Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Ανοιχτά καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Οι ώρες λειτουργίας

Ποιοι αντιδρούν - Έκκληση ΕΣΕΕ για αποφυγή εντάσεων


Ανοιχτά θα παραμείνουν σήμερα Κυριακή 19 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων. 


Η λειτουργία των καταστημάτων είναι προαιρετική από τις 11 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα για την Αθήνα και έως τις 8 το βράδυ για τη Θεσσαλονίκη. Οι χειμερινές εκπτώσεις άρχισαν στις 14 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν στις 28 Φεβρουαρίου.

Σε ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας αναφέρεται ότι στο διάστημα των εκπτώσεων, και σύμφωνα με το άρθρο 16, παρ.1 του ν.4177/2013, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014 με προτεινόμενο, από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ωράριο 11.00- 18.00.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

- Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

- Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται, αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.

Όσον αφορά τους καταναλωτές, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συστήνει να επιλέγουν τα προϊόντα που προτίθενται να προμηθευτούν, ύστερα από έρευνα της αγοράς και με γνώμονα την ποιότητα και την τελική τιμή έκπτωσης.

Αντιδράσεις

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Κυριακή, ενώ κάλεσμα σε προγραμματισμένη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 12:00 έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων του νομού κάλεσε σε απεργιακή συγκέντρωση τα μέλη της στο εμπορικό κέντρο «Μακεδονία» στις 10.30.

Έκκληση ΕΣΕΕ για αποφυγή εντάσεων

Σύσταση για αποφυγή εντάσεων κατά το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων απευθύνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης.

Συγκεκριμένα, παρακαλεί θερμά "εργοδότες, εργαζόμενους και αυταπασχολούμενους στο λιανικό εμπόριο να αποφύγουν τις όποιες εντάσεις, που κάνουν κακό στην αγορά του κέντρου των πόλεων και κατ' επέκταση βλάπτουν το ελληνικό εμπόριο".

Ο κ. Κορκίδης υπενθυμίζει ότι "η Κυριακή 19 Ιανουαρίου είναι σύμφωνα με τον νόμο, μια από τις επτά Κυριακές που ισχύει προαιρετικά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων" και απευθυνόμενος στους εμπόρους τονίζει ότι "οφείλουμε να σεβαστούμε την όποια απόφαση των συναδέλφων μας".

"Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος όλα θα κυλήσουν ομαλά και ελπίζω τόσο οι έμποροι όσο και οι καταναλωτές να μείνουν ικανοποιημένοι από μία ιδιαίτερη ημέρα των χειμερινών εκπτώσεων", καταλήγει.

Η σημερινή ημέρα, μία από τις 7 Κυριακές του χρόνου, που ο νέος νόμος του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων.

Ωστόσο, φορείς των εμποροϋπαλλήλων αντιδρούν, έχοντας προκηρύξει 24ωρη απεργία, και διοργανώνοντας συγκεντρώσεις με την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων πάντως, η απεργία δεν θα επηρεάσει την λειτουργία των καταστημάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να διχάσει τον εμπορικό κόσμο, πιστή στα αντικοινωνικά της σχέδια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...