Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Οι δέκα «στόχοι» του Χριστόδουλου Ξηρού

Τι έλεγε στην απολογία του το 2007 και τι ερευνά η Αντιτρομοκρατική


«Δεν υπάρχει περίπτωση να με πλησίαζε καν μια οργάνωση σαν τη 17Ν» έλεγε στην απολογία του το 2007 ο Χριστόδουλος Ξηρός


«Δεν υπάρχει περίπτωση να με πλησίαζε καν μια οργάνωση σαν τη 17Ν. Είμαι ακατάλληλος, σε απαγορευτικό σημείο, για δύο πολύ σημαντικούς λόγους: γιατί είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων, των συγκρούσεων, είμαι πασίγνωστος στους χώρους της Αριστεράς, συνδικαλιστής από τα μαθητικά μου χρόνια, ομιλητής σε συγκεντρώσεις, σε εκδηλώσεις κ.λπ., με λίγα λόγια είμαι γνωστός στους διωκτικούς μηχανισμούς με προσαγωγές, συλλήψεις. Είμαι αυτό που λέμε "καμένος". Δεύτερος εξίσου σημαντικός απαγορευτικός λόγος: είμαι χοντρός, ψηλός και θορυβώδης. Δεν περνάω απαρατήρητος από πουθενά...».


Απόσπασμα από την απολογία του Χριστόδουλου Ξηρού τον Νοέμβριο του 2007 στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο για τη δράση της 17Ν. Την τελευταία φράση στην απολογία του, «Χτυπάτε, αλυσοδένετε τα μέλη - τον νου μου, την ψυχή, την αφήνετε ελεύθερη, σκλάβοι του Δία», την επικαλείται στο πρόσφατο μανιφέστο του. Ωστόσο σε εκείνη την απολογία ο 56χρονος δραπέτης (ο οποίος πλέον εμφανίζεται ως πρώην μέλος της 17Ν) απαρνιόταν την ένοπλη δράση του, δήλωνε ότι εξανίστατο με τη σκευωρία σε βάρος του και στρεφόταν εναντίον των ΜΜΕ, γιατί ανάμεσα στ' άλλα «δείχνουν ατάλαντες κουνίστρες και προβάλλουν ταινίες που εκθειάζουν τη βία»! Για να συμπληρώσει αμέσως μετά, σε εκείνη την απολογία, «η δική μου η γενιά μεγάλωσε με τα πρότυπα του Καραϊσκάκη, του Κανάρη· στολίζαμε τους τοίχους μας με πορτρέτα του Τσε και του Βελουχιώτη». Δηλαδή αναφέρει σχεδόν όλα τα πορτρέτα που υπήρχαν στο βίντεο που έστειλε προ διημέρου.

Λίστα «υποψήφιων» στόχων
Η απολογία αυτή «διαβάζεται» πάλι από τους επιτελείς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αφού σε αυτήν δεν εντοπίζονται μόνο σημαντικές ομοιότητες με το πρόσφατο μανιφέστο του 56χρονου δραπέτη σε σχέση με τους... ήρωες του '21, τους πρωταγωνιστές του Εμφυλίου ή τα «εγκλήματα του κεφαλαίου». Σε εκείνη την απολογία του ο 56χρονος Χριστόδουλος Ξηρός προχωρούσε σε απειλητικές αναφορές εναντίον διαφόρων προσώπων που σχετίζονται με διάφορες επιθέσεις δράσης της «17 Νοέμβρη» και κυρίως αυτοπτών μαρτύρων που φαίνεται να είχαν προχωρήσει σε επιβαρυντικές καταθέσεις σε βάρος του 56χρονου δραπέτη.

Η ΕΛ.ΑΣ. με την ανάγνωση των αναφορών του Χριστόδουλου Ξηρού επιχειρεί να δημιουργήσει μια λίστα των «υποψήφιων» στόχων του, πέρα από τα πρόσωπα «υψηλού κινδύνου» που θεωρούνται παραδοσιακοί στόχοι του εγχώριου αντάρτικου πόλης.

