Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Στον «αέρα» περισσότερες από 600.000 φορολογικές δηλώσεις

Λόγω εμπλοκής με τις διασταυρώσεις των στοιχείων για τους παρακρατούμενους φόρους - Με ρυθμούς χελώνας και οι επιστροφές ΦΠΑ καθώς κατά μέσο όρο η αναμονή φτάνει τις 434 ημέρες


Μπροστά σε ένα απροσδόκητο πρόβλημα που δυνητικά θα μπορούσε να αποτελέσει και «βόμβα» στα θεμέλια της προσπάθειας για την συγκέντρωση εσόδων βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών καθώς έχει υποχρεωθεί να βάλει στον... πάγο εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεις.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε πριν από δύο εβδομάδες όταν και τέθηκαν στη διάθεση του υπουργείου τα στοιχεία από τις δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών από εργοδότες και ασφαλιστικά ταμεία.

Τότε ήταν που η αυτόματη διαδικασία που έχει ενταχθεί για πρώτη φορά φέτος στο πρόγραμμα εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων και μέσω της οποίας γίνεται διασταύρωση των ποσών για τους παρακρατούμενους φόρους, χτύπησε «κόκκινο».

Ο λόγος είναι γιατί σε πολλές περιπτώσεις είτε επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει λανθασμένα στοιχεία είτε διέκοψαν τη λειτουργία τους είτε επειδή δεν έχουν αποδώσει το φόρο δεν τα υπέβαλαν. Δεν λείπουν και περιπτώσεις όπου φοροτεχνικοί προκειμένου να γλιτώσουν φόρο για τους πελάτες τους έχουν δηλώσει υψηλότερα ποσά φόρων που παρακρατήθηκαν σε σχέση με τα πραγματικά.

Το κοινό αποτέλεσμα σε όλες τις περιπτώσεις είναι η διασταύρωση να εντοπίζει πρόβλημα και να μην εκδίδεται το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών θα έχει να αντιμετωπίσει και την «τρύπα» των περίπου 250.000 δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί αν και έχει λήξει η προθεσμία υποβολής τους και οι οποίες αναμένεται να εισαχθούν στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έως τις 30 Αυγούστου αλλά αφού προηγηθεί πρώτα η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Και στον συνολικό αριθμό των δηλώσεων που είτε δεν έχουν κατατεθεί, είτε έχουν μπλοκαριστεί λόγω του τεχνικού ζητήματος της διασταύρωσης των στοιχείων για τους παρακρατούμενους φόρους, θα πρέπει να υπολογιστούν και οι περίπου 130.000 των φορολογουμένων που έχουν κληθεί στην εφορία για έλεγχο των δικαιολογητικών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...