστασης των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, αποτελεί «αυθόρμητη εκδήλωση της έντονης δυσαρέσκειάς τους από τη μελετώμενη νομοθετική κατάργησή τους», από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αναφέρει στην έκθεσή του ότι οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης, μίλησαν για τρεις υποθέσεις που αφορούν:
  • τα CDS,
  • τη γνωστή λίστα φοροφυγάδων του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά και
  • την υπόθεση τράπεζας στην οποία εμπλέκεται και δημοσιογράφος.
Ειδικά για την τρίτη υπόθεση, ο κ. Μακρής γράφει στο πόρισμά του ότι: «Ο Γρηγόρης Πεπόνης αναφέρει ότι στις 30 Νοεμβρίου 2011 τον επισκέφθηκε στο γραφείο του γνωστό και έγκριτο δημόσιο πρόσωπο (δημοσιογράφος) και τον πληροφόρησε ότι γνωστός μεγαλοοικονομικός παράγοντας του εξέφρασε απειλές για το πρόσωπό του εξ αιτίας του ότι εκκρεμεί στα χέρια του συγκεκριμένη προκαταρκτική εξέταση...».
Ωστόσο, ο  κ. Μακρής αναφέρει ότι σε καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν εντόπισε στοιχεία που να αποδεικνύουν τις παρεμβάσεις στο έργο των δύο οικονομικών Εισαγγελέων και γι' αυτό καταλήγει ότι πρέπει να τεθούν στο αρχείο. Το πόρισμα  του κ. Μακρή διαβιβάστηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου οι δύο οικονομικοί Εισαγγελείς είχαν δημιουργήσει σάλο όταν παραιτήθηκαν καταγγέλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους. Μάλιστα, οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι «καρατομήθηκαν» από την πολιτική εξουσία επειδή οι έρευνες τους ενόχλησαν «ποικιλώνυμα επιχειρηματικά συμφέροντα».
Στη συνέχεια, κλήθηκαν από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου όπου δήλωσαν ότι ανακαλούν τις παραιτήσεις τους και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Τότε ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε μιλήσει για παρορμητική κινήση από μέρους τους. Τρεις μέρες μετά, όμως, οι δύο οικονομικοί Εισαγγελείς επανήλθαν δηλώνοντας ότι θέλουν να καταθέσουν υπόμνημα.
Η υπόθεση ξανάνοιξε και οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης κατέθεσαν δύο χωριστά χειρόγραφα υπομνήματα στον αντιεισαγγελέα κ. Μακρή, στα οποία ανέφεραν, όπως αποκαλύφθηκε, ότι τους μεταφέρθηκαν συστάσεις   από υπουργό μέσω τρίτου προσώπου για να επισπεύσουν ή να κλείσουν τρεις διαφορετικές υποθέσεις που χειρίζονται. Επιπλέον, σε άλλο σημείο των υπομνημάτων τους ανέφεραν φράση που τους ελέχθη από ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό («άντε τελειώνετε»).
Λόγω των σοβαρότατων καταγγελιών, ο αντιεισαγγελέας κάλεσε στο γραφείο του τους προϊσταμένους των κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, καθώς και συναδέλφους τους, οι οποίοι χειρίστηκαν επίσης τις επίμαχες υποθέσεις μαζί τους. Ο κ. Μακρής ρωτούσε να μάθει αν οι ίδιοι υπέστησαν παρεμβάσεις παρόμοιες με αυτές που ανέφεραν οι δύο οικονομικοί Εισαγγελείς αλλά κανείς δεν επιβεβαίωσε κάποια άμεση ή έμμεση παρεμβάση ή απειλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...