Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Αμερικανική νομική εταιρεία προσέλαβαν Ελληνες ομολογιούχοι κατά του Δημοσίου

Σε αμερικανική νομική εταιρία έχουν καταφύγει χιλιάδες ομολογιούχοι, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να στραφούν κατά του Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση για το “κούρεμα” 75% που υπέστησαν οι επενδύσεις τους στο πλαίσιο του PSI.

Σε αμερικανική νομική εταιρία έχουν καταφύγει χιλιάδες ομολογιούχοι, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να στραφούν κατά του Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση για το “κούρεμα” 75% που υπέστησαν οι επενδύσεις τους στο πλαίσιο του PSI.

Σύμφωνα με τους Financial Times, o Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, ο οποίος εκπροσωπεί 15.000 ιδιώτες Ελληνες ομολογιούχους,
έχει καταφύγει στην Κyros Law, αμερικανική εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη. “Μελετούμε περιπτώσεις που αφορούν αμέλεια, σύγκρουση συμφερόντων, χειραγώγηση σε credit default swaps (CDS) και συναλλαγές με εσωτερική πληροφόρηση (insider trading) σε ελληνικά ομόλογα”, δήλωσε ο Ιωάννης Κυριακόπουλος στους FT, ο οποίος είναι επικεφαλής του γραφείου της Kyros Law στην Αθήνα, ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει πρώην διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ελληνικού συνταξιοδοτικού ταμείου.

Ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ο.Ε.Δ. είναι μια από τις ελληνικές ενώσεις επενδυτών, που μελετούν την πιθανότητα ομαδικής αγωγής εναντίον εγχώριων και διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων, σχετικά με καταχρήσεις σε συναλλαγές στην αγορά, κατά το διάστημα που προηγήθηκε μέχρι να χάσει η Ελλάδα την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, τον Απρίλιο 2010.

Η Kyros Law εκπροσωπεί ήδη την Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία αριθμεί περισσότερα από 3.000 μέλη. Οι πρώην εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία έλαβαν αποζημιώσεις με την μορφή ομολόγων μετά την ρευστοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα το 2008. Η Kyros Law σχολείται με την υπόθεση του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ο.Ε.Δ. και διεξάγει συνομιλίες με άλλες ομάδες Ελληνων ομολογιούχων, μεταξύ των οποίων ταμεία κρατικών πανεπιστημίων και συνταξιοδοτικών οργανισμών.

Η Grant & Eisenhofer, κορυφαία νομική εταιρία των ΗΠΑ για τα δικαιώματα των επενδυτών, πρόκειται να συνεργαστεί με την Kyros σε υποθέσεις Ελλήνων ομολογιούχων.
«Προσβλέπουμε στην συνεργασία μας με την Kyros Law για υποθέσεις στην Ελλάδα, όπου υπάρχει ένα αυξανόμενο κύμα επενδυτικών προσφυγών εξαιτίας της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης στην χώρα», δήλωσαν στην εφημερίδα οι Stuart Grant και Jay Eisenhofer, co-managing directors της επιχείρησης.

Ο κ. Eisenhofer κατέθεσε μια έγγραφη πρόταση το 2011 προς την τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου για την προσφυγή εναντίον υπόπτων για κερδοσκοπία στα ελληνικά ομόλογα, ύστερα από συνάντησή του με ανώτατους Έλληνες αξιωματούχους στην Νέα Υόρκη. Η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε την πρόταση, που περιείχε τον όρο ότι η εταιρία θα πληρωνόταν μόνο αν κέρδιζε, αν και ο κ. Παπανδρέου είχε υποσχεθεί ότι θα στραφεί στα δικαστήρια εναντίον διεθνών τραπεζών με την κατηγορία ότι κερδοσκόπησαν εναντίον της Ελλάδας.

Πάντως, επιφυλακτικοί ως προς την προώθηση της ομαδικής αγωγής εμφανίζονται ορισμένοι νομικοί. «Είναι μια ενδιαφέρουσα άποψη με κάποιες πιθανότητες επιτυχίας εφόσον υπάρχει δυνατός συνεταίρος στις ΗΠΑ, αλλά παραμένει μακρινή πιθανότητα», σχολίασε βετεράνος διεθνής νομικός χρηματοπιστωτικών θεμάτων.

Ο κ. Κυριακόπουλος υποστηρίζει ότι οι ελληνικές και διεθνείς τράπεζες, που μετείχαν ως primary dealers στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, υπέπεσαν σε σύγκρουση συμφερόντων, γιατί εμφανίστηκαν στη  συνέχεια ως πωλητές δομημένων προϊόντων, τα οποία κερδοσκοπούσαν πάνω στην πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Πηγη:newmoney
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...