Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Με απεργίες απειλούν οι ναυτεργάτες

Σύμφωνα με απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας οι ναυτεργάτες ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, οποιασδήποτε μορφής και με όλα τα μέσα που διαθέτουν, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας ,η ΠΝΟ «δεν είναι δυνατόν πλέον να παρακολουθεί ως θεατής το πετσόκομμα των κατακτήσεων των Ελλήνων ναυτικών και θα αναλάβει πρωτοβουλίες συνδικαλιστικής δράσης»

Η ΠΝΟ δηλώνει αντίθετη με οποιαδήποτε κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και την υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ, ένα θέμα το οποίο εξετάστηκε στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο.

Το συνδικαλιστικό όργανο των ναυτικών ζητεί να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΓΕΝΕ και να ιδρυθεί ειδικό ταμείο ανεργίας για τους ναυτεργάτες, το ΝΑΤ να διατηρήσει την αυτοτέλειά του με άμεση επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να σταματήσουν οι περικοπές των συντάξεων, ενώ κάνει λόγο για απάνθρωπες περικοπές στους μισθούς, μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Μιλά επίσης για επιδείνωση του επιπέδου της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ναυτεργατών και των οικογενειών τους από την επαπειλούμενη ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ.

Η ΠΝΟ ζητά τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ΕΛΟΕΝ (Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών) που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο από πόρους των ναυτικών και όχι από το κράτος, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι "έβαλε χέρι" στα αποθεματικά του λογαριασμού.

Σύμφωνα με τους ναυτεργάτες, ο λογαριασμός του ΕΛΟΕΝ από το 1950 θα έπρεπε υποχρεωτικά να είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, με ένα νέο νόμο το 1997 δόθηκε η δυνατότητα στην τράπεζα να διαχειριστεί ένα μέρος των χρημάτων και να τα μετατρέψει σε ομόλογα. Έτσι μετά το "κούρεμα" των ομολόγων για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, από τα 51,5 εκατομμύρια ευρώ στο λογαριασμό, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 32 εκατ., τονίζουν πηγές της ΠΝΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...