Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Πέντε εταιρείες είχαν «αρπάξει» τα προσωπικά δεδομένα των μισών Ελλήνων

Σοβαρές διαστάσεις παίρνει το θέμα της υποκλοπής «μαμούθ» από τα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων


Τα στοιχεία τουλάχιστον των μισών Ελλήνων φορολογούμενων φαίνεται πως κατέχουν στα χέρια τους επιτήδειοι, μέσω, μιας καλά οργανωμένης προσπάθειας υποκλοπής από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. 

Το θέμα ήρθε πρόσφατα στο φώς της δημοσιότητας (9/08/2013) μετά το πρόστιμο 150.000 ευρώ που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην ΓΓΠΣ, αλλά είχε ήδη ανοίξει από τις 21-11-2012 με δελτίο τύπου της Αρχής και τον Οκτώβριο του 2012 ξεκίνησε μια σειρά διοικητικών ελέγχων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Οι έλεγχοι επεκτάθηκαν εντός του 2013 και σε άλλες εταιρείες.

Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής» η μεγαλύτερη υποκλοπή φορολογικών και προσωπικών δεδομένων στη χώρα έγινε μέσα από το σύστημα της ΓΓΠΣ.

Οπως προέκυψε από τις έρευνες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων οι πρώτες ενδείξεις για την υποκλοπή υπήρχαν από το 2010, ωστόσο, οι έρευνες άρχισαν να αποδίδουν καρπούς μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, ενώ οι έρευνες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρώσει η Αρχή τις έρευνές της και να συντάξει το πόρισμά της, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περί τους δύο μήνες για να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες κατά «εταιριών εμπορίας προσωπικών δεδομένων», ώστε να δημοσιοποιηθούν οι ονομασίες τους.

Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα. Ακόμα και μέχρι πέρυσι τον Σεπτέμβριο, τα κυκλώματα να συνεχίζουν τη δράση τους και να υπεξαιρούν στοιχεία από τη ΓΓΠΣ.

Την αποκάλυψη αυτής της υποκλοπής έκανε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ωστόσο, το ανώτερο πρόστιμο προς την ΓΓΠΣ που προβλέπεται από το νόμο είναι ύψους 150.000 ευρώ.

Οι έρευνες της ΑΠΠΔ και της ΕΛ.ΑΣ. έχουν βάλει στο στόχαστρο τουλάχιστον πέντε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς εμπορίας προσωπικών δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...