Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Πρώτος νεκρός από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Συναγερμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Ένας συνάνθρωπός μας έχασε την ζωή του από επιπλοκές που σχετίζονται από τον ιό του Δυτικού Nείλου σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας.Στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχει σημάνει συναγερμός και οι επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία των κρουσμάτων είναι σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο αριθμός των κρουσμάτων με λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου ανέρχεται πλέον σε 35, ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται και ένας θάνατος λόγω των επιπλοκών της λοίμωξης. Πρόκειται για 81χρονο ο οποίος είχε επιβαρυμένο ιστορικό υγείας και που νοσηλευόταν με λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος σε νοσοκομείο της Αττικής.

Η πλειονότητα των σοβαρών περιστατικών του ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίζεται στην Αττική περισσότερα από 20 άτομα εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα μετά τη μόλυνση με τον ιό του Δυτικού Νείλου στο λεκανοπέδιο. Τα υπόλοιπα κρούσματα αφορούν στις περιοχές της Καβάλας, της Ξάνθης και της Θεσσαλονίκης.

Ο μεγάλος φόβος των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ έγκειται στο γεγονός ότι ο μικροοργανισμός που μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών απειλεί να επεκταθεί προς Νότο και συγκεκριμένα σε Πελοπόννησο και Κρήτη.
Με βάση τα έως τώρα επιβεβαιωμένα κρούσματα, οκτώ περιοχές της χώρας έχουν κηρυχθεί «επηρεαζόμενες» από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Πρόκειται για τους δήμους Σπάτων – Αρτέμιδος Παιανίας, Παλλήνης και το δημοτικό διαμέρισμα Πικερμίου στην ανατολική Αττική, καθώς και για τους δήμους Μενεμένης – Αμπελοκήπων, Ευόσμου – Κορδελιού, Ωραιοκάστρου και το 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης. Οι εν λόγω περιοχές έχουν ήδη μπει σε καραντίνα από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, αποκλείοντας τους αιμοδότες που ζουν ή εργάζονται σε αυτές.

Να υπενθυμισθεί εδώ ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας το 2010, προκαλώντας τον θάνατο τριάντα πέντε ατόμων, κυρίως ηλικιωμένων, με χρόνια νοσήματα. Το 2011 καταγράφηκαν εννέα θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ενώ το 2012 κατέληξαν δεκαοκτώ ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας.

iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...