Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Υπάλληλοι του ΙΚΑ άρπαξαν 15-20 εκατ. ευρώ !

Τεράστια απάτη σε βάρος του ΙΚΑ ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ διερευνά τις τελευταίες ημέρες η Οικονομική Αστυνομία. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση διαφθοράς μπορεί να υπερβαίνουν τα 300, ενώ υπολογίζουν τα απολεσθέντα για το Ιδρυμα ποσά σε 15-20 εκατ. ευρώ. Από τις έρευνες προκύπτει ότι το ΙΚΑ Καλλιθέας είναι η βάση του πολυσύνθετου κυκλώματος, το οποίο, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, είναι πιθανόν να έχει επεκτείνει τη δράση του και σε άλλα υποκαταστήματα στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια.
Οι αξιωματικοί του Τμήματος Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Οικονομικής Αστυνομίας μιλούν για τη «συστηματική δράση επίορκων υπαλλήλων σε συνεργασία με ιδιώτες κατά τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια η οποία επέφερε τεράστια ζημιά στο ΙΚΑ». Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», έναυσμα της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. ήταν σχετικά ενημερωτικά σημειώματα υπευθύνων του ΙΚΑ οι οποίοι ανακάλυψαν την καταλήστευση του Ιδρύματος.
Από την εσωτερική έρευνα έχει προκύψει ότι τουλάχιστον 20 υπάλληλοι έρχονταν σε συνεννόηση με εκατοντάδες ιδιώτες οι οποίοι ζητούσαν την καταβολή από το ΙΚΑ χιλιάδων ευρώ για υποτιθέμενη νοσηλεία τους. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ καθώς κανείς δεν ήταν ασθενής. Για την εισαγωγή στο νοσοκομείο και τη νοσηλεία τους είχαν προσυνεννοηθεί με τους υπαλλήλους του Ιδρύματος.
Ορισμένοι από τους ιδιώτες-«ασθενείς» φέρεται μάλιστα ότι έχουν παραδεχθεί πως «προ μεγάλου χρονικού διαστήματος δεχθήκαμε τηλεφώνημα από υπαλλήλους του ΙΚΑ στην Καλλιθέα οι οποίοι μας ρώτησαν αν θα θέλαμε να βγάζουμε ένα σεβαστό ποσό κάθε μήνα, αν θέλουμε να έχουμε ένα καλό χαρτζιλίκι. Μας πρότειναν λοιπόν να εμφανιζόμαστε ως ασθενείς νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία ή να ζητάμε άλλες ιατρικές υπηρεσίες. Αυτοί θα εξέδιδαν τις σχετικές βεβαιώσεις και θα προχωρούσαν στις σχετικές καταγραφές στα βιβλιάριά μας. Εμείς θα πηγαίναμε να εισπράξουμε από τα ταμεία του ΙΚΑ τα χρήματα για την ανύπαρκτη νοσηλεία μας. Θα κρατούσαμε ένα μικρό ποσοστό και τα υπόλοιπα θα τα δίναμε στους ίδιους που έστησαν την κομπίνα...».
Δεκάδες που γνωρίζουν ή συσχετίζονται με την υπόθεση της απάτης παρελαύνουν καθημερινά για να καταθέσουν στον 13ο και στον 14ο όροφο του Μεγάρου της ΕΛ.ΑΣ. στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απάτες σε βάρος ασφαλιστικού ταμείου και ίσως μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που έχει χειρισθεί η νεοσύστατη υπηρεσία.
Το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας ασχολείται με τις παραβάσεις σε βάρος Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Περίθαλψης, όπως μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, παράνομη συνταγογράφηση, ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις, υπερτιμολόγηση φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού και μη έκδοση αποδείξεων παροχής ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...