Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Θεσσαλονίκη: Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνουν οι απάτες σε βάρος ηλικιωμένων

Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο αποτελούν οι απάτες σε βάρος ηλικιωμένων.


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο επιτήδειων (Ρομά) που συνελήφθησαν προ 10ημέρου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Προσποιούμενοι άλλοτε τους ασφαλιστές κι άλλοτε τους εφοριακούς, οι δύο συλληφθέντες - ένας 40χρονος κι ένας 28χρονος - προσέγγιζαν τα ηλικιωμένα θύματά τους, από τα οποία αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, που προορίζονταν για τη δήθεν τακτοποίηση οφειλών συγγενικών τους προσώπων.

Μέχρι τη σύλληψή τους είχε διαπιστωθεί ότι, με την παραπάνω μέθοδο, απέσπασαν από 18 θύματα (στη Θεσσαλονίκη) πάνω από 63.000 ευρώ.

Η έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μετά και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και των ονομάτων τους, οδήγησε στην εξιχνίαση άλλων δύο περιπτώσεων απάτης ηλικιωμένων, στις οποίες "πρωταγωνίστησε" ένας εκ των δύο συλληφθέντων.

Όπως ανακοινώθηκε, ο 40χρονος, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, με την παραπάνω μεθοδολογία, εξαπάτησε δύο ηλικιωμένες, από τις οποίες άρπαξε 16.650 ευρώ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο συλληφθέντες, σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργούσαν μεμονωμένα, ενώ κατά διαστήματα είχαν μαζί τους μία συνεργό, η οποία παραμένει ασύλληπτη.

Οι απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, που είναι τα "εύκολα" θύματα την εποχή της κρίσης, έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με τα κρούσματα να είναι πλέον καθημερινά. Όπως και στην περίπτωση των δύο παραπάνω συλληφθέντων, οι επιτήδειοι συχνά παριστάνουν τους εφοριακούς και ζητούν από τα θύματά τους την εξόφληση οφειλών συγγενικών τους προσώπων, ενώ ενίοτε ισχυρίζονται ότι οι συγγενείς έχουν αγοράσει προϊόντα και δεν τα έχουν πληρώσει.

Ιδιαίτερα "δημοφιλείς" είναι, το τελευταίο διάστημα, οι απάτες με το πρόσχημα της νοσηλείας συγγενικών προσώπων σε νοσοκομεία. Σε αυτή την περίπτωση, οι δράστες τηλεφωνούν - κατά βάση τις νυχτερινές ώρες, ώστε να πετύχουν τον απόλυτο αιφνιδιασμό - σε ηλικιωμένους, στους οποίους συστήνονται ως δήθεν γιατροί, ενώ υποστηρίζουν ψευδώς ότι παιδιά των θυμάτων αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Για να γίνει, όμως, αυτό πρέπει να καταβάλλουν χρήματα ή τιμαλφή.

Οι ηλικιωμένοι πολλές φορές πείθονται και πέφτουν θύματα αυτής της απάτης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ανθυπασπιστή του Ελληνικού Στρατού, που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, κατηγορούμενος ότι με τον παραπάνω τρόπο αποπειράθηκε να εξαπατήσει επτά ηλικιωμένους στη Θεσσαλονίκη.

Σε κάθε περίπτωση, οι διωκτικές αρχές συνιστούν προσοχή και ζητούν από τους πολίτες να συμβουλεύσουν τους ηλικιωμένους συγγενείς τους ότι δεν πρέπει να πείθονται από κανέναν για να παραδίδουν χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...