Οταν το καλοκαίρι του 2002, στον Πειραιά, εξερράγη η βόμβα στα χέρια του αδελφού του, ο Χριστόδουλος Ξηρός δήλωνε στα «Νέα» (8 Ιουλίου 2002) ανήξερος και εκνευρισμένος: «Καλό θα ήταν να μην κάνουμε τους αναλυτές και τους σεναριογράφους. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Σάββας τούς έπεσε από τον ουρανό και τώρα βλέπω ότι προσπαθούν να του φορτώσουν πράγματα με τα οποία δεν έχει καμιά σχέση. Τον άνθρωπό μας όμως δεν θα τον αφήσουμε στα νύχια τους...».

Οταν συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα, ομολόγησε τη συμμετοχή του αλλά στη δίκη που ακολούθησε (Ιούλιος 2003) υποστήριξε: «Υπέγραψα την ομολογία μου γιατί από την Αντιτρομοκρατική μού έλεγαν ότι αν δεν το κάνω θα παραλάβω τον αδελφό μου στο κουτί με τα λουλούδια. Στην Αστυνομία μού έδιναν καφέδες και πορτοκαλάδες κι είχα αρχίσει να νιώθω ένα σφίξιμο στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου και αισθανόμουν έναν παράλογο πανικό. Με απειλούσαν να συνεργαστώ γιατί αλλιώς θα με έριχναν από τον 12ο όροφο της Ασφάλειας».

Και έτσι λοιπόν στα τέλη του 2007 ο Χριστόδουλος Ξηρός εμφανίζεται με 250 σελίδες σημειώσεων και προχωρεί σε σειρά αναφορών που προβληματίζουν ξανά την ΕΛ.ΑΣ, ύστερα και από την αποστολή του βίντεο και του απειλητικού κειμένου.

«Στοχοποίησε» τους μάρτυρες
Ενα από τα πιο σημαντικά σημεία είναι αυτό που μιλάει για τους δέκα αυτόπτες μάρτυρες στο εν λόγω δικαστήριο. Οπως σημειώνει, «έχω καταδικαστεί με κραυγαλέους ψευδομάρτυρες - αναγνωριστές και τίποτε άλλο. Συγκεκριμένα: Στο Νορντίν με τον ανεκδιήγητο Κ., που με αναγνώρισε μέσω της γυναίκας του, με τη Σ., θα τα πω στην ώρα τους. Στα Σεπόλια με τον εμπαθή Κ., στον Μαρινόπουλο με τον άθλιο Ν., στα ΕΛΤΑ Αιγάλεω με τον Γ. και τον άλλο, το τσιράκι του, στην Τράπεζα Εργασίας Περιστερίου με τον Γ., τον Μ., με εκείνη την κυρία Γκ. από την ΕΒΓΑ που έβλεπε χοντρούς, αλλού βέβαια, όχι στη ληστεία, δεν έχει σημασία, πάλι ο Χριστόδουλος... Να μην ξεχνιόμαστε, και με τον μάρτυρα Β. Με αυτούς τους ψευδομάρτυρες μου έριξε τα 10 ισόβια ο Μαργαρίτης (ο πρόεδρος του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου) ο δίκαιος».

Στην απολογία του πριν από περίπου επτά  χρόνια ο Χριστόδουλος Ξηρός έδειχνε την ίδια εμμονή με τους ήρωες του '21, τους οποίους μνημόνευσε τουλάχιστον σε επτά σημεία. Οπως ανέφερε σε ένα από αυτά, «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης δολοφονήθηκε πισώπλατα στο Φάληρο. Ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας εις θάνατον. Ο Νικηταράς ο "Τουρκοφάγος" πέθανε από πείνα. Και τόσοι άλλοι».

Ενώ σε άλλο σημείο μιλούσε για την ανάγκη απαλλοτριώσεων των τραπεζών: «Να θυμίσω τον Στάλιν με τις ληστείες για τη χρηματοδότηση των μπολσεβίκων, τον Ντουρούτι, αυτήν τη μεγάλη μορφή του αναρχικού κινήματος στην Ισπανία, ο οποίος είχε φτάσει μέχρι τη Λατινική Αμερική ληστεύοντας τράπεζες, όχι για να τα βάλει στην τσέπη του. Οταν σκοτώθηκε, είχε μόνο τα ρούχα που φορούσε αυτός ο άγνωστος αγωνιστής. Και ο δικός μας ο Δημοκρατικός Στρατός με απαλλοτριώσεις τραπεζών έλυνε το πρόβλημα της επιμελητείας».

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 21 Ιανουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...