Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Βουλιάζουν τα δάνεια και οι λιανικές πωλήσεις - Σε νέο ρεκόρ η ανεργία


Την ώρα που Μπαρόζο και Παπαδήμος αντάλλασσαν ευχές και υποσχέσεις για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα και για ενίσχυση της ροής κονδυλίων έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να ξεκολλήσει από το τέλμα της ύφεση, νέα στοιχεία έρχονταν στο φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι μόνο με ευχές δεν επιστρέφει η ανάπτυξη.
Το πρώτο σοκ ήρθε από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τις χορηγήσεις νέων δανείων, αφού τον Ιανουάριο ενισχύθηκε η αρνητική τάση των προηγούμενων μηνών, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για την επόμενη ημέρα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, οι χορηγήσεις νέων δανείων στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν περαιτέρω κατά 3,3% μέσα σε έναν μήνα και αναμφίβολα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι η μείωση στο κλάδο του εμπορίου έφτασε στο 6,6%, στις κατασκευές στο 7,6%, σε ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις στο 7,3%, στα νοικοκυριά στο 4,1%.
Το δεύτερο σοκ ήρθε από τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής για το λιανικό εμπόριο, καθώς δείχνουν ότι τον Δεκέμβριο, έναν μήνα αγορών λόγω εορτών, οι πωλήσεις «βούτηξαν» ακόμα στα καταστήματα τροφίμων! Ειδικότερα στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 6,9%, στα πολυκαταστήματα 1,5%, στα είδη ρουχισμού 17,2%, στα οικιακά είδη 15,3%, ενώ «ολοκαύτωμα» χαρακτηρίζεται η μείωση των πωλήσεων κατά 22,9% στα πρατήρια καυσίμων. Συνολικά, δε, το 2011 οι καθαρές πωλήσεις στο κλάδο του λιανικού εμπορίου μειώθηκαν κατά 10,2% και είναι απορίας άξιον τι μπορεί να περιμένει κανείς το 2012 μετά από τις μειώσεις που αποφασίστηκαν ακόμα και στους κατώτερους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι το 2009, πριν καν ξεσπάσει η κρίση, πριν καν ξεκινήσουν οι δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, τα νοικοκυριά είχαν μειώσει τη μέση μηνιαία δαπάνη τους κατά 3,6%, όπως αποκαλύπτει σχετική έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ.
Το τρίτο σοκ ήρθε από έρευνα του ΚΕΠΕ, σύμφωνα με την οποία η ύφεση θα μας συντροφεύει και το 2013, ενώ οι προβλέψεις για την ανεργία χαρακτηρίζονται τουλάχιστον εφιαλτικές καθώς ανεβάζουν το πήχη στα όρια του 23% μέσα στη διετία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...