Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Πληρώνει όσα-όσα για να γλυτώσει τη φυλακή ο Λαυρεντιάδης

Η αγωνία του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη να μην προφυλακιστεί για τις κατηγορίες του ξεπλύματος, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης είναι πλέον έκδηλη.
Επιχειρεί, όπως εκτιμούν οι νομικοί κύκλοι, να είναι ο πρώτος στον οποίο θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος που ψήφισε τον Αύγουστο -και μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου- η κυβέρνηση και εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο σε όσους επιστρέφουν τα χρήματα και αποκαθιστούν την οικονομική ζημία που έχουν προκαλέσει σε επιχειρήσεις.
Για το λόγο αυτό «έτρεξε» να επιστρέψει αρχικά τα 51 εκατομμύρια ευρώ -που είχε υπεξαιρέσει- στην Proton Bank παραδεχόμενος ουσιαστικά την πράξη του και τώρα έχει δηλώσει ότι προτίθεται να επιστρέψει ακόμη 200 εκατομμύρια.
Το ποσό αυτό δεν είναι αυθαίρετο, αλλά αποτελεί το αίτημα της νέας Proton Bank που έχει δηλώσει ότι θα παραστεί ως πολιτικώς ενάγουσα σε βάρος του για τα δάνεια-μαϊμού που φέρεται ότι έχει αποσπάσει ο επιχειρηματίας για την πώληση σε φίλους και συνεργάτες του δικών του επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδας και τις μηνυτήριες αναφορές της Νέας Proton συνολικά με διάφορες μεθοδεύσεις εκταμίευσε μέσα σε ελάχιστους μήνες συνολικά δάνεια ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ με ελάχιστες ή καθόλου εγγυήσεις παρακάμπτοντας ουσιαστικά κάθε διαδικασία εσωτερικού ελέγχου.
Σήμερα λήγει η 4η προθεσμία για εξηγήσεις
Η σημερινή 18η Ιανουαρίου είναι η ημέρα που λήγει η 4η κατά σειρά προθεσμία που έχει λάβει από τον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση ο γνωστός επιχειρηματίας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τα αδικήματα με βάση τα οποία ελέγχεται ο ίδιος και ακόμη 31 πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος.
Οι υπόλοιποι 30 έχουν ήδη καταθέσει τα υπομνήματά τους, μέσω των συνηγόρων τους και απομένει ο κ. Λαυρεντιάδης για να περάσουμε στην επόμενη φάση της διαδικασίας. Δηλαδή είτε να απαγγελθούν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που σημαίνει απολογίες και ενδεχόμενες προφυλακίσεις είτε να αρχειοθετηθεί μέρος ή το σύνολο της υπόθεσης για όποιον από τους ελεγχόμενους δεν προκύπτουν έστω αποχρώσες ενεδίξεις ενοχής.
Η κρίση καμπή
Η υπόθεση πάντως βρίσκεται στο πιό λεπτό της σημείο καθώς ο νέος ευεργετικός νόμος ορίζει σαφώς ότι η επιστροφή των χρημάτων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν ο εισαγγελέας ασκήσει ποινική δίωξη.
«Η επιστροφή χρημάτων αποτελεί ένα ισχυρό ατού στα χέρια του Λαυρεντιάδη και των δικηγόρων του, που θα μπορούν να το εκμεταλλευτούν και στα επόμενα στάδια της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης και κυρίως όταν φτάσει η κρίσιμη ώρα της απολογίας του, οπότε και τίθεται επί τάπητος το κρίσιμο για κάθε κατηγορούμενο ζήτημα ενδεχόμενης προφυλάκισης», επισημαίνουν εισαγγελικές πηγές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».
Σήμερα πάντως δεν αποκλείεται να ζητηθεί και νέα προθεσμία από τους συνηγόρους του επιχειρηματία με την αιτιολογία ότι έχει προστεθεί στη δικογραφία και νέο έγγραφο της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος που αφορά στον τρόπο της διακίνησης και τους τελικούς αποδέκτες των 54 από τα συνολικά 701 εκατομμυρία ευρώ των δανείων μαϊμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:


PROTON BANK ΓΙΑ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ: «ΗΓΕΙΤΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ»

 Νέα δίωξη για ξέπλυμα κατά του Λαυρεντιάδη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...