Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013

Τι αλλάζει στη συλλογή των αποδείξεων

Αλλαγές στον τρόπο συλλογής των αποδείξεων μελετά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μειώσει τη φοροδιαφυγή σε κλάδους που καταγράφουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας αλλά και να αυξήσει τα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την 1η Ιανουαρίου του 2014, θα αναγνωρίζονται αποδείξεις μόνο από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους που χτυπούν κόκκινο στη φοροδιαφυγή όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και κέντρα διασκέδασης.

Οι φορολογούμενοι δεν θα συλλέγουν αποδείξεις από όλες τις συναλλαγές τους, όπως ισχύει σήμερα, π.χ. από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς εκδίδουν αποδείξεις.

Από την άλλη, αναμένεται να θεσπιστούν ειδικά φορολογικά κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων, μέσω της παροχής συγκεκριμένων φορο-εκπτώσεων.

Για παράδειγμα, για κάθε συναλλαγή που θα γίνεται με πιστωτική κάρτα, ο φορολογούμενος να κερδίζει μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 20% ή από το 13% στο 10%.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα καταργηθεί η ποινή που επιβάλλεται σήμερα (22%) επί της αξίας των αποδείξεων που δεν έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος, σύμφωνα με τον νόμο (το 25% του εισοδήματος σε αποδείξεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...