Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Χάκερ αποκωδικοποίησαν το βίντεο-προκήρυξη του Χρ. Ξηρού

Τα ηλεκτρονικά ίχνη που κρύβουν η προκήρυξη και το βίντεο που δημοσίευσε ο Χριστόδουλος Ξηρός σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αποκαλύπτουν χάκερ σε δημοσίευμα εφημερίδας.


Έπειτα από την επεξεργασία του ψηφιακού υλικού, οι «ειδικοί» στην αποκωδικοποίηση των αρχείων παραχώρησαν δύο σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες αποκαλύπτουν το καλά προετοιμασμένο σχέδιο του Ξηρού και της υποστηρικτικής ομάδας που έχει στη διάθεσή του.


Όπως προκύπτει από τα ίχνη του αρχείου τύπου pdf που είχε γραφτεί η προκήρυξη του Ξηρού, είχε τροποποιηθεί την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 12:51:54 μμ. Αυτό ερμηνεύεται από τους ειδικούς με δύο τρόπους.

Ο πρώτος είναι ότι το παραληρηματικό κείμενο του Ξηρού υπήρχε στον διακομιστή (server) της ιστοσελίδας Indymedia από τη συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία. Εστάλη δηλαδή την Πέμπτη στην ιστοσελίδα και δεν δημοσιεύτηκε μέχρι και τη Δευτέρα.

Η δεύτερη πιθανή εξήγηση είναι ότι ο Ξηρός έγραψε το κείμενο το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης. Το μόνο που προδίδεται για τον υπολογιστή στον οποίο δακτυλογραφήθηκε η προκήρυξη είναι ότι ο Ξηρός είχε μηδενίσει την ημερομηνία στη «μητρική» του κομπιούτερ, αναγράφοντας Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 1900.

Όμως και το αρχείο του βίντεο έκρυβε ακόμη ένα στοιχείο. Αποκαλύφθηκε ότι τροποποιήθηκε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 6:16:52 μμ. Επίσης ερμηνεύεται με τους παραπάνω δύο τρόπους το εν λόγω ηλεκτρονικό ίχνος, ότι δηλαδή είτε εστάλη το απόγευμα της Κυριακής στο Indymedia και παρέμεινε στον server μέχρι τη Δευτέρα, είτε η εγγραφή έγινε τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Προκήρυξη και βίντεο δημοσιεύθηκαν ως ένα αρχείο με τη μορφή zip τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στη 1:50 μμ. Την ίδια μέρα στις 5:49 μμ «ανέβηκε» και το μανιφέστο του Ξηρού. Από την ανάλυση που έκαναν χάκερ στο βίντεο διαπίστωσαν ότι είναι χαμηλής ανάλυσης και είναι τραβηγμένο πιθανότατα από κινητό τηλέφωνο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Ξηρός είχε βοήθεια στη χρήση των ηλεκτρονικών μηχανημάτων, καθότι όντας φυλακισμένος η επαφή του με την τεχνολογία είναι περιορισμένη.

Αντιθέτως, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι σε γιάφκες των «Πυρήνων» έχουν βρεθεί προκηρύξεις και υπολογιστές.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...