Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Στα € 700 εκατ. η τρύπα λόγω ενστόλων

Φωτιά στον προϋπολογισμό του 2014 βάζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους, καθώς – μαζί με την αντίστοιχη για τους δικαστικούς – αναμένεται να τον επιβαρύνει με 700 εκατ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αν η απόφαση του ΣτΕ κινείται στο πλαίσιο των πληροφοριών που έγιναν γνωστές, για 150.000 ένστολους, το κόστος είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ και για 4.000 δικαστές είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ, μαζί με τα αναδρομικά. 

Εντονη ανησυχία και ενόχληση εξέφραζαν χθες κυβερνητικές πηγές, καθώς κινδυνεύει να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός και η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση ήλπιζε να πάρει μια ανάσα με την εμφάνιση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2013 και να μοιράσει το κοινωνικό μέρισμα από αυτό (το 70%, όπως προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα). Τώρα, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα. 

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών πάντως διαβεβαίωσε μιλώντας στα «ΝΕΑ» πως κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμφωνήθηκε ότι «δεν θα μπουν νέοι φόροι» ως ισοδύναμο ούτε θα επιβαρυνθούν άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Η κυβέρνηση, πάντως, αναζητά τρόπους να επιστρέψει τουλάχιστον ένα μέρος του βάρους στους ίδιους, δικαστικούς και στρατιωτικούς, με διαφορετικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